MULJANJE S IKEA BONOVIMA

Administratori popularne hrvatske Facebook grupe: Iza ovih objava se krije profit na tuđoj muci, od sada ih brišemo!

Ne žele dozvoliti da netko koristi Facebook grupu za svoj ‘posao‘ koji se u svojoj srži temelji na profitiranju na tuđoj muci

Ikea/Ilustrativna fotografija

 /Manfred Segerer/imago Stock&people/profimedia

Za neke ljude mašti nema kraja kad se treba dočepati novca. Na novu praksu inovativnih korisnika društvenih mreža upozorili su ovih dana administratori Facebook grupe Ikea Second Hand Hrvatska, koji su odlučili brisati određene objave kako bi izbjegli upitno ponašanje pojedinih članova. Ta popularna Facebook grupa ima gotovo 60.000 članova.

„Znate one IKEA bonove koji se svako toliko prodaju po grupi pa za na primjer 900 eura dobiješ bon od 1000 eura? Pa, danas smo došle do informacije kako to otprilike funkcionira...Dakle, nekom hitno treba gotovina jer je očito u nezahvalnoj životnoj situaciji i onda mu osoba ponudi da će mu dati na primjer 500-600 eura u gotovini, ako ovaj zauzvrat uzme na rate bon u iznosu od 1000 eura IKEA-i (ili bilo kojem drugom dućanu koji prodaje bonove). Na taj način netko otplaćuje dug u manjim iznosima više mjeseci, a zauzvrat dobije gotovinu koja mu treba odmah.

Osoba koja je isplatila gotovinu za bon onda bon preprodaje s popustom i na tom zarađuje. Navodno je to uhodan posao kojim se sve češće pojedinci bave.

Sad, jasno je da onaj tko ovdje preko grupe kupi dotični bon isto profitira jer u konačnici za primjerice 900 eura u gotovini dobije 1000 eura u namještaju. Isto tako, osobe koje prodaju te bonove zapravo ne krše pravila grupe, jer nikog u grupi ne varaju. Iz tog razloga smo puštali te objave. Zvučale su nam sumnjivo ali, realno, što mi znamo odakle nekom bon kojeg prodaje i je li to uopće bitno?

Ali - sad kad znamo kako se na žalost do bonova dolazi, jednostavno smatramo nemoralnim dozvoliti takvim "karakterima" da koriste grupu za svoj "posao" koji se u svojoj srži temelji na profitiranju na tuđoj muci. Eto, čisto da znate koja je priča u pozadini, ako se s nekom od ovakvih stvari sretnete na nekom drugom mjestu.

Dakle, te objave od sada brišemo, nemojte nam zamjeriti”, poručuju administratori grupe.

image

Ikea/ Screenshot

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 18:31