Instagramski prizor

Vikend provedite u nerazvikanom dragulju kojim se Slavonci posebno ponose, ujesen je najčarobniji

Cijelo je područje pravi povijesni i prirodoslovni muzej na otvorenom, no u njemu mogu uživati i zaljubljenici u razne sportove
 Antun Cerovečki

U srcu Slavonije nalazi se gora koja demantira izreku da je ondje sve ravno - Papuk. Mjesto je to na kojem se isprepliće priča o čovjeku i prirodi. Čak tisućama godina unazad započinje formiranje jezera i slapova na ovim područjima, razmnožavanje životinja te bujanje raznih vrsta biljaka. U to se sve prije nekoliko stoljeća umiješao čovjek, stvorio je prve domove i zajednice, oblikovao naselja, ali u skladu sa zakonima prirode. Srednjovjekovni dvorci, zidine i crkve svjedoče bogatoj povijesti regije, a netaknuta priroda ljudskoj brizi.

Danas je cijelo područje pravi povijesni i prirodoslovni muzej na otvorenom, ali i mjesto gdje riječ ‘mir‘ dobiva svoje potpuno značenje. Osim toga, Papuk je je stvoren i za sve koji vole planinariti, penjati se po stijenama, biciklirati, uživati u vožnju kanuima, iskušavati svoje sposobnosti na adrenalinskim poligonima, ali i puno toga naučiti.

Zbog svega toga Papuk se već 24 godine nalazi na popisu Parkova prirode i posjetitelji svakodnevno šetajući njegovim stazama osjećaju puls prirode. Domišljatošću zaposlenika i pažljivom brigom o prirodi i njenim blagodatima stekao je titulu „geoparka“ 2007. godine, čime je postao dio europske, ali i svjetske mreže geoparkova.

Važno je imati na umu da status geoparka nije trajan, već svake četiri godine prolazi proces revalidacije, odnosno provjere stanja parka. Stoga se zaposlenici, ali i posjetitelji svakodnevno brinu o okolišu i njegovoj očuvanosti za buduće generacije te graditi održivu priču u koju se uključuje i lokalna zajednica.

Plastic free zona

O samim početcima nastajanja Papuka iz Panonskog mora pa sve do današnjih titula posjetitelji se mogu informirati u domišljatom informativnom centru u Voćinu kojeg godišnje posjeti gotovo 90 tisuća ljudi.

Znatiželjni ovdje mogu saznati kakva je priroda bila nekada, koje su se životinje prve nastanile, ali i kako su se ljudi borili za preživljavanje i opstanak, a kasnije gradili čvrstu zajednicu koja djeluje sve do danas.

image
HTZ

Cijeli informativni centar osmišljen je s ciljem doprinosa prirodi. Tako su na krovu zgrade kao dio standardne opreme postavljeni solarni paneli, a osim toga postoje i geotermalne bušotine koje služe grijanju i hlađenju centra.

image
HTZ

Papuk je, zahvaljujući radnicima i posjetiteljima, „plastic free“ zona. Čak su i najmlađi uključeni u poticanje ekološke osviještenosti pa se za njih organiziraju radionice. Kako bi se u održivo djelovanje uključila i zajednica, osmišljen je slogan po kojem se može prepoznati park, ali i sve ono što on nudi - „S gore koja pamti more“. Tu oznaku nose brojni proizvodi od ukupno 24 proizvođač, među kojima su vinari, medari, sirari i mnogi drugi obrtnici. Naglasak je na lokalnim, domaćim i sezonskih proizvodima nastalim u podnožju Papuka, a koji se ondje mogu kušati i kupiti.

Cijelu priču o održivosti promovirala je i Hrvatska turistička zajednica koja je integrirala Park prirode Papuk u sklopu projekta „Doživi domaće. Istraži održivu Hrvatsku!“ . Cilj kampanje je promocija održivog turizma, putovanja, ali i samih destinacija te subjekata, a upravo je ova oaza mira zaslužila biti na popisu održivih destinacija.

Informiranje i obrazovanje o Papuku i održivom načinu života je, osim u centru u Voćinu, dostupno na svakom koraku. Napravljeno je čak šest poučnih staza, kuća Panonskog mora, tijekom cijele godine dostupna su četiri edukativna programa, a organizira se i škola u prirodi namijenjena školarcima.

image
Goran Saletto

Tijekom svojih šetnji naići ćete i na područja koja imaju veći stupanj zaštićenosti, a taj status je dobila zbog posebnosti u regiji. Geološki spomenik prirode Rupnica, park šuma Jankovac, posebni rezervat šumske vegetacije Sekulinačke planine, spomenik prirode Dva hrasta – samo su neka od njih.

Od planinarenja do kanuinga

Osim na znanju, na ovoj planini možete raditi i na kondiciji zbog zavidnog broja dostupnih aktivnosti. Duga tradicija planinarenja na gori rezultirala je mrežom markiranih planinarskih staza dugih oko 200 km i izgradnjom šest planinarskih objekata koji nude smještaj za planinare, ali i ostale koji žele nekoliko dana provesti u prirodi.

Sedam je markiranih staza, duljine od oko tri kilometra pa do najduže od gotovo devet kilometara. Najljepše poglede imat ćete na vrhu Ivačka glava koji se nalazi na 913 metara nadmorske visine, a dvije staze, različite težine, vode do ovog vrha. Na stranicama Parka Prirode Papuk detaljno su opisane sve planinarske rute.

image
Saša Pjanić

Papuk je prepun i staza za brdski biciklizam. Ukupno i je 13 i sve su različitog intenziteta. Najkraća staza napravljena je na šest kilometara, a ona najduža ima gotovo 50 kilometara.

Svoje vještine na Papuku mogu brusiti i zaljubljenici u sportsko penjanje. U Parku prirode nalaze se dva penjališta, 10 smjerova koji su prigodni za početnike uređeno je na penjalištu Sokoline kod Velike. Dok je penjalište Sokoline kod Orahovice predviđeno za sve, podijeljeno je u tri sektora i svi su različite težine – od onih za početnike do onih za već iskusne penjače.

image
Ivo Biočina

U svako doba godine u Park šumi Jankovac dostupna je i vožnja kanuima preko donjeg Jankovačkog jezera. Ovo je aktivnost u kojoj možete pronaći istinski mir i uživati u mirisu čarobne stoljetne šume koja vas okružuje, a cijena polusatne vožnje iznosi 3,98 eura.

image
Ivo Biočina

Na tri lokacije uz sam Papuk nalaze se i konjičke staze pa je iskusnim jahačima omogućeno i jahanje. Konjička staza Orahovica – Jankovac je jednosmjerna staza duga 24,5 km, a postoje razne opcije odakle se na stazu može ući i tako odabrati najinteresantniji dio za jahanje. Za one koji nikada nisu jahali dostupna je vožnja kočijom, odnosno konjskom zapregom.

Poznata treking manifestacija

Rekreativni i sportski život na Papuku je toliko razvijen da se upravo ovdje svake godine održava jedna od najpopularnijih treking utrka u Hrvatskoj ‘‘Papuk Trek&Trail‘‘. Na ovoj se manifestacija okupi gotovo 1000 sudionika. Sljedeća utrka bit će 25. studenog, a svi zainteresirani se još uvijek stignu prijaviti.

Svi sudionici moraju imati set prve pomoći, astro-foliju, mobitel s napunjenom baterijom, minimalno 0,5 l tekućine, čelnu lampu, startni broj te topliju odjeću koja će biti u skladu s vremenskim uvjetima tog dana, a postoji mogućnost da će trebati kapa i rukavice.

Preporuke ako Papuk planirate posjetiti u studenom

Sve ovo zvuči kao idealan ljetni izlet, no varate se! Posjet Papuku može biti idiličan i za vrijeme studenog te hladnijih, kišnih dana. Ipak, na neke ćete stvari morati obratiti pozornost. Imat ćete priliku upoznati se sa svim bojama čarobne jeseni, no mogli biste se suočiti i s padalinama, hladnim vjerom ili blatom, stoga provjerite vremensku prognozu na dan polaska, ali i kakva je bila danima prije.

Svoj polazak trebali biste planirati ranije tijekom dana kako biste mogli maksimalno iskoristiti danje svjetlo jer dobro je poznato da je dan u studenom kraći. Prije posjeta, provjerite radno vrijeme centara, staza, restorana i drugih usluga unutar parka jer bi poneke usluge mogle biti nedostupne ili imati skraćeno radno vrijeme.

Na pojedinim dijelovima nećete imati signala na mobitelima, što može biti savršeni bijeg od svakodnevice i užurbanog života, no za svaki slučaj ponesite i kartu kako se zbog nemogućnosti rada Google mapa ne biste izgubili.

Topla, vodootporna jakna, kapa, šal, rukavice i stabilna odjeća su neizbježni, a nemojte zaboraviti ponijeti ni opremu za fotografiranje jer će vas prizori ostaviti bez daha.

Tradicionalni zalogaji

A kada se umorite od obilaska Parka prirode i raznih sportskih aktivnosti, nema slađeg nego prizalogajiti slasne domaće specijalitete. Najveći problem na Papuku će vam biti što od slavonske hrane izabrati jer ovdje je baš sve ukusno.

Okružen šumom, jezerima i slapovima planinarski dom Jankovac svojim jelovnikom upotpunjuje iskustvo boravka u prirodi. Jela od mesa divljači u kiselom kupusu s palentom, sablja grofa Jankovića ili grah na šumarski način nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Specijalitete nude i mnogi cijenjeni restorani, a cjelokupno iskustvo može se upotpuniti posjetom vinskih podruma i kušanjem vina iz obiteljskih vinarija u okolici. Ako smatrate da vam za ovaj izlet treba nekoliko dana, idealno je rezervirati smještaj u nekom ugostiteljskom objektu koji njeguje tradiciju.

Uživajte u obilasku i iza sebe ostavite samo otiske svojih cipela!

image
HTZ

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 08:36