Motivator Dino

Zbog teške dijagnoze nitko ga nije želio zaposliti, sada ima posao koji mu je promijenio život

Velika životna prilika učinila je od povučenog i sramežljivog Dine samopouzdanijeg i pozitivnijeg mladića
 Zeljko Puhovski/Cropix

Čim se Dino Višnjić (27) pojavi na vratima od prostorija gdje rade njegove kolegice i kolege, svima njima se tek blagi osmijeh na licu razvuče u onaj, kako se nekada govorilo, „osmijeh preko glave“. U to smo se odmah uvjerili kada smo jednog lijepog sunčanog jutra stigli u Čakovec i zakucali na vrata proizvodnog pogona Socijalne zadruge Humana Nova.

Dino tamo radi kao web administrator, voditelj webshopa i fotograf proizvoda, ali ima još jednu važnu ulogu. Naime, Dino je motivator cijelog tima te svakodnevno obilazi kolege kako bi s njima popričao, saznao kako su i jesu li zadovoljni na poslu, ohrabrio ih, ali i ispričao pokoji vic. Veliki osmijeh, topla riječ i iskrena želja za slušanjem drugih dio su njegove iskričave osobnosti koja u trenu oduševi svakoga tko ga upozna. I nas je, priznajemo, osvojio zarazno pozitivnom perspektivom na život.

Tada u potpunosti u drugi plan pada činjenica da Dino ima cerebralnu paralizu i da se kroz život za neke ciljeve morao potruditi više od ostalih. Nakon završetka srednje škole, pet godina nije mogao pronaći posao, na što je utjecalo i to da je osoba s invaliditetom. U tom teškom periodu punom razočaranja usmjerio je pažnju na nešto pozitivno – počeo se baviti powerliftingom. U teretani je upoznao nove ljude koji su ga spojili s upraviteljem Humane Nove, Ivanom Božićem. Nakon upoznavanja i razgovora, Dini se život potpuno promijenio.

- Da ste prije četiri godine razgovarali sa mnom, pred vama bi bio neki potpuno drukčiji Dino, povučen, razočaran, sramežljiv. Sada imam puno više samopouzdanja, pozitivniji sam, otvoreniji i komunikativniji. Humana Nova mi je pomogla da se osamostalim i otvorila mi nove vidike. Jer tu sam prvo Dino, a tek onda osoba s invaliditetom – priča nam ovaj veseo mladić.

image

Dino Višnjić s kolegicama

Zeljko Puhovski/Cropix

Život punim plućima

Prije zaposlenja u Humani Novoj, kako voli reći, samo je postojao, a danas živi punim plućima. Slobodno vrijeme najviše voli provoditi uz knjigu i u teretani, a mnogi njegovi uspjesi i medalje u powerliftingu dokaz su da osobe s invaliditetom mogu puno više nego što se na prvi pogled čini.

- Kad sam bio mlađi, puno više me pogađala činjenica da ne mogu igrati nogomet kao moji vršnjaci. Zato se dugo vremena nisam mogao pomiriti sa svojim invaliditetom. Pitao sam se ‘zašto baš ja?‘ Danas sam u potpunosti prihvatio svoje stanje i ne dopuštam da me ono koči me u životu. Naravno da i dalje ima prepreka i borbi, ali što je, tu je. Treba iskoristiti karte koje ti je život dao – s osmijehom nam govori Dino koji je prije dvije godine položio vozački te će se uskoro moći odvesti na posao u svom novom, prilagođenom automobilu, ali i kamo god mu srce želi.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

Veliku podršku pružaju mu bliski ljudi, među kojima su i njegovi kolege. Njih zove svojom drugom obitelji.

- Ima nas puno različitih, sa svakakvim dijagnozama, ali prije svega smo svi tu jedni za druge, pomažemo si, motiviramo se, podržavamo. Jer, u Humani Novoj ne gledamo tko što ne može, već tko što može. Stvarno mogu reći da je ovo naš drugi dom – poručuje Dino.

On je jedan od ukupno 51 zaposlenika Humane Nove koja zapošljava osobe s invaliditetom i pripadnike marginaliziranih skupina, kao što su dugotrajno nezaposlene osobe, osobe s nižom razinom obrazovanja, pripadnici romske nacionalne manjine, samohrane majke, starije osobe i mlade osobe bez radnog iskustva.

Nimalo ne čudi što su u ovoj zadruzi smijeh, zadovoljstvo i sreća na licima zaposlenika svakodnevica jer Humana Nova prvenstveno djeluje s ciljem stvaranja novih vrijednosti, kako na društvenom, tako i na ekonomskom te okolišnom području. Iza sebe ima već 13 uspješnih godina u sakupljanju i preradi tekstilnog otpada, među kojim je najviše odjevnih predmeta. Nosivi dio sakupljene odjeće se nakon sortiranja prodaje u njihovoj second-hand trgovini, a ostatak se reže na krpe i plasira na tržište za industrijski sektor ili se koristi kao osnova za proizvodnju novih predmeta.

image

Second-hand trgovina Humane Nove

Zeljko Puhovski/Cropix

Nema norme

Pregače, ruksaci, kute, torbe, papuče i još mnogo toga izrađuje se u krojačnici i šivaoni, gdje se cijelo vrijeme može čuti jedinstven zvuk šivaćih mašina. U timu šivačica je Anita Vidović (50) čiji nam je zagonetni osmijeh ukrao pažnju čim smo ušli u prostor šivaone. Neko vrijeme smo samo promatrali kako predano i stručno barata šivaćom mašinom i to nas se toliko dojmilo da smo i sami poželjeli izraditi neki odjevni predmet. Tu želju smo ipak ostavili za neku drugu priliku jer nas je silno zanimala Anitina priča i što krije njezin osmijeh.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

Anita je u Zadruzi zaposlena već gotovo 11 godina te se može reći da je jedan od starosjedioca Humane Nove. Iza sebe ima veliko iskustvo u šivanju jer je čak 16 godina radila u velikoj međimurskoj tekstilnoj tvrtki, gdje je svaku sekundu morala provesti za mašinom. U Humani Novoj, kaže, toga nema.

- Najviše mi se sviđa što ovdje ne radimo na normu pa je sve opuštenije. U prijašnjoj tvrtki dinamika je bila jako brza, što je meni i mojim kolegama ubijalo motivaciju i stvaralo stres. Bilo je teško. Ovdje je potpuno drugačije. Radim zanimljive stvari, a tamo sam šivala jedno te isto. Naravno, puno se radi i posao se mora napraviti, ali nitko vam ne stoji nad glavom i požuruje vas – govori nam Anita.

image

Anita Vidović

Zeljko Puhovski/Cropix

Iako je po prirodi vesela, pozitivna i osvaja iskrenim osmijehom, Anitin životni start bio je težak i zahtjevan. Rođena je kao zdravo dijete, no u dobi od devet mjeseci dobila je temperaturu koja joj je oštetila sluh. Aparatić je, priča nam, probala nositi kad je navršila sedam godina, no nije joj se svidjelo pa je od njega odustala. Sporazumijevanje joj, kaže, ne predstavlja veliki problem jer dobro čita s usana te je uz nju uvijek netko od kolega da joj pomogne ako nešto ne razumije. Izazovno joj je bilo u vrijeme korone kad su svi nosili maske pa nije mogla „pročitati“ što joj netko govori.

Dobri duh Humane Nove

Par mašina dalje udubljena je u posao i Paula Horvat (33). Nju kolege i kolegice nazivaju „dobrim duhom Zadruge“, a u razgovoru s njom uvjerili smo se da to zaista i jest. U Humani Novoj zaposlena je već gotovo 11 godina; na početku je radila u sortirnici, a potom je uz podršku kolega stekla samopouzdanje i vještine za rad u krojačnici i šivaoni.

- Posao u Humani Novoj donio mi je mnogo toga lijepoga, a posebice sam sretna što sam se financijski osamostalila, stekla širi krug prijatelja i nisam više sramežljiva kao prije. Puno se lakše mogu izraziti. Ovdje se osjećam kao da me zaista čuju i vrednuju moje prijedloge – govori nam Paula koju njezini kolege opisuju kao toplu, brižnu i veselu osobu koja iznimno cijeni tuđe mišljenje.

image

Paula Horvat

Zeljko Puhovski/Cropix

Prije Humane Nove vrlo kratko je radila u jednoj tekstilnoj tvrtki, no tamo se posao vrtio oko rokova i normi, što joj je teško palo. Baš kao i njezina kolegica Anita, Paula je jako zadovoljna što ovdje ne mora raditi na normu pa joj ostane puno vremena za slobodne aktivnosti. Njezine velike ljubavi su planine, fotografija i putovanja, kaže nam Paula. Na visinama se osjeća slobodno te im se neizmjerno divi, fotografija je opušta te je proputovala više od osam zemalja.

Potvrda vrijednosti

Nastojanja Humane Nove da svojim zaposlenicima promijeni život na bolje i aktivan doprinos održivom razvoju lokalne zajednice te očuvanju prirode prepoznale su mnoge tvrtke i klijenti s kojima surađuju. Osim što u njihove spremnike svatko može donijeti tekstil koji više ne želi, Humana Nova surađuje s tvrtkom koja ostatke nenosivog tekstila prerađuje u filc. Mirela Pintarić (32) marketing menadžerica Zadruge, provela nas je kroz halu gdje se filc pakira, a tvrtka s kojom surađuju izvozi ga u Europsku uniju.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

Humana Nova je prošle godine dobila čak dvije nagrade u sklopu novog izdanja natječaja SME EnterPRIZE, vodeće inicijative Generali Grupe, s ciljem promicanja kulture održivosti među europskim malim i srednjim poduzećima. U hrvatskoj konkurenciji osvojili su prvo mjesto u kategoriji Zajednica te su proglašeni Herojem održivosti natječaja SME EnterPRIZE 2023. Potom su na središnjem događaju incijative u Bruxellesu, među više od 7000 europskih malih i srednjih poduzeća, osvojili posebno međunarodno priznanje za održivo poslovanje. Priznanja koja su im dodijeljena u sklopu inicijative SME EnterPRIZE značajna su motivacija svim zaposlenicima Humane Nove.

image

Upravitelj Humane Nove Ivan Božić prima nagradu

Ustupljena fotografija

- Nagrade koje nam je dodijelio Generali velika su potvrda naših vrijednosti, marljivog rada i ispravnosti našeg puta. Posebice zato što smo svoj rad mogli predstaviti na međunarodnoj razini te se susresti s drugim tvrtkama i zadrugama s istim ciljevima. Drago mi je što se svake godine povećava broj prijava na SME EnterPRIZE natječaj i snažno raste broj malih i srednjih poduzeća uključenih u održivu transformaciju – ističe Mirela Pintarić.

image

Mirela Pintarić i Karolina Kraljić

Zeljko Puhovski/Cropix

Predsjednik Uprave Generali osiguranja Mario Carini naglasio je da je inicijativa SME EnterPRIZE dio nastojanja da Generali postane cjeloživotni partner malim i srednjim poduzećima diljem Europe.

- Inicijativa SME EnterPRIZE je ujedno sastavni dio strateškog plana Generali Grupe pod nazivom "Lifetime Partner 24: Driving Growth" kojim se promiče inkluzivnija i zelenija ekonomija u skladu s Europskim zelenim planom i inicijativom Next Generation EU. U Hrvatskoj smo organizirali inicijativu s partnerima projekta Privrednom bankom Zagreb i Udrugom Glas Poduzetnika. Raduje nas ustvrditi da sa svakim novim izdanjem inicijative sve veći broj poduzeća prepoznaje važnost održivog poslovanja – navodi Carini.

Ne treba posebno isticati koliko su tolerancija, povjerenje, odgovornost i poštovanje poticaj radnicima da daju maksimum od sebe. Humana Nova svakoga dana potiče i živi te vrijednosti, kako kroz posao, tako i kroz svoje zaposlenike. Oni koji odaberu biti zadrugari čak ravnopravno sudjeluju na Skupštinama zadruge kod donošenja odluka, čime se mnoge tvrtke i zadruge ne mogu pohvaliti.

- Veseli nas što je naš višegodišnji rad dopro do mnogih pojedinaca i tvrtki koje žele surađivati s nama kako bi doprinijeli održivosti i podržali rad naših zaposlenika. Vjerujemo da ćemo naš model sakupljanja i sortiranja tekstila prenijeti na druge krajeve Hrvatske, baš kao i zapošljavanje marginaliziranih skupina jer mogu snažno doprinijeti zajednici. Humana Nova se danas na tržištu tretira kao svako drugo privatno poduzeće. Zato nam je najbolja podrška kupnja naših proizvoda i usluga, jer se najvećim dijelom financiramo prodajom istih na otvoreno tržište – naglašava socijalna radnica Karolina Kraljić (38).

Sjaj u očima

Odmah do krojačnice i šivaone nalazi se sortirnica, gdje smo među hrpama dupkom napunjenih vreća s odjećom zatekli Ingrid Kovač (54). Čim nas je spazila, pozdravila nas je velikim osmijehom i posebnim sjajem u očima. U Humani Novoj radi već pet godina; započela je kao volonterka, a onda je postala stalna zaposlenica na rezanju industrijskih krpa i u sortirnici. Ingrid se itekako naradi. Ipak, lakše joj je dok sjedi jer ne može dugo stajati zbog ozbiljnih povreda u nogama.

Naime, kao tinejdžerica je doživjela prometnu nesreću u kojoj je teško stradala pa od tad mora nositi slušni aparatić.

- Imala sam prijelom baze glave i tri dana sam bila u komi. Nakon toga sam bila dosta dugo kod kuće. Morala sam ići u Zagreb na pretrage i nisam mogla dalje pohađati srednju školu. Nakon što sam se oporavila, primijetila sam da slabije čujem na lijevo uho, vjerojatno zbog udarca u glavu – priča nam Ingrid.

image

Ingrid Kovač

Zeljko Puhovski/Cropix

Uspjela se zaposliti u jednoj tvrtki na javnim radovima, no ubrzo je tamo doživjela šok. Kad je saznala da je trudna, poslodavac joj nije želio produžiti ugovor.

- Samohrana sam majka i nisam si mogla priuštiti da nemam posao. Zato mi je drago da su mi dali priliku u Humani Novoj jer inače ne znam kako bih odgajala sina Niku. Obožavam raditi ovdje, svaki dan uzbuđeno dolazim na posao i potiče me to što smo svi dobro raspoloženi, družimo se i međusobno podržavamo. Posebno me vesele rođendani koje slavimo petkom pred kraj radnog vremena. Jako je veselo – nasmijano nam govori Ingrid.

Kako se približavalo vrijeme polaska u Zagreb, odlučili smo još jednom proći halama i hodnicima Humane Nove. Iako su sada bili prazni, jer su zaposlenici nakon obavljenog posla otišli kućama, u zraku se i dalje mogla osjetiti pozitivna energija, a u prostoru kao da se još čuo njihov smijeh. Onaj, s kojim će sutradan ponovno krenuti u nove radne pobjede i nesebično ga dijeliti s kolegama.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Generali osiguranja d.d..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:56