Važnost preventive

Sve što vas je zanimalo, a niste znali koga pitati o najčešćem raku kod mladih muškaraca

Stručnjaci smatraju da na sve veću učestalost bolesti najvjerojatnije utječu negativni čimbenici u okolišu, kroničan stres i nezdrave životne navike
 iStock

Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rak testisa najčešći je zloćudni tumor kod muškaraca u dobi od 18. do 35. godine. U posljednjih 20 godina se pojavnost bolesti udvostručila zbog čega je izuzetno važno podići svijest o ovom karcinomu, pogotovo jer je u ranoj fazi izlječiv u više od 95 posto slučajeva.

Do pojave raka testisa dolazi kada dođe do promjene u strukturi stanica koje proizvode nezrelu spermu, no nije još uvijek poznato što je uzrok nastanka tih abnormalnosti. Stručnjaci smatraju da na sve veću učestalost bolesti najvjerojatnije utječu negativni čimbenici u okolišu, kroničan stres i nezdrave životne navike, uz postojanje genetske sklonosti. Za sada nije potvrđeno da ozljede testisa, infekcije ili izloženost visokim temperaturama (sauna, nošenje uskog donjeg rublja) mogu povećati vjerojatnost nastanka raka testisa.

Ipak, medicinska struka je uspjela izdvojiti nekoliko rizičnih skupina s time da su u prvom redu najugroženiji muškarci koji imaju povijest te bolesti u svojoj obitelji. Nadalje, veće šanse za oboljenje imaju bijelci nego ostale rase, kao i dječaci kojima se tijekom pubertete nisu spustili testisi.

Tupa bol u trbuhu

Glavni znakovi za prepoznavanje bolesti su nepravilnosti na testisima. Riječ je o malim kvržicama ili oteklinama koje lako mogu ostati neprepoznate. Još neki mogući ukazatelji su i bolovi u testisima, neplodnost, osjećaj težine u skrotumu, oticanje nogu, tupa bol u trbuhu ili preponama, iznenadno skupljanje tekućine u skrotumu te proširenje ili osjetljivost grudi. U drugom stadiju bolesti, kada dolazi do širenja tumora, pojavljuje se i strašna bol u leđima.

image
iStock

Kvržice i proširenja na testisima su, pak, najčešći i prvi simptom koji ukazuje na postojanje raka, a oni se lako mogu prepoznati samopregledom. Iako ih je ponekad teško prepoznati, izgled samih testisa će kod većine muškaraca upućivati da nešto nije u redu. Upravo zato liječnici preporučuju svima da barem jedanput mjesečno pipanjem testisa provjere postoje li kakve abnormalnosti na njima. Najbolje je to činiti tijekom ili nakon tuširanja ili kupke jer su mošnje, kožne vrećice u kojima se testisi nalaze, najopuštenije. Svaki testis potrebno je pregledati s obje ruke, s drugim i trećim prstom ispod testisa, dok je palac smješten s gornje strane. Čvrsto, ali nježno pomicati prste od vrha prema dolje kako bi se napipale kvržice ili druge nepravilnosti na površini testisa. U slučaju da osoba primijeti ikakve kvržice i proširenja ili neki od ranije navedenih simptoma mora se odmah javiti liječniku.

Besplatni ultrazvuk

Osim samostalnog pregleda, važno je i barem jednom godišnje odraditi preventivni liječnički pregled. Croatia osiguranje trenutno ima odličnu ponudu za sve one koji policu dopunskog zdravstvenog osiguranja ugovore do 31. listopada u sklopu Dopunsko Detekt paketa. Osiguranici mogu izabrati za sebe ili za užeg člana obitelji (supružnici, djeca i roditelji do 70 god) jedan od besplatnih ponuđenih pregleda s ciljem ranog otkrivanja teških bolesti među kojima su srčani i moždani udar, melanom, rak prostate, rak dojke, rak pluća, vrata maternice ili testisa. Za muškarce tako postoji mogućnost besplatnog ultrazvuka testisa u privatnoj poliklinici koji može otkriti bilo kakve nepravilnosti. Naime, svi dobro znamo da se u Hrvatskoj na preglede mora čekati mjesecima, pa se tako i na ultrazvuk testisa mora čekati i do pola godine. Osim toga, ova akcija predstavlja i veliku uštedu budući da pojedine pretrage vrijede više od same police - cijena ultrazvuka testisa u pojedinim poliklinikama iznosi više od 350 kuna. U sklopu Dopunsko Detekt paketa Croatia osiguranja osiguranici ostvaruju i pravo na dodatnih 20 posto popusta na usluge u Croatia poliklinikama u Zagrebu, Koprivnici, Splitu i Puli.

image
iStock

U slučaju, pak, da samostalni ili liječnički pregled utvrdi postojanje raka testisa, postoji nekoliko načina kako se on može tretirati. Primarni tretman za gotovo sve faze i vrste raka testisa jest kirurgija. Da bi uklonio testis, kirurg čini rez u preponama i vadi cijeli testis kroz otvor, a taj postupak se naziva radikalna orhidektomija. U slučaju da je tumor prisutan u samo jednom testisu onda se drugi ne uklanja, čime on preuzima posao proizvodnje spermija i muškarac i dalje ostaje plodan. U slučaju da se karcinom proširio na oba testisa tada radikalna orhidektomija mora biti obostrana. U tim situacijama se savjetuje muškarcu da zamrznu svoju spermu, no postoji i mogućnost rekonstrukcije testisa. U svakom slučaju, muškarac ne mora nužno ostati neplodan u slučaju da mu se dijagnosticira rak testisa.

Seksualne mogućnosti

Važno je naglasiti da je u slučajevima ranog stadija raka testisa najčešće potrebna samo operacija. Liječnik će nekoliko godina pratiti stanje što može uključivati testove krvi, CT i druge postupke koji su potrebni kako bi bio siguran da se rak nije vratio. U slučaju da se otkrije u kasnijem stadiju uz operaciju su potrebne i kemoterapije.

Muškarci često imaju razne nedoumice vezane uz rak testisa, a one su najčešće vezane uz njihove reproduktivne i seksualne mogućnosti. Kao što smo već ranije naveli, u slučaju odstranjivanja samo jednog testisa muškarac i dalje može biti plodan, iako treba naglasiti kako je neplodnost također jedan od znakova pojave raka testisa.

image
iStock

Što se tiče seksualnih aktivnosti, nakon obostrane orhidektomije pacijent mora doći na zamjensku terapiju hormonom testosteronom (Nebido) kako ne bi imao poteškoće s osteoporozom, erekcijom, depresijom i drugim metaboličkim promjenama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 11:55