TREBAJU RADNIKE

Tražite dobro plaćen i izazovan posao u Hrvatskoj? Proveli smo dan u tvrtki koja nudi upravo to

Porsche Digital Croatia pomaže pozicionirati Hrvatsku kao poželjno IT odredište na svjetskoj mapi te istovremeno proširuje i jača imidž naše zemlje u automobilskoj industriji

Ana Petričić, Java inženjerka u Porsche Digital Croatia

 Berislava Picek/Cropix

Svijet automobila uvelike se mijenja. Toga je svjestan i legendarni proizvođač automobila Porsche koji aktivno istražuje prilike koje digitalizacija nudi, a dio njegove digitalne revolucije su i naši stručnjaci iz kompanije Porsche Digital Croatia.

Kompanija je krenula s radom prošlog rujna, a u godinu dana okupljen je talentirani tim ljudi koji iz Hrvatske radi na zanimljivim projektima za Porsche. Jedan od takvih projekata je i online platforma za najam Porsche automobila za koju stručnjaci iz PD Croatia rade poboljšanja.

Zanimalo nas je kako je kompanija osnovana i koji su izazovi rada na globalnim projektima poput ovoga, stoga smo proveli dan u njihovom uredu u zagrebačkoj Strojarskoj ulici i doznali kako je raditi na digitalnim inovacijama za brend kao što je Porsche.

Ured iz kojeg nitko ne želi ići doma

Kompanija je nastala udruživanjem Porsche Digitala, podružnice njemačkog proizvođača sportskih automobila i Infinuma, vodeće hrvatske tvrtke za razvoj i dizajn softvera. Ovom suradnjom stvoren je digitalni hub, raj za sve mlade i ambiciozne IT stručnjake.

Lani su najavili da će obje strane u naredne tri godine u tvrtku i razvoj proizvoda uložiti 10 milijuna eura i zaposliti stotinjak stručnjaka. Sada traže nove i sposobne eksperte.

- U uredu vlada ugodna i opuštena atmosfera. Mnogo kolega radi od kuće, no svi smo uvijek dostupni. Povezani smo na Slacku, Zoomu i Microsoft Teamsu, a nerijetko se družimo i nakon posla. Iako je tvrtka nastala u jeku pandemije, uspjeli smo se zbližiti – govori nam Ana Petričić. Ona je 36-godišnja Zagrepčanka koja već nekoliko mjeseci radi u Porsche Digital Croatia kao Java inženjerka.

- Najčešće radim iz ureda, ali kako imamo mogućnost raditi i od doma, barem jednom tjedno iskoristim tu priliku. Tim u kojem radim nalazi se na više lokacija u Hrvatskoj i u Njemačkoj, no u ovom poslu remote rad ne predstavlja nikakvu prepreku - naglašava Ana.

image

Ana Petričić, Java inženjerka u Porsche Digital Croatia

Berislava Picek/Cropix

Njezin posao je razumjeti potrebe korisnika, osmisliti optimalno programsko rješenje, implementirati ga i testirati.

- Radim kao backend developer, odnosno razvijam onaj dio sustava koji obično nije vidljiv jer se izvršava na serveru. Moja uloga je prevoditeljska - želje korisnika prevodim u programski kod i tako zapravo predstavljam prevoditelja između korisnika i računala - objašnjava Ana koja trenutačno radi na projektu Mobility Service Framework koji jamči nezaboravno iskustvo čak i onima koji o svom Porscheu tek sanjaju.

Porsche rent-a-car

Riječ je o platformi za najam Porsche automobila za koju djelatnici Porsche Digital Croatia rade poboljšanja i nadogradnje. Ona omogućuje postojećim vlasnicima Porsche automobila da isprobaju različite modele auta prije kupnje, ali i potencijalnim kupcima da dožive auto o kojem maštaju. Tako je putem aplikacije Porsche Drive Rental moguće kratkoročno iznajmiti Porsche Panameru na 28 dana. Postoje i voucheri za najam kojima možete iznenaditi svoje najmilije, primjerice za Božić. Zamislite samo da ispod božićne jelke pronađete voucher za najam Porsche Cayennea na mjesec dana...

Moguće se čak i dugoročno pretplatiti putem aplikacije Porsche Drive Subscriptions te tijekom najma mijenjati različite modele Porsche automobila. Porsche 911, 718, Taycan, Macan… Sve ih možete isprobati.

image
Berislava Picek/Cropix

- Izazovno je, ali volim raditi na globalnim projektima poput ovoga jer je riječ o industriji koja mijenja svijet i oblikuje našu budućnost - otkrila nam je Ana. Ponude za rad u inozemstvu dobiva na dnevnoj bazi, ali ne razmišlja o preseljenju. Odličan tim i dobra plaća samo su neki od razloga zbog kojih bi Ana preporučila Porsche Digital Croatia ljudima koji traže zanimljiv posao u IT industriji.

Inženjeri poput Ane u Porsche Digital Croatia razvijaju proizvode orijentirane na poboljšanje procesa i kvalitete za Porsche, odnosno VW grupaciju, a dio je fokusiran na poboljšanje korisničkog iskustva. Rade i na backend sustavima, analizama podataka i data science projektima, mobilnim i web aplikacijama te dizajnu korisničkog iskustva.

image
Berislava Picek/Cropix

Traže se novi stručnjaci

U tvrtki je trenutačno zaposleno 50-ak stručnjaka za dizajn i razvoj softvera, umjetnu inteligenciju, strojno učenje i obradu podataka koji u multidisciplinarnim timovima rade na istraživanju novih poslovnih modela, razvijanju široke palete novih i optimizaciji postojećih proizvoda. No, zapošljavaju i nove stručnjake. Porsche Digital Croatia trenutačno ima desetak otvorenih pozicija, a otkrili su nam kakve ljude traže.

- Naš cilj je zadržati, ali i vratiti, obrazovane i talentirane ljude koji napuštaju Hrvatsku u potrazi za dobro plaćenim i zanimljivim poslovima. Otvaranjem radnih mjesta koja nisu toliko česta na našem tržištu, poput onih u području strojnog učenja, nudimo im mogućnost rada u poslovima budućnosti. Za naš tim tražimo proaktivne ljude koji kontinuirano traže način kako usavršiti i unaprijediti trenutno stanje. Tehnička znanja su preduvjet, ali osoba mora biti i timski igrač, preuzeti odgovornost za svoj posao te imati osjećaj pripadnosti i želju da radi za tim – objasnili su nam iz Porsche Digital Croatia.

image
Berislava Picek/Cropix

Veliku ulogu u stvaranju dobre kompanijske kulture ima funkcionalan ured koji je kombinacija otvorenog prostora s manjim prostorijama za sastanke, telefoniranje i brainstorming. Interijer je otvoren i prozračan te potiče kreativnost i komunikaciju, a istovremeno pruža zaposlenicima ugodniji rad i privatnost.

Hrvatska kao poželjno IT odredište na svjetskoj mapi

Dok u velikom otvorenom uredu vrijede "library rules", sobe za sastanke predviđene su za razmjenu ideja i druženje uz kavu. U jednoj od njih nalazi se i jedinstveni stolić za kavu izrađen od Porscheovog V8 motora, koji je doputovao čak iz Engleske.

image
Berislava Picek/Cropix

Posebno dizajniranim radnim okruženjem i odličnim prilikama za zaposlenje koje nude inženjerima, dizajnerima, project managerima i drugima Porsche Digital Croatia nada se privući u Zagreb talentirane stručnjake. Naša metropola već se smatra jednim od rastućih inovacijskih centara u Europi sa snažnom tehnološkom scenom i akademskom zajednicom te talentiranim mladim inženjerima i programerima, a Porsche Digital Croatia dodatno pomaže pozicionirati Hrvatsku kao poželjno IT odredište na svjetskoj mapi te istovremeno proširuje i jača imidž naše zemlje u automobilskoj industriji.

image
Berislava Picek/Cropix

Sponzorirani sadržaj u suradnji s Porsche Digital Croatia.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 00:06