Ericsson NT

‘2021. zahtijevat će mnogo znanja i fleksibilnosti u poslovanju‘

Neto dobit je niža zbog manje dobiti od financijskih aktivnosti te manjih poreznih olakšica temeljem završetka prethodnog investicijskog ciklusa
Gordana Kovačević
 Ranko Suvar/Cropix

Kompanija Ericsson Nikola Tesla je u 2020. ostvarila 94,5 milijuna kuna neto dobiti, što je pad od 7,8 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok su prihodi od prodaje porasli 13,7 posto, na 2,02 milijarde kuna, podaci su iz konsolidiranog financijskog izvješća kompanije objavljeni u utorak na Zagrebačkoj burzi.

Neto dobit je niža zbog manje dobiti od financijskih aktivnosti te manjih poreznih olakšica temeljem završetka prethodnog investicijskog ciklusa, navodi se u izvješću.

Dobit prije oporezivanja je niža 1,5 posto u odnosu na prethodnu godinu te iznosi 106,6 milijuna kuna kao posljedica manje dobiti od financijskih aktivnosti.

Operativna dobit porasla je za 1,8 posto u odnosu na 2019. te iznosi 104,4 milijuna kuna.

Bruto marža bilježi smanjenje na 8,6 posto kao posljedica kombinacije preuzimanja pune odgovornosti za projekt usluga upravljanja s HT-om te troškova tranzicije i transformacije.

Prihodi od prodaje lani su iznosili 2,02 milijarde kuna, što je rast od 13,7 posto u odnosu na prethodnu godinu. U ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta čini 45,8 posto, usluge za Ericsson 42,6 posto, dok ostala izvozna tržišta sudjeluju s 11,6 posto.

Prihodi od prodaje na domaćem tržištu su iznosili 926,7 milijuna kuna i porasli su 86,5 posto, dok su na izvoznim tržištima (bez Ericssonova tržišta) pali za 7,9 posto, na 234,4 milijuna kuna.

Na Ericssonovom tržištu prihodi od prodaje iznose 861,9 milijuna kuna i manji su za 16,1 posto, zbog, kako se navodi u izvješću, promjene poslovnog modela vezano za usluge upravljanja mrežom HT-a u 2020. godini.

"Unatoč velikim izazovima u 2020. Ericsson Nikola Tesla Grupa ostvarila je odlične poslovne rezultate", kazala je predsjednica kompanije Gordana Kovačević.

Godina je, kako je navela, globalno obilježena dugotrajnom borbom protiv pandemije koronavirusa, a mjere fizičkog distanciranja te ograničavanja kretanja ljudi i opreme nastavljaju se i dalje.

Uz potres koji je u ožujku pogodio Zagreb i okolicu, krajem prosinca Sisačko-moslavačku županiju pogodila serija snažnih potresa, kazala je te dodala da su "reagirali brzo, prilagođavali se i bili inovativni, uvijek nastojeći pomoći našim zaposlenicima i zajednici u kojoj djeluju da se lakše nose s posljedicama, prvo pandemije, a potom i potresa".

Kovačević je istaknula i kako "2021. godina ostaje izazovna i zahtijevat će mnogo znanja i fleksibilnosti u poslovanju".

"Budući da su već spomenute okolnosti i rizici poput odgode realizacije postojećih ugovora, smanjenje/odgađanje investicija te restrikcije putovanja, i dalje prisutni, snažan fokus Grupe ostaje na upravljanju rizicima, profitabilnosti i operativnom novčanom toku. Kao kompanija s više od 70 godina iskustva, koja je najveći hrvatski izvoznik znanja i tehnološki lider, motivirani smo na dodatan angažman i još snažniji fokus na nova područja u 2021. godini. S obzirom na brojne prednosti koje donosi digitalizacija usluga, dugoročna strategija Grupe ostaje nepromijenjena", kazala je Kovačević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:11