Nerevidirani rezultati

ACI osigurao stabilnost poslovanja i prihod od gotovo 140 milijuna kuna

ACI je u odnosu na lipanj ostvario povećanje prihoda od 69 milijuna kuna, usprkos pandemiji koja je utjecala na cijelu sezonu, a posebno na razdoblje pred i posezone
ACI marina Piškera
 Srdjan Vrancic/Cropix

Nerevidirani rezultati poslovanja tvrtke Adriatic Croatia International Club za djelatnost marina d.d. pokazuju da je najveća hrvatska nautička tvrtka u prvih devet mjeseci 2020. ostvarila 139 milijuna kuna poslovnih prihoda. Istovremeno, EBITDA za navedeno razdoblje iznosi 55 milijuna kuna. ACI je u odnosu na lipanj ostvario povećanje prihoda od 69 milijuna kuna, usprkos pandemiji koja je utjecala na cijelu sezonu, a posebno na razdoblje pred i posezone.

Promatrajući prihode od godišnjeg veza, rezultati ACI-jeva poslovanja u prva tri kvartala su gotovo na razini ostvarenog prihoda od 79 milijuna kuna u razdoblju od siječnja do rujna 2019. To pokazuje da je ACI, unatoč okolnostima u ovoj godini, ostvario sjajan poslovni rezultat, kao i da su nautičari ostali vjerni ACI marinama, neovisno o vrsti usluge. Nakon što su u prvih šest mjeseci ostvarili 52 milijuna kuna za usluge godišnjeg veza, prihod je do kraja rujna iznosio 78 milijuna kuna.

- Sa zadovoljstvom mogu reći da su poslovni rezultati ACI-ja znatno bolji od inicijalnih predviđanja i očekivanja. U tome smo ponajviše uspjeli jer od početka mandata racionalno raspolažemo kapitalom i upravljamo Društvom. Ono čime se također možemo pohvaliti je i činjenica da smo, unatoč krizi, uspjeli zadržati isti broj nautičara na godišnjem vezu kao i 2019. - poručio je Kristijan Pavić, predsjednik uprave ACI-a.

Iz ACI-a napominju da su u izazovnoj 2020.godini uspjeli očuvati sva radna mjesta, bez potrebe za zadiranjem u plaće i materijalna prava. Također su pomogli 200-tinjak poslovnih partnera te im omogućili kontinuitet poslovanja. U prethodnom razdoblju uspješno su dovršene započete investicije te su realizirani značajni projekti, poput dobivanja građevinske dozvole za projekt obnove dvorca Sorkočević.

- U ovom trenutku smo fokusirani na prilagodbu poslovanja, očuvanje likvidnosti tvrtke te nastavak provedbe održive poslovne politike. Na poslovanje ACI marina značajno utječu i koncesijski ugovori koji u većini marina traju do 2030. Produljenje koncesijskog razdoblja preduvjet je za realizaciju dugoročnih investicijskih ulaganja Društva, ali i za širenje lepeze usluga, podizanje kvalitete te ostvarivanje boljih poslovnih rezultata - navodi Kristijan Pavić.

Na kraju nautičke sezone ACI marinama pristigle su i nagrade i priznanja Nautičke patrole koje su dodijeljene temeljem ocjena brojnih nautičara i predstavljaju snažnu potporu daljnjem rastu i razvoj ACI sustava. Zbog visoke razine usluge, stručnosti, gostoljubivosti i kompetentnosti ACI marina Cres dobila je priznanje 'Zlatno sidro 2020.'. ACI marini Dubrovnik uručeno je ekskluzivno priznanje za razvoj elitnog nautičkog turizma u Hrvatskoj. ACI marina Žut i Opatija osvojile su priznanja 'Moja najdraža marina' te 'Zlatni osmjeh Jadrana', dok je marini Šimuni pripalo priznanje za najsigurniju korona-free marinu.

ACI upravlja s 22 marine s preko 5.800 vezova te je nositelj nautičkog turizma u Hrvatskoj, na koji otpada čak milijardu i pol eura prihoda ukupnog turističkog sektora. Poslovanje marina cijelo se vrijeme odvija po posebnom režimu, uz poštivanje svih epidemioloških preporuka i mjera na lokalnoj i nacionalnoj razini.

- Vjerujemo da nas u 2021. očekuju početak turističkog i gospodarskog oporavka te nastavak uzlazne putanje na kojoj smo svi skupa bili do ove godine - zaključuje Pavić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:54