Pripremite se

Što će se točno događati 31.12. i 1.1. s bankomatima i plaćanjem karticama? Novogodišnji vikend je prekretnica

Zbog prilagodbe za isplatu eura, mnogi bankomati u zemlji postupno se isključuju. Kako ne biste bili u panici i tragali za gotovinom, donosimo vodič sa svim važnim informacijama o bankovnim i financijskim uslugama tijekom razdoblja konverzije
 Tonči Plazibat/Cropix

Još nas samo nekoliko dana dijeli od uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Kuna će u povijest otići početkom nove godine, točnije s 1. siječnjem 2023., te će je u potpunosti zamijeniti euro. Kako je prelazak s kunskog poslovanja na ono u eurima kompleksan zadatak, razne institucije s pripremama su započele već ovoga ljeta, s ciljem zaštite potrošača. Jedna od tih promjena je utvrđivanje fiksnog tečaja konverzije kune u euro, koji iznosi 7,53450 kuna, kao i dvojnim iskazivanjem cijena u trgovinama, radnjama i na web shopovima.

No, najveća promjena zahvatit će bankomate. Kako ih se mora prilagoditi za isplatu eura, dio bankomata će se postupno i privremeno gasiti sve do kraja prosinca, a podizanje novca krajem ove i početkom sljedeće godine bit će nešto drugačije nego inače. Da bismo vam olakšali snalaženje u novim pravilima, donosimo vodič o promjenama u financijskom poslovanju banaka i prilagodbama u radu bankomata.

Do kada ću na bankomatima moći podizati kune?

Kako bi sve proteklo glatko i sa što manje prekida u pružanju bankovnih i financijskih usluga građanima, konverzija će se odvijati tijekom novogodišnjeg vikenda (subote, 31. prosinca i nedjelje, 1. siječnja). Kune će se moći podizati od 15. do 31. prosinca, dok će od 1. siječnja većina bankomata biti prilagođena isplati eura.

Od 4000 bankomata u vlasništvu hrvatskih banaka, zadnjeg dana prosinca građanima će biti dostupno njih 1300 koji će isplaćivati kune. Od 1. siječnja njih 2700 počet će isplaćivati eure, a od 15. siječnja svi bi bankomati trebali biti prilagođeni isplati samo novčanica nove valute.

Gdje mogu pogledati koji bankomati rade?

Velik broj bankomata trenutno je izvan funkcije kako bi ih se pripremilo za isplatu gotovine u eurima. To bi nekim građanima moglo prouzročiti dodatan stres, posebice sada u doba blagdana. Mnogi od nas u zadnji čas kupuju poklone voljenima, u nabavci su namirnica za blagdanske ručkove i večere ili podmiruju račune kako bi u miru dočekali početak nove godine. Plaćanje karticama u tim je slučajevima najpraktičnije, no što ako vam hitno treba gotovina, a ne znate koji su bankomati u funkciji?

Hrvatska udruga banaka (HUB) zato je 15. prosinca na svojim mrežnim stranicama objavila kartu koja se ažurira na dnevnoj razini i prikazuje popis aktivnih bankomata u Hrvatskoj na kojima možete podići novac. Postoji mogućnost da u nekom trenutku bankomati na pojedinim lokacijama, u sklopu redovnog poslovanja, budu ispražnjeni zbog pojačane potražnje. Međutim, banke i druge institucije su prilagodile svoje poslovanje te u najkraćem mogućem roku ponovo opskrbljuju bankomat gotovinom, kako bi mogao građanima isplatiti novac. Iz HUB-a su apelirali da građani imaju strpljenja i razumijevanja s obzirom na to da se ulažu znatni napori kako bi imali na raspolaganju dovoljan broj bankomata koji isplaćuju kune do kraja godine. Istovremeno se priprema i velik dio bankomata koji će isplaćivati eure od 1. siječnja iduće godine.

Na bankomatima je već nekoliko mjeseci u tijeku dvojno iskazivanje iznosa za isplatu, s ciljem da se građani što prije i što lakše naviknu na euro. Uz iznos u kunama naveden je ekvivalentan iznos u eurima. Tako je, primjerice, 100 kuna jednako 13,27 eura, 200 kuna je 26,54 eura, a 500 – 66,36 eura.

image

Na bankomatima vrijedi dvojno iskazivanje cijena - u kunama i eurima.

Damir Krajac/Cropix

Od 15. prosinca 2022. do 15. siječnja 2023. bez naknade za podizanje gotovine debitnom karticom na bankomatima drugih banaka

Prilično je nezgodno kada u blizini nema niti jednog bankomata vaše banke, a taman ste htjeli podići nešto gotovine da platite ručak ili paket s pouzećem? Da vam ovakve situacije u „prijelaznom“ razdoblju ne bi zadavale muku, od 15. prosinca do 15. siječnja moći ćete podići novac bez naknade i na bankomatima drugih banaka. Dakle, klijenti bilo koje banke mogu podići kune ili eure debitnim karticama bez dodatnih troškova na bilo kojem bankomatu u funkciji.

Ako živite u manjem naselju, gdje i inače nema puno bankomata, ne brinite. Banke su posebnu pažnju usmjerile na to da prilagodba bankomata bude sinkronizirana, kako bi u svakom trenutku na najbližoj mogućoj lokaciji svi građani imali dovoljan broj dostupnih bankomata.

Prva dva tjedna u novoj godini plaćanje kunama i eurom

Dva tjedna nakon uvođenja eura, dakle od 1. do 14. siječnja 2023. u ponoć trajat će razdoblje dvojnog opticaja. Tada ćete sve što plaćate u gotovini moći platiti u kunama, a ostatak dobiti u eurima. No, pripazite, u ovom razdoblju moći ćete dati najviše 50 kovanica kuna. Trgovci i ostali pravni subjekti eventualni će ostatak vraćati u eurima, osim ako iz objektivnih razloga nisu u mogućnosti, pa će ostatak iznosa vratiti u kunama. Iznimke, kod kojih se koriste samo kune ili samo euri tih 14 dana, su automati za igre na sreću, automati za zabavne igre i samoposlužni uređaji za prodaju roba i usluga.

Dakle, ne morate dizati sav novac s računa jer će se on automatski pretvoriti u eure, a HUB građanima preporučuje da se tijekom novogodišnjeg vikenda ipak opskrbe iznosom gotovine dostatnom za tih nekoliko dana. Na mjestima gdje se pretežito plaća gotovinom, kao što su tržnice, pekare i kafići, u danima dvojnog opticaja što više plaćajte eurima i koristite mogućnost kartičnog plaćanja gdje god je moguće kako biste olakšali proces za trgovce.

Koliko će se novca moći podići na bankomatima?

Do 1. travnja bankomati će u skladu s odlukom HNB-a isplaćivati uglavnom novčanice od 10 i 20 eura kako bi se svi opskrbili sitnim novcem. U slučaju da podižete iznos veći od 100 eura, bankomati koji imaju potrebne tehničke mogućnosti isplaćivat će i novčanice od 50 eura. Nakon 1. travnja banke će postupno uvoditi i novčanice drugih apoena.

Kako će izgledati situacija s bankomatima 31. prosinca i 1. siječnja?

Iako većina poslovnica 31. prosinca i 1. siječnja zbog konverzije neće raditi, plaćanje karticama trebalo bi funkcionirati gotovo bez prekida. Kratki prekidi očekuju se neposredno prije i poslije ponoći. Postoji mogućnost da će banke tih dana smanjiti uobičajene limite za plaćanje, ali o tome će na vrijeme obavijestiti sve klijente.

Osim toga, internetsko i mobilno bankarstvo tijekom novogodišnjeg vikenda neće biti dostupno pa online plaćanja odgodite za 2. siječnja, kada će sve transakcije normalno funkcionirati. Aktivni bankomati će do zadnjih sati 31. prosinca isplaćivati kune, a njih 2.700 će od 1. siječnja početi isplaćivati eure

image

Pakete eurokovanica možete nabaviti u bankama, prodajnim mjestima Hrvatske pošte i Fine.

Vanesa Pandzic/Cropix

Što s deviznim računima u eurima?

Klijenti banaka neće morati zatvarati kunske račune i otvarati račune u eurima jer će do konverzije doći automatski, po zakonski određenom fiksnom tečaju i bez troškova. Ipak, s deviznim računima situacija će biti nešto drugačija. Naime, devizni računi u eurima neće se više smatrati deviznima, već multivalutnim računima te će se moći koristiti za transakcije u raznim valutama u zemlji i inozemstvu.

Ako u istoj banci imate dva računa, jedan u kunama, a drugi u eurima, u roku od 60 dana od uvođenja nove valute moći ćete besplatno zatvoriti jedan od tih računa, ako vam neće biti potreban. Sredstva s računa koji zatvarate moći ćete bez naknade prenijeti na drugi račun. IBAN broj računa pritom se neće mijenjati.

Što će se dogoditi s kreditima u kunama?

Prometi na računima, iznosi mjesečne rate ili anuiteta te ukupan iznos kredita od 5. rujna iskazuje se u dvojim cijenama, a nakon 1. siječnja 2023. kunski krediti automatski će se pretvoriti u eurski po zakonski određenom fiksnom tečaju. Kunski s valutnom klauzulom u eurima nastavit će se bez konverzija. Također, kunska štednja pretvorit će se u štednju u eurima, dok se fiksne kamatne stope neće mijenjati. O svemu tome banke su vas obavijestile putem službenih kanala komunikacije najkasnije dva tjedna prije uvođenja eura.

Do kada ću moći zamijeniti kune u eure?

Građani od 1. prosinca ove godine u bankama, poslovnicama Fine i Hrvatske pošte mogu nabaviti komplete kovanog novca eura i centa, a s kojim će plaćati proizvode i usluge tek od 1. siječnja 2023., kada euro postane u Hrvatskoj zakonsko sredstvo plaćanja.

Od 1. siječnja pa do kraja iduće godine moći ćete zamijeniti novčanice i kovanice kuna u eure, a to ćete moći napraviti besplatno u narednih godinu dana u poslovnicama banaka, Fine i Hrvatske pošte. Važno je napomenuti da prilikom konverzije u jednoj transakciji možete zamijeniti do 100 novčanica i 100 kovanica kuna, a iznad tih iznosa banke mogu, ovisno o vlastitoj poslovnoj politici, naplatiti naknadu.

Nakon kraja iduće godine, novčanice kuna moći će se trajno zamijeniti za eure u Hrvatskoj narodnoj banci, dok će se kovanice kuna moći zamijeniti do 31. prosinca 2025.


Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji Native Studija Hanza Medije i Hrvatske udruge banaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:13