HEROJSKA BORBA

Vatrogasci spasili staricu koja se već pomirila sa sudbinom: ‘Čarape su joj bile zahvaćene vatrom‘

Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije najbrojnija je u Hrvatskoj s 21.900 vatrogasaca, a, k tome, ima i najviše dobrovoljnih vatrogasaca

Požar krovišta na kući u Dolu iz koje su vatrogasci DVD-a Pribić spasili staricu, 2021. godina

 Zagrebačka županija

Malenom Franu najdraža je igračka autić. No, ne bilo koji, već žarko crveno vatrogasno vozilo s ful opremom. Fran ima četiri godine i jako voli vatrogasce. Zašto? Pa, ukratko, imaju luda plava svjetla koja su po mraku jako fora i super glasnu sirenu koja ide tinu-ninu.

Isto misli i njegov 8-godišnji brat Marko, ali i 12-godišnja sestra Ema. Posebno im je zabavno kada im vatrogasci daju da sjednu u njihova moćna vozila ili da probaju nositi kacigu. Ipak, znaju da nije nimalo zabavno gasiti vatru. Štoviše, jako je opasno, ali oni se ne boje.

- Dok budemo malo stariji i mi ćemo biti vatrogasci. Svo troje! Baš kao tata, deda i stric – čvrsto su odlučili.

Njihov tata, Vladimir Bucković ponosno se smije. Često ih vodi na vatrogasna događanja u njihovom mjestu Pribiću, ali i bližoj okolici.

- Rekao sam vam, to nam je u krvi. Tradicija koje se svi držimo, iz generacije u generaciju – naglašava. Ovaj 43-godišnjak iz Pribića Crkvenog, malenog mjesta sa 150 stanovnika u sklopu općine Krašić, i sam je već 30 godina u dobrovoljnom vatrogastvu, a ove godine je postao i predsjednik DVD-a Pribić.

image

Vladimir Bucković, predsjednik DVD-a Pribić s Markom Tonžetićem, zapovjednikom DVD-a Pribić

Zagrebačka županija

Više od hobija

- Radim u struci kao automehaničar i vozač, a vatrogasac sam praktički otkad znam za sebe, to mi nije posao – kaže.

- Zar vam je hobi? – pitam ga.

- Ma, to je više od hobija. Poziv, dužnost, tradicija... – nabraja Bucković pokušavajući pronaći riječ koja najbolje opisuje značaj vatrogastva za njega i njegovu obitelj u kojoj ne manjka vatrogasaca.

Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije najbrojnija je u Hrvatskoj s 21.900 vatrogasaca, a, k tome, ima i najviše dobrovoljnih vatrogasaca. Zato se s vremenom razvila izreka: „Najbolja prevencija od požara – u svakoj kući po jedan vatrogasac!“

- Bome, to kod nas vrijedi – smije se Bucković. U dvorištu Buckovića u Pribiću Crkvenom su tri kuće, a u svakoj je jedan vatrogasac.

- U jednoj živim ja s obitelji, u drugoj je moj brat Krešimir koji je također operativni vatrogasac u DVD-u Pribić, a u trećoj kući je moj 74-godišnji otac Stjepan. Doduše, on više ne ide na terene, ali i to se računa – rekao je Vladimir Bucković pa objasnio kako su dobrovoljni vatrogasci operativni od 18. do 65. godine, a kasnije na druge načine postaju podrška DVD-u, podržavajući ih na vježbama, održavajući skupštine, motivirajući mlade i skupljajući donacije.

image

Arhivska fotografija DVD-a Pribić

Zagrebačka županija/screenshot

Pet generacija

- Prije svih nas vatrogasac je bio moj djed Antun, ali i moj pradjed Josip Bucković koji je 1920. godine osnovao DVD Pribić. Pronašao sam neke pisane tragove i fotografije koje to sve potvrđuju – objašnjava Vladimir.

Vatrogastvo je dio njegove obitelji već četiri generacije, a sudeći po entuzijazmu najmlađih Buckovića, baština će se uskoro prenijeti i na petu generaciju.

DVD Pribić u kontinuitetu djeluje već 102 godine i trenutačno ima 45 aktivnih članova, od toga 22 operativna člana.

- Unatoč tome što smo na brdovitom terenu s puno šuma, izlazimo u rekordnom roku s minimalno pet ljudi, a broj intervencija nam je značajno povećan. U zadnje vrijeme najveći problem stvaraju oluje. Mnoge prometnice prolaze kroz šumarke pa često imamo intervencije uklanjanja velikih predmeta. No, u sjećanje nam se usjekla prošlogodišnja dramatična intervencija kada smo u posljednjim trenucima spasili 91-godišnju staricu koja se već pomirila sa sudbinom, bila je uvjerena da će umrijeti. Na kraju je prošla bez većih ozljeda. Bila je omamljena od dima i šoka, a zadobila je samo manje opekline na nogama jer su joj čarape već bile zahvaćene vatrom – prisjeća se Vladimir Bucković te dodaje da je Zagrebačka županija DVD-u Pribić zbog ove herojske intervencije dodijelila županijsku nagradu.

Borba s vatrenom stihijom

Sve se to, naime, odvilo lani u svibnju u mjestu Dol. Pribićki su dobrovoljci stigli na teren svega 7 minuta nakon dojave o požaru. Popeli su se ljestvama na predvorje kuće gdje su provalili vrata i u posljednjoj prostoriji pronašli nesretnu staricu. Kako bi je spasili od vatrene stihije koja se nemilosrdno širila, spustiti su je noseći je na leđima preko ljestvi sastavljača na dvorište gdje su već čekali djelatnici hitne medicinske službe.

image

Požar krovišta na kući u Dolu, 2021. godina

Zagrebačka županija

- Dojava o požaru je bila zakašnjela pa je krovište već bilo urušeno kada smo mi stigli. Prijetnja je bila velika jer su svi objekti u okolici kuće također drveni. Postojala je šansa da se spali cijeli kvart, no na kraju smo se uspjeli izboriti s vatrom uz pomoć susjednog DVD-a Krašić. Drvena konstrukcija kuće je u potpunosti izgorjela, no u cijeloj priči najvažnije je da je spašen ljudski život – ispričao nam je Bucković, predsjednik DVD-a Pribić.

image

Požar krovišta na kući u Dolu iz koje su vatrogasci DVD-a Pribić spasili staricu, 2021. godina

Zagrebačka županija

Intervencije poput ove slikovito opisuju da vatrogastvo nije zanimanje, već životni poziv koji doslovno može spasiti nečiji život. Zagrebačka županija to zna prepoznati, stoga osim riječima podrške i zahvale, vatrogastvo podupire prvenstveno kroz dodjelu sredstava te nabavu nove opreme i vozila kako bi operativnost na terenu bila što bolja.

image

Vatrogasci DVD-a Pribić koji su spasili staricu iz požara 2021. u Dolu

Zagrebačka županija

Ove godine je županijskim operativnim snagama civilne zaštite dodijelila ukupno 4,6 milijuna kuna, a od tog je iznosa Vatrogasnoj zajednici Zagrebačke županije pripalo 4.355.000 kuna.

- Ono što posebno krasi sustav civilne zaštite je činjenica da on u najvećoj mjeri počiva na dobrovoljnom angažmanu pojedinaca koji svoje slobodno vrijeme daruju kako bi pomogli drugima i zajednici u kojoj žive. To su ljudi na koje stanovnici Zagrebačke županije, ali i puno šire mogu uvijek računati - rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Najorganiziranija ekipa

Vatrogasna zajednica u ovoj županiji broji 34 stalne članice s 260 dobrovoljnih vatrogasnih društava, pet vatrogasnih postrojbi u gospodarstvu i četiri javne vatrogasne postrojbe – Samobor, Zaprešić, Velika Gorica i Ivanić-Grad.

Profesionalni vatrogasci rade u javnim postrojbama, a od dobrovoljnih vatrogasaca organiziranih u društva ponajviše se razlikuju u činjenici da su za to plaćeni i da imaju točno radno vrijeme. Njima je vatrogastvo uistinu zanimanje.

image

Vatrogasci i župan Stjepan Kožić

Dražen Kopač/Zagrebačka županija

- Mi dragovoljci uz ljubav prema vatrogastvu imamo i svoja druga zanimanja koja nam donose prihode, a kao vatrogascima nam je dovoljna plaća kada nekome spasimo kuću, njivu ili, u krajnjem slučaju, život. Da, ima nas puno, ali prosjek godina je iznad 40 i postaje sve teže privući mlade u DVD-ove. Uvijek pitaju: ‘A, što ja imam od toga?‘ - ističe predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Slavko Povrlišek.

Zato se on trudi pronaći način na koji bi i dragovoljci ostvarili neku korist ili ustupak kao što je, primjerice, direktno upisivanje djeteta u vrtić ili oslobađanje od neke komunalne naknade.

- Bilo bi idealno kada bi se to ostvarilo, no unatoč tome zahvalni smo županu i Županiji što su nam i u najgore vrijeme pandemije osigurali ista sredstva. Zaista, svaka kuna nam dobro dođe za obnavljanje i novu opremu. Primjerice, većina vatrogasnih vozila je starija od 20 godina pa zahtijevaju česte popravke, stoga će dobiveni novci svakako pametno biti utrošeni – objašnjava 62-godišnji Povrlišek koji smatra da su, uz vojsku i policiju, vatrogasci najorganiziranija populacija. Ovaj umirovljeni policajac to je zaključio iz vlastitog iskustva.

- Punih 20 godina radio sam u specijalnoj policiji, a u vatrogastvu sam već 44 godine. Zapravo, sretan sam što sam i dalje operativan vatrogasac jer, iskreno, umro bih od dosade da sad u mirovini doma sjedim po cijele dane – smije se.

Ipak, činjenica je da baš i nije dobro kada vatrogasci imaju pune ruke posla, a upravo je to slučaj ove godine. U Zagrebačkoj županiji ove godine bile su 782 požarne intervencije, a najčešće se radilo o požaru niskog raslinja na otvorenom.

image

Vatrogasci u gašenju požara (ilustracija)

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

U pomoć kolegama

Osim na svom području, vatrogasci Zagrebačke županije svake godine pomažu kolegama na jugu u gašenju požara. Čak 29 vatrogasaca s osam vatrogasnih vozila pomagalo je vatrogascima Šibensko-kninske županije u gašenju golemog požara na širem području Dalmatinske zagore. Zbog snažnog nevremena koje je krajem srpnja pogodilo područje Karlovca 20 vatrogasaca s osam vozila iz Zagrebačke županije sudjelovalo je na tehničkim intervencijama.

- Uz ove izvanredne situacije, imamo i dvije planske dislokacije ovog ljeta. Na otoku Visu dežura sedam vatrogasaca s dva vozila, a na Hvaru tri vatrogasca s jednim vozilom i već su dosad imali manjih intervencija – ističe županijski vatrogasni zapovjednik Boris Fabijančić. Po zanimanju je elektromehaničar za kućne aparate, ali s vremenom se prekvalificirao u vatrogasca. Ukupno, ovaj 55-godišnjak iz Velike Gorice s vatrom se bori već 33 godine, što dobrovoljno, što profesionalno.

No, osim gašenja plamenih jezičaka, vatrogasci moraju znati i spasiti nestašne mačke, sanirati gnijezdo stršljena, ukloniti zalutalu zmiju iz stana...

- Svaki izlazak na teren je različit, ali najteže su uvijek one tehničke intervencije sa smrtnim posljedicama, a još je gore kada strada dijete. To nam je struka, moraš razrezati auto i izvući tijelo. Užasno nas potrese, iako se svi trudimo to zaboraviti, uvijek vas proganja – ističe.

image

Vatrogasci na tehničkoj intervenciji (ilustracija)

Danijel Bartolić/Cropix

Zavidan broj

Unatoč tome što se radi o riskantnom i iznimno stresnom pozivu, Zagrebačka županija s ukupno 301.206 stanovnika, ima zavidan broj vatrogasaca. Laički izračunano, ispada da jedan vatrogasac brine o otprilike 12 svojih sugrađana, ne računajući ostale kolege vatrogasce.

- Iznimno smo sretni što imamo i sve više vatrogaskinja, a moram priznati i da ima puno vatrogasnih brakova – smije se zapovjednik Fabijančić.

Upravo je tako i 25-godišnja Lucija Navračić iz DVD-a Ribnica upoznala svog supruga Filipa.

- Doduše, nije bilo na intervenciji, nego na natjecanju. Filip je profesionalni vatrogasac i bio je trener mojoj ekipi, a sada smo u braku već četiri godine – otkriva Lucija koja je po struci kozmetičarka. Ona je članica velikogoričke ženske ekipe DVD-a Ribnica koja je u „A“ kategoriji na Vatrogasnoj olimpijadi u slovenskom Celju krajem prošlog mjeseca osvojila prvo mjesto i olimpijsko zlato.

image

Ekipa DVD-a Ribnica, Vatrogasna Olimpijada 2022.

Zagrebačka županija

Od 16 hrvatskih ekipa koje su se natjecale u Celju, čak šest je s područja Zagrebačke županije. Uz pobjednice, tako je DVD Razljev zauzeo peto, DVD Deanovec sedmo, a DVD Andrilovec 42. mjesto u muškoj „A“ kategoriji koja se odnosi na one u dobnom rangu od 16 do 30 godina. U kategoriji mladeži (mješovita ekipa) 7. mjesto zauzeo je DVD Ribnica, dok je 9. mjesto u ženskoj konkurenciji mladeži zauzeo DVD Ostrna. Također, na Vatrogasnoj olimpijadi, sudila su i četiri licencirana međunarodna suca iz Zagrebačke županije.

image

Vatrogasna Olimpijada 2022. godine

Zagrebačka županija

- Oduvijek sam okružena vatrogascima i smatram da je to najbolja stvar koja mi se dogodila u životu jer sam tu stekla prijatelje za cijeli život. Pa tko to ne bi htio? – retorički se upitala Lucija i potom samouvjereno dodala da se vatrogaskinje DVD-a Ribnica i sljedeće godine nadaju pobjedi.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Zagrebačke županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:55