Hit serija

Tvorac nove megauspješnice HBO-a umirio obožavatelje: ‘Nećemo upasti u istu zamku kao Igra prijestolja‘

Ako ne možete čekati na nove epizode, preporučujemo da odigrate video igru. Za potpuni doživljaj trebat će vam odličan televizor kao što je Samsung OLED TV
 Lmk/Profimedia

HBO ima novu megauspješnicu i to jednu koja nema nikakve veze sa zmajevima. Zove se „The Last of Us“, oduševila je publiku i kritičare, a prvu epizodu je pogledalo više od 4,7 milijuna ljudi. Ove brojke daju seriji jedno veliko priznanje – postigla je status druge najbolje premijere na toj platformi u posljednjih 13 godina. Ispred nje je samo „House of the Dragon“, no teško se nositi sa spektaklom koji nudi mnogo golotinje i zmajeve.

Priča je smještena u postapokaliptičnoj Americi, 20 godina nakon što je stanovništvo poharala gljivična infekcija koja ljude pretvara u agresivna čudovišta zvana Zaraženi (Infected). Glavni likovi su Joel Miller i tinejdžerka Ellie, a njih su utjelovili glumci Pedro Pascal i Bella Ramsey, dvojac koji je glumio omiljene likove u Game of Thronesu - Oberyna Martella i Lyannu Mormont.

Serija je snimana godinu dana, od srpnja 2021. do lipnja 2022., i to većinom u Alberti u Kanadi, iako se dio scena odvijao u gradovima poput Austina u Teksasu i Bostona u Massachusettsu. Prema DH Newsu, tijekom snimanja su uklonjena drveća i nanosi snijega, mijenjali su se lokalni izlozi trgovina kako bi bolje odgovarali srži serije, čak su doveli policijske automobile iz Teksasa. „The Last of Us“ je u konačnici postala najveća televizijska produkcija u povijesti Kanade.

image

Pedro Pascal i Bella Ramsey

Lmk/Profimedia

Ljubitelji serija imaju tako na pladnju pravu poslasticu, no mnogi od njih nisu svjesni da je priča o Joel i Ellie već dobrano ispričana, samo kroz jedan drugi medij.

Istoimena video igra

Naime, „The Last of Us“ je originalno predstavljena kao istoimena video igra prije deset godina. Baš kao i serija, i sama igra je oduševila gejmere diljem svijeta. U samo tri tjedna od izlaska, prodana je u otprilike 3,4 milijuna primjerka, a ta se brojka popela na 7 milijuna do lipnja 2014. godine, čime je postala jedna od najprodavanijih PlayStation 3 naslova. Veliku potražnju pratili su i hvalospjevi struke. Igra je osvojila niz „Game of the Year“ nagrada na različitim dodjelama, a na D.I.C.E. Awardsima je od 13 nominacija pokupila čak deset kipića. Posebno je bitan onaj za „Outstanding Achievement in Story“, što daje do znanja da se stvarno radi o priči koja će vrlo lako zakupiti pažnju kritičnih gledatelja streaming servisa.

No, iako je naracija u igri fantastična, mnogi fanovi su strahovali da će televizijska inačica na neki način umanjiti njenu vrijednost. Njihov strah je isprva bio opravdan zbog niza prijašnjih slučajeva kada je odlična video igra pretvorena u loš film ili seriju. To smo mogli, primjerice, vidjeti prošle godine s filmom „Uncharted“ u kojemu glume Tom Holland i Mark Wahlberg. Istoimena franšiza ima četiri nastavka te je okupila vjernu publiku, no filmski blockbuster nije ispunio njihova očekivanja. Isto se dogodilo i s naslovima kao što su „Assassin‘s Creed“, „Warcraft“ i „Resident Evil“, zbog čega je društvenim mrežama pokrenut viralni trend o prokletstvu koji prati filmske i televizijske adaptacije video igara.

image

Video igra "The Last of Us"

IGDB

To se ne bi trebalo dogoditi s HBO uspješnicom, barem tako kaže redatelj Neil Druckmann. Štoviše, u razgovoru za Hollywood Reporter, kazao je kako „The Last of Us“ neće napraviti jednaku grešku kao i „Game of Thrones“ jer će ispričati samo sadržaj koji se nalazi u originalnoj video igri. To je s jedne strane super vijest, no s druge je strane loša za sve obožavatelje koji žele više sezona. Kako igra ima samo dva nastavka, to znači da možemo očekivati dvije ili tri sezone serije. Naughty Dog, studio koji stoji iza igre, nije još i dalje potvrdio da ide u realizaciju trećeg dijela, iako fanovi to željno priželjkuju, unatoč tome što radnja nije završila cliffhangerom. No, ako i dođe do realizacije trećeg dijela igre, on neće biti gotov prije 2025. tako da će serija svejedno ići na čekanje.

Televizijska adaptacija

Važno je pritom spomenuti da ovo nije prvi pokušaj ekranizacije. Početna ideja bila je da se od igre napravi film i uloženo je čak šest godina u realizaciju te ideje. U to vrijeme se Maisy Williams iz Game of Thronesa razmatrala za ulogu Ellie, no studio se naposljetku ipak odlučio za Kaitlyn Dever. No, produkcija nije došla dalje od čitanja teksta između glumaca, tako da je projekt otkazan 2020. godine. Sljedeći pokušaj je bio da se priča pretoči u animirani film, no Sony nije dao zeleno svjetlo za realizaciju.

„The Last of Us“ manija ne drži pritom samo gledatelje već i gejmere. Vodeći se zanosom koji traje već neko vrijeme, Naughty Dog je prošle godine u rujnu izbacio remake „The Last of Us Part I“ kako bi pripremio obožavatelje za televizijsku adaptaciju. Stoga, ako ne možete čekati na nove epizode, preporučujemo da odigrate video igru. Zato će vam svakako trebati PlayStation jer igre još nema na PC-u te odličan televizor kao što je Samsung OLED TV.

image

Samsung OLED TV

Samsung

Naime, The Last of Us Part I je izuzetno lijepa igra, bogata detaljima bitnih za priču i samo iskustvo igranja. Stoga vam je potreban i uređaj kroz koji ćete uistinu moći uroniti u postapokaliptični svijet Joela i Ellie. Za razliku od tradicionalnih OLED zaslona, Samsung jedinstvena OLED tehnologija donosi nenadmašno duboke crne, čiste bijele i puni spektar ostalih nijansi živopisnih boja, tako da ćete puno prije primijetiti napad čudovišta iz mračnog kuta sobe.

Originalan soundtrack

Kako se radi o svojevrsnoj pucačini, važno je da televizor vjerno prenosi brzinu reakcije igrača. Samsung OLED TV dolazi tako s Motion Xcelerator Turbo+ značajkom koja izvanredno poboljšava pokrete, bez kašnjenja signala i zamućenja slike.

Osim toga, uz Samsung OLED TV pratit ćete radnju u 4K rezoluciji, što podrazumijeva poboljšanu svjetlinu, boje, kontrast i detalje. To je moguće zbog briljantne 4K AI tehnologija povećanja rezolucije, potpomognute s čak 20 neuronskih mreža.

image

Samsung OLED TV

Samsung

Osim slike, važan je i zvuk jer radnju prati i originalan soundtrack koji uključuje i pjesmu grupe Depeche Mode „Never Let Me Down Again“. Za taj zadatak dobro dođu Samsung novi gornji kanalni zvučnici Dolby Atmos jer urone igrače u radnju uz višedimenzionalni zvuk. Važna karakteristika Samsung OLED TV-a je i Object Tracking Sound (OTS) uz pomoć koje zvuk prati radnju na televizoru.

Osim toga, Samsung OLED TV je jako ugodan oku. Laserski tanak dizajn daje mu elegantan i otmjen izgled, a minimalistički okvir te tanak i ravan stražnji profil neprimjetno se uklapaju u svaki interijer, neovisno o veličini prostora.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Samsung.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:05