ISTRAŽILI SMO

Zobeni, rižini, sojini, bademovi... tko treba piti biljne napitke i kako ih odabrati?

Zdravi, organski i ugodno kremasti biljni napitci odlični su za stvaranje slasnih pića, ukusnih obroka ili pak deserata. A najbolji su pak – sami, onako slasni i svježi direktno iz tetrapaka natočeni u čašu
 Blackcat

Prehrana bazirana na namirnicama koje nisu životinjskog podrijetla sve je popularnija, a njezina je prednost i mnoštvo iznimno ukusnih i zdravih namirnica. Mogućnosti kod kreiranja plant based jelovnika su stvarno raznovrsne, jednako kao i prirodne alternative kravljem mlijeku. Mnogima se obrve podižu na spomen pojma biljnog mlijeka, što je zapravo tek popularni termin za razne plant based napitke. Iz dana u dan oni osvajaju sve više ljubitelja ukusne hrane koji preferiraju zdrav način života.

Kako su plant based napitci postali popularni?

Do relativno nedavno, trgovine koje nude ovaj plant based napitke bile su malobrojne, radilo se o specijaliziranim prodavaonicama. Danas i u većim trgovinama, po vrlo pristupačnim cijenama, možemo pronaći brojne vrste biljnih napitaka - od soje, badema, zobi, riže ili pak lješnjaka...

Možda ta sintagma – biljni napitak – nekima na prvu zvuči pomalo zagonetno i neodređeno, poput nekog čudesnog eliksira, no riječ je zapravo o zdravijoj alternativi mlijeku životinjskog podrijetla koja je napokon postala dostupna većem broju potrošača.

image
Jchizhe

Nemojte se bojati svoju kavu ili kakao vašeg mališana napraviti s biljnim napitkom. Okus se neće promijeniti, dapače, samo se može poboljšati. Biljni napitci obogatit će kavu kremastom teksturom i punoćom okusa, pa ćete u svom omiljenom piću za razbuđivanje moći istinski uživati. Napitak od riže, badema ili pak lješnjaka dat će dovoljno slatkoće vašoj kavi pa ćete tako moći izbjeći dodavanje dodatnih žličica rafiniranog šećera te tako u zdravijem tonu započeti dan.

Mnogi vjeruju kako su biljni napitci vodenasti i bezukusni. To je česta predsrasuda. Nova generacija plant based napitaka garantira puno zamamnije iskustvo.

No, biljni napitci nisu rezervirani samo za doručak. Mnoštvo je načina na koji ih možete kombinirati, od pripreme finih deserata do kremastih juha, tjestenina, pirea, variva... Ma, zapravo, možete ih dodati u bilo koje jelo za koje vam treba neki „mliječni” dodatak. Samo sada umjesto kravljeg mlijeka, jogurta, vrhnja za kuhanje ili šlaga imate na raspolaganju i zdravije opcije.

Zdravi, organski i ugodno kremasti napitci odlični su za stvaranje slasnih pića, ukusnih obroka ili pak slastica. A najbolji su pak – sami, onako slasni i svježi direktno iz tetrapaka natočeni u čašu.

image
Zamrznutitonovi

Više je razloga zašto biste se trebali okrenuti plant based napitcima, ali svi su jednako važni.

Prvenstveno, biljni napitci su odlični za naš organizam te pomažu kod sprečavanja brojnih zdravstvenih tegoba poput hipertenzije, pretilosti te bolesti srca. Alergije i intolerancija na laktozu koju nalazimo u mliječnim proizvodima kravljeg, kozjeg i ovčjeg podrijetla postale su, nažalost, sve češća pojava. Vjeruje se da čak 68 posto svjetske populacije izrazito loše podnosi laktozu tako da su biljne opcije izvrsna alternativa.

Uz plant based napitke pomažemo i u očuvanju prirode. Naime, svake godine jedna krava izbaci oko 220 kilograma metana. Iako metan koji proizvodi stoka ima kraći vijek od ugljičnog dioksida, on 28 puta snažnije zagrijava atmosferu. Uzgojem stoke stvaraju se staklenički plinovi koji uzrokuju klimatske promjene, stoga je prelazak na biljne napitke jedan mali korak za vas, ali velik za očuvanje planeta.

Koju vrstu biljnog napitka odabrati?

Bez obzira na to otkrivate li tek sada čudesan svijet biljnih napitaka pa krećete u svoje prvo isprobavanje ili ste ih primorani koristiti jer patite od intolerancije na laktozu ili se, pak, jednostavno želite okrenuti zdravijem načinu života uz uravnoteženu prehranu, dobro je znati da je izbor ovih napitaka svakim danom sve veći.

image
Istock

S obzirom na to da se rade na bazi ekstrakata različitih biljaka, voća i mahunarki, ponekad je teško odlučiti koju opciju koristiti, ali sve one imaju svoje benefite. Upravo su navedene namirnice sastavni dio biljnih napitaka, a na tržištu su najpopularniji napitci od zobi, soje, riže, ali i lješnjaka te badema. Važno je naglasiti kako svi biljni napitci u sebi, gotovo ili u potpunosti, ne sadrže laktozu, kolesterol i kazein.

Zobeni napitak

Ovaj biljni napitak razvio je 1990-ih švedski znanstvenik Rickard Öste. On je istražujući održive prehrambene sustave i netoleranciju na laktozu, radio kao znanstvenik za hranu na Sveučilištu Lund u Švedskoj, kada je izumio piće koje će osvojiti svijet. I to doslovce, jer zobeno mlijeko još nosi i naziv "bijelo zlato". Zašto, pitate se? Odgovor je jednostavan - dogodio se boom.

image
Dragana991

U proljeće 2018. diljem SAD-a čak je došlo do nestašice zobenog napitka zbog goleme potražnje, a još 2012. gotovo nitko izvan Švedske nije ni čuo za zobeni napitak. U trgovinama je dotad jedina alternativa kravljem mlijeku bio sojin napitak, no proizvod je tada bio još uvijek vrlo nišni, vezan samo uz vegane.

No, onda se pojavio "clean eating" trend, a biljni napitci dobili su golemi poticaj zahvaljujući wellness blogerima i celebrityjima na društvenim mrežama koji se zalažu za izbacivanje s menija bilo koje vrste hrane koja se smatra pretjerano prerađenom, alergenom ili na neki drugi način "neprirodnom". Sjajna koža, lijepa kosa, mladost i zdravlje uz dozu lijepe estetike na Instagram profilima milenijalaca i zvijezda poput Reese Witherspoon, učinili su biljne napitke privlačnim trendom. "Clean eating" učinio je ono što veganske kampanje godinama nisu mogle. Odjednom, odustajanje od mlijeka nije bilo samo zbog zdravstvenih problema. To je bila i ostala svjesna odluka ka življenju vašeg najboljeg i najljepšeg života.

Tijekom 2020. godine prodaja zobenog napitka u Sjedinjenim Državama porasla je na 213 milijuna dolara, čime je taj napitak postao drugi najkonzumiraniji biljni napitak nakon onog od badema. Činjenica jest da mu popularnost i dalje raste. Prošle i ove godine zabilježen je porast prodaje zobenog napitka u svijetu, a insajderi u ovoj industriji tvrde kako je moment napitka od badema prošao te kako je samo pitanje vremena kada će zobeni napitak (i kokosov, koji je u porastu) u popularnost premašiti bademov.

K tome, zobeni je napitak idealna alternativa kravljem mlijeku za sve koji su intolerantni na laktozu, ali i za ljude koji nemaju tih problema jer zobeni napitak poboljšava rad srca, želuca i crijeva. Zob je fantastična namirnica puna beta-glukana koji snižavaju kolesterol u krvi, a ujedno sadrži najviše bjelančevina od svih ostalih žitarica. Zobeni napitak dobiva se namakanjem i miješanjem zobi s vodom, a sam po sebi ima iznimno fin i pomalo medenasti okus. Zato bariste diljem svijeta ističu kako je idealan dodatak kavi. Evo i zašto!

image
Pixelfit

Treba mu manje pare da se zapjeni, efektno uravnotežuje kiselost espresso kave, ima dobar okus i zdrav je, a ujedno je bogat i kremast poput kravljeg mlijeka. Čak i čuveni chefovi, poput Marthe Stewart, tvrde da sa zobenim mlijekom možete kuhati i peći baš sve što vam padne na pamet.

Zobeni napitak nije ograničen samo na slastice, kao što mnogi vjeruju. Pokušajte zamijeniti klasično mlijeko i u slanim jelima, samo u tom slučaju koristite zobeni napitak bez slatkastih aroma koje će podići vaša omiljena jela na viši nivo. Zobenim napitkom dodajte dašak kremoznosti juhi od gljiva ili bundeve koja je posebno popularna ujesen, a možete ga umiješati i u pire krumpir za bogatu verziju vašeg omiljenog priloga na kakvom će vam pozavidjeti i u luksuznim restoranima.

Osim sjajnog okusa, veliki plus za zobeni napitak je - održivost. Jednostavno rečeno, zobi ima napretek. Trenutačno, 50 do 90 posto globalne proizvodnje zobi ide u stočnu hranu, piše Guardian, stoga postoji ogromna površina s koje se za produkciju napitka sigurno može uzeti dio, bez da se ijedan kotačić u ukupnoj proizvodnji pomakne.

No, procvat popularnosti biljnih napitaka ne leži samo u ideji "zamjene mlijeka", zato se ovdje ni ne radi o prolaznom trendu, već o dugoročno održivom načinu života.

Za ljubitelje još bogatijih aroma, Boom Box donosi opcije dodatnih okusa.

image
Boris Kovacev/Cropix

Klasik Boom Box bio zobenih napitaka je onaj s kalcijem koje se idealno nadopunjuje sa zobenom kašom ili granolom u doručku za energičan početak dana. U sebi ne sadrži dodane šećere, ali zato sadrži kalcij koji je pravi zaštitnik naših kostiju. Smoothieji mogu biti još finiji uz Boom Box zobeni napitak od badema koje pruža punoću okusa i odlično se nadovezuje uz sezonsko voće. Ako tražite osvježenje u vidu ljetnih aroma i dozu tropskog uživanja, isprobajte Boom Box napitak od kokosa. Uz ledenu kavu ili kao sastojak za domaći sladoled, ovaj okus je pun pogodak.

Za sam kraj, počastite se Boom Box zobenim napitkom od lješnjaka koji će jednako oduševiti sve generacije. Sjajno paše uz kavu, ali i zobene pahuljice te kao piće za osvježenje u vrućim danima.

image
Istock

Napitak od soje

Ovaj biljni napitak ima najdužu povijest. Najraniji zapis o sojinom napitku nalazi se na kamenoj ploči dinastije Han otkrivenoj u Kini, na kojoj je ugraviran proces proizvodnje sojinog napitka u drevnim kuhinjama. Jasno, nije se tada radilo o napitku kakvog okusom poznajemo danas. Zahvaljujući novim tehnologijama i tehnikama proizvodnje, sredinom 80-ih godina pojavljuju se napitci od soje znatno punijeg okusa i konzistencije slične mlijeku. Sojin napitak iz Azije je stigao u europske i američke trgovine tek početkom 20. stoljeća i to kao zamjena za mliječne proizvode zbog sve češćeg problema netolerancije na laktozu.

image
Istock

Radi se o tekućini koja je iznimno bogata željezom, ali i biljnim proteinima te vitaminom B1. Sojin napitak sadrži malo nezasićenih masti i niži udio kalcija od kravljeg mlijeka te je lako probavljiv. Bogat je bjelančevinama i ugljikohidratima te ne sadrži kolesterol, a dobiva se postupkom namakanja, mljevenja i filtriranja ekstrakta žute soje.

Iako je najduže dostupan na tržištu, napitku od soje popularnost je naglo pala 2018. kada je izgubio tron zbog sve veće popularnost napitka od badema te onog od zobi.

Prema istraživanju tržišta u 2019. godini, svjetsko tržište sojinog mlijeka raslo je po godišnjoj stopi od šest posto, a predviđalo se da će ukupna trgovina doseći 11 milijardi dolara do 2025. godine.

Redovito konzumiranje napitka od soje povezano je s nizom benefita na organizam. Osim što ojačava krvne žile, preporučuje se i onima koji žele izgubiti koji kilogram. Napitak od soje posebno se preporučuje ženama jer pomaže u prevenciji osteoporoze i razvijanju težih simptoma menopauze.

Ovaj napitak idealan je kao glavni sastojak za pripremu ukusnih palačinki, kruha i peciva, odlična je baza za domaću majonezu, a glavni je saveznik zdravih jutarnjih smoothieja.

Bademov napitak

Ukusni napitak od badema spominje se u mediteranskim kuharicama još u 13. stoljeću, a izrazito je popularan i u perzijskoj kuhinji.

Ovo piće iznimno je bogato prirodnim antioksidansima i mineralima. Sadrži kalcij, kalij, željezo, magnezij, fosfor i cink te visoki postotak polinezasićenih masti i vitamina E i B što ga čini saveznikom kardiovaskularnog zdravlja.

image
Istock

Osim što je dobar za zdravlje, bademov napitak ima fini bogati orašasti okus kojeg nove generacije potrošača apsolutno obožavaju. Kava, zobena kaša, žitne pahuljice, deserti... bademov napitak dodaje se u apsolutno sve. Zato i ne čudi što danas čini oko dvije trećine svih prodanih biljnih mlijeka. No, bademovi napitci sada su pod upitnikom zbog problematičnog utjecaja na okoliš.

Naime, potrebno je 4,5 litara vode za uzgoj jednog badema. U Kaliforniji, koja uzgaja osam od 10 svjetskih usjeva badema, na uzgoj badema odlazi približno 10 posto ukupne opskrbe vodom što je vrlo kontroverzno pitanje u državi koja je često pogođena sušom.

image
Prostock-studio

Bademov napitak nastaje usitnjavanjem tih orašastih plodova koji se natapaju u vodi i zatim filtriraju, no za taj je proces potrebno više vode nego za bilo koju drugu mliječnu alternativu. Prema studiji znanstvenika s Oxforda, potrebno je 130 litara vode za proizvodnju jedne čaše bademovog napitka, stoga je zobeni napitak s bademom možda ipak sigurnija opcija za okoliš.

Rižin napitak

Kremast i slatkog okusa napitak od riže je poseban po tome što sadrži mnoštvo minerala. Najčešće se koristi u pripremi deserata jer sadrži visoku koncentraciju šećera stoga ga je potrebno izbjegavati ako imate dijabetes ili hipoglikemiju.

No, sjajan je odabir jer je najmanje alergen u usporedbi s ostalim biljnim napitcima. Ako vas muče neke alergije na hranu te posebno laktozu, rižin napitak je idealan.

image
Istock

Dobiva se usitnjavanjem riže koja se zatim namače i filtrira, a sveprisutan je kao jeftina i široko dostupna alternativa mlijeku. No, nudi malo prehrambenih prednosti u usporedbi s drugim izborima. Ako kupujete napitak od riže, obavezno pročitajte etiketu kako biste se uvjerili da je njegov sastav pojačan dodatkom kalcija te vitamina A, D i B12.

Ako ste sportaš, rižin napitak može biti dobar način za vraćanje energije. Bogat je ugljikohidratima, s malo masti ili bjelančevina za usporavanje probave, što znači da tijelu osigurava brz izvor goriva.

Napitak od lješnjaka

Uz daleko popularniji zobeni, napitak od lješnjaka najviše vole djeca zbog iznimno bogatog i kremastog okusa koji podsjeća na sladoled.

image
South_agency

Za potrošače koji žele hranjivost i bogatstvo okusa napitka od orašastih plodova, ali bez riskantnog utjecaja uzgoja na okoliš kao u slučaju badema - lješnjak je zvijezda u usponu. Kao i svi orašasti plodovi, lješnjaci rastu na drveću koje izvlači ugljik iz atmosfere i pomaže u smanjenju emisija stakleničkih plinova. Lješnjaci su ekološki superiorniji od badema po tome što ih oprašuje vjetar, a ne pčele. K tome, rastu u vlažnoj klimi, poput sjeverozapadnog Pacifika, gdje voda nije problem.

image
Istock

Kao i svi drugi biljni napitci, i ovaj pruža niz benefita za zdravlje organizma. Napitak od lješnjaka sprječava oscilacije šećera u krvi te ima brojne benefite za zdravlje mišića, kože, kostiju, zglobova i probave. Nastaje namakanjem, prešanjem i filtriranjem lješnjaka, a sadrži nezasićene masne kiseline, magnezij i kalcij te vitamine B i E.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Boom Boxa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:10