JEFTINIJI NOVAC

Agencija Standard & Poor‘s: Kreditni rejting Grada Zagreba nadomak investicijskog

S&P je optimističan po pitanju demografske slike hrvatske metropole, a navodi i da je iseljavanje sporije nego iz ostatka države

Trg bana Josipa Jelačića u pripremi za 73. Boris Hanžeković memorijal

 Damjan Tadic/CROPIX

Po prvi put unazad desetljeća hrvatska metropola nalazi se nadomak investicijskog rejtinga.

Kreditna agencija Standard&Poor‘s povećala je rejting Gradu Zagrebu na najviši špekulativni rejting BB+, uz pozitivne izglede.

Dosadašnji kreditni rejting Grada Zagreba bio je BB.

Signal je to, da ako grad nastavi dosadašnjim putem, mogao bi po prvi put nakon prosinca 2012. povratiti investicijski rejting. Za S&P to bi bio A- i on bi gradu otvorio nove i jeftinije izvore financiranja.

Bolja likvidnost

Agencija S&P navodi da navodi da je Grad Zagreb značajno unaprijedio likvidnost, čime je značajno povećana i mogućnost servisiranja dugova i financijskih potreba. Otud i povećanje rejtinga.

Pozitivne izglede pak S&P vidi u tome što očekuje nastavak gospodarskog rasta, poboljšanje institucionalnog okvira i poboljšanje pristupa financiranju zbog ulaska Hrvatske u eurozonu.

S&P je pohvalio što je Zagreb smanjio svoj dug u 2022. godini te što ima pristup međunarodnim bankama.

Agencija je ostavila mogućnost da u narednih 12 mjeseci poveća kreditni rejting Zagreba u investicijski, ako Grad nastavi održavati likvidnost te ako BDP nastavi rasti.

U S&P-u navode da je ograničavajući čimbenik političko okruženje s obzirom na to da će u Hrvatskoj iduće godine biti i nacionalni i lokalni izbori, kao i česte promjene poreznih zakona koji kompliciraju dugoročno planiranje i čine zakonodavni okvir nestabilnim. S&P navodi da će u tom kontekstu najnovija porezna reforma, koju vodi Vladi, imati negativne posljedice na prihode Grada Zagreba.

Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba kaže da je ovo već četvrta pozitivna informacija o rejtingu grada unazad dvije godine. Navodi da je zadovoljan što je S&P prepoznao korake koje su učinili u poboljšanju financijskog upravljanja gradom, od transparentnosti proračunskog postupka preko upravljanja likvidnošću do kontrole nad ključnim komunalnim poduzećima. Posebno naglašava da su raskinuli praksu skrivenih dugova iz prošlosti.

Nova praksa

- Ponovno povećanje kreditnog rejtinga od strane agencije Standard&Poor’s dokaz je da radimo dobro i da gradom upravljamo na odgovoran i transparentan način, u korist naših sugrađana i sugrađanki - kaže Tomašević.

image

Gradonačelnik Tomašević na 20. katu Zagrebačka burze komentira planove za buduće projekte

Dragan Matic/CROPIX

S&P je optimističan po pitanju demografske slike hrvatske metropole. Navodi da očekuje stabilan demografski trend u budućnosti te da, naglašava, iseljavanje iz Zagreba sporije je nego u ostatku Hrvatske.

Razlog je gospodarska snaga Zagreba. Hrvatska metropola čini više od 1/3 nacionalnog BDP-a, a ekonomska struktura Zagreba raznolikija je od ostatka Hrvatske, koji mahom ovisi o turizmu.

Korištenje EU fondova

Agencija tumači da Zagreb kao posljedicu ima jači socioekonomski profil od nacionalnog prosjeka, sa stopom nezaposlenosti od 3,1 posto u 2022. u odnosu na nacionalni prosjek od 7,6 posto. Usto, BDP Grada Zagreba za 75 posto veći od nacionalnog prosjeka.

U S&P-u navode i da je pozitivno što Zagreb sada koristi i nacionalne i EU fondove za poticanje ulaganja i obnovu nakon potresa, ističući povlačenje oko 200 milijuna eura iz Fonda solidarnosti.

- Svako povećanje rejtinga znači jeftiniji pristup novcu koji nam omogućava da građanima pružimo što više usluga po što pristupačnijim cijenama - zaključuje Tomašević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:27