Kad je Ena Melvan (34) bila mala, govorila je da će postati astronaut. U tinejdžerskim danima se to promijenilo u vlasnicu hotela s najukusnijom kavom i hranom koja će zadovoljiti i najkritičnija nepca. Tijekom studija matematike i računarstva na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu (PBF), mlada Splićanka se, pak, vidjela u svijetu modelinga pa je jedno vrijeme zarađivala pozirajući pred objektivima kamera. Uz to je i konobarila te radila kao hostesa na eventima, no ni tu se nije dugo zadržala. Zapravo, nigdje se nije mogla skrasiti jer nije znala što želi biti „kad naraste”. Nije prošao niti jedan dan da se nije pitala „Ena, a što ti zbilja želiš?”, „Zašto se nigdje ne možeš zadržati dulje od godine dana?” „Što je tvoja strast i zašto je ne slijediš?”.
Potraga za njenom strasti trajala je gotovo tijekom cijelog studija. Sve dok se pretkraj akademskog obrazovanja nije zaposlila kao stručni suradnik na PBF-u u Kabinetu za bioinformatiku. Ubrzo je dobila stipendiju za dvojni postdiplomski studij na Macquarie Sveučilištu u Sydneyu pa je nakon tri godine rada na faksu spakirala kofere i hrabro otišla na drugi kraj svijeta. Ondje je radila na razvoju matematičkog modela koji opisuje ponašanje bakterija u crijevima, a sve ju je više zanimala važnost bakterija za opće psihofizičko zdravlje. Više se nije pitala „Ena, što ti zbilja želiš od svojeg života?”, nego „Zašto se neki ljudi nikako ne mogu udebljati?” „A zbog čega su pak neki pretili?” i „Kakve veze bakterije imaju sa psihom?”.
Želja za poduzetništvom
Sve je ovo pa i više od toga kopkalo mladu matematičarku, ne znajući da će upravo ova pitanja biti jedan od glavnih kotačića u pokretanju vlastitog biznisa. Silno je željela istražiti uzroke pretilosti i pothranjenosti te naći praktična rješenja koja će pomoći ljudima.
No, prije nego je stigla doći do ikakve ideje kako da to napravi, cijeli svijet je snašla globalna pandemija. Istraživanje je morala pauzirati te se na mjesec dana vratila u rodni Split gdje je nastavila s potragom. No, ne za uzrocima debljanja, nego za poslom.
- Predala sam točno 200 molbi za posao jer tad u Splitu i okolici nitko nije zapošljavao. Možete samo zamisliti kako je pusto bilo dok su svi bili zaključani u svojim domovima uslijed lockdowna. Nakon svih silnih poslanih molbi čak sam dobila ponudu za dobar posao, no nisam je prihvatila – prisjeća se Melvan.
Naime, u tom trenutku joj se nametnula želja da otvori nešto svoje.
- Cijeli svijet je u tom trenutku bio nesiguran pa sam pomislila zašto se i sama ne bih upustila u nešto nesigurno. Zašto ovu neizvjesnost ne bih iskoristila i otvorila nešto još neizvjesnije – svoj vlastiti startup – kaže kroz smijeh mlada poduzetnica te nadodaje kako su počeci njenog startupa Bellyy bili prilično stresni.
Zahtjevno, ali se isplati
Ponovno se vratila na sva ona pitanja koja su je kopkala i osmislila glavni proizvod Bellyy-a, Fiber prebiotički suplement. Radi se o prirodnom dodatku prehrani za održavanje zdravlja crijevne flore. Uskoro je dodala i uslugu laboratorijske analize stolice na temelju koje radi personalizirani plan prehrane.
U pokretanju vlastitog biznisa pomogao joj je jednogodišnji radu u hrvatskom startupu za digitalizaciju turizma. On joj je, kako kaže, bio svojevrsni vjetar u leđa jer je ondje naučila kako funkcionira tržište, graditi kvalitetne odnose s klijentima, voditi tim, stvoriti dobro radno okruženje, baviti se prodajom. Iz prve je ruke vidjela kako u praksi izgleda poduzetništvo i što znači voditi startup. Zahtjevno je i rizično, iskrena je Melvan, ali smatra da joj je još rizičnije raditi na sigurnom poslu koji ne voli. No, ovakvo mišljenje nije imala njena okolina. Prijatelj i obitelj nisu ju tapšali po ramenu kad im je otkrila da pokreće biznis.
Slaba podrška okoline
- Kad sam s 30 godina najbližima otkrila ideju za pokretanjem posla, prijatelji i obitelj rekli su da mi je pametnije vratiti se na faks i ondje raditi do kraja života. Doma se malo bavi startupom, nakon radnog vremena, govorili su. Jedini koji je stao uz mene je ujak Miro, vlasnik trgovine za ronjenje. Rekao mi je da ne slušam nikoga osim sebe i svoj feeling te da napravim po svom. Pa i ako ne uspijem, barem mogu reći da sam se usudila. Osim njega, vjetar u leža dali su mi i drugi poduzetnici – govori mlada znanstvenica i ističe kako se često sjeti ujakovih riječi.
Najviše je o njima razmišljala u počecima, kad je pokretala startup.
Prvo se prijavila Hrvatskom zavodu za zapošljavanje da bi ostvarila poticaje za samozapošljavanje. Dobila je 10.000 eura od kojih je nabavila i izradila svu opremu potrebnu za rad – od tehnologije i weba do ambalaže, dizajna i drugih stvari nužnih za poslovanje. Nije imala niti jednog stalnog zaposlenika, ali je zato pronašla pet vrhunskih programera, nutricionista i kliničara koji joj i danas pomažu kao vanjski suradnici. Sve ostalo, kaže, radi sama.
- Administracija mi je najmanje draga, a najviše volim komunicirati s klijentima i slušati njihove komentare. U počecima nisam imala gotovo nikakvu plaću jer sam zaradom pokrivala troškove poslovanja. I danas, nakon gotovo dvije godine, ostane mi jako malo. U najboljim mjesecima radi se o 8000 kuna neto, ali sretna sam zbog te cifre jer zapravo nemam nikakav marketing niti jako razvijenu prodaju. Prva godina je bila za gradnju temelja, a ova godina je za pronalazak novih klijenata i prepoznatljivost na tržištu – iskrena je ova mlada poduzetnica.
Ljudi iz cijele Hrvatske su joj se dosad se javljali isključivo zbog preporuke.
- Pretpostavljam da naši budući klijenti istražuju svoje probleme online ili otiđu na web stranicu Metabelly i ondje pronađu rješenje za nadutost, probleme s probavom, pretilost ili pothranjenost. Na tržištu postoji ogromna potreba za proizvodima za normalan rad crijeva. Kada nam se netko javi za uslugu analize stolice ili slaganje plana prehrane, prvo napravimo analizu crijeva da vidimo koje bakterije žive u njima. Ako osoba ima klinički slučaj poput dijabetesa ili neke druge kronične bolesti, onda mu se obraća naš liječnik s kojim klijent obavlja razgovore. U tom slučaju, ovisno o bolesti, slažemo poseban plan prehrane. Ako osoba nema klinički problem, naša nutricionistica Sandra slaže dijetnu prehranu – ispričala je Ena Melvan te dodala kako suplementi za mjesečnu dozu koštaju 195 kuna, analiza stolice 1400 kuna, dok analiza stolice zajedno s planom prehrane iznosi 2100 kuna.
Velika potražnja
Mjesečno im se javi oko 50 ljudi, a proizvode im dostavljaju putem Paketa24, brze dostave Hrvatske pošte. Jako im je bitno da svi klijenti svoje suplemente dobiju na vrijeme i u stanju u kakvom su spremljeni u kutiju za dostavljanje. Zahvaljujući Paketu24 i Hrvatskoj pošti dosad su imali samo pozitivna iskustva. Poduzetnica ističe kako loš feedback uvijek ide na račun proizvođača pa paze da je kurirska služba koju koriste brza, efikasna, sigurna i pouzdana. Ipak, najviše su zadovoljni slanjem paketa putem HP-a u inzozemstvo jer je najpovoljnije i izuzetno ažurano. Isto tako, uzorke stolice redovito šalju u laboratorij sa sjedištem u Estoniji pa i za to koriste usluge HP koje ih nikada nisu iznevjerile.
Upravo su se usluge Hrvatske pošte pokazale najpouzdanijima i jako važan čimbenik u procesu poslovanja, posebice obrtnicima koji isključivo putem web shopa dostavljaju svoje proizvode. Hrvatska pošta uvijek nastoji poboljšati to iskustvo u korist krajnjeg potrošača, ali i samog obrtnika. Iz tih je razloga u svoju ponudu uvrstila uslugu slanja paketa paketomatima pomoću kojih Ena ili, pak, neki drugi poduzetnik može slati i preuzimati pakete 24 sata, sedam dana u tjednu.
Paketomat je idealan kanal dostave usluge Paket24 i za ljude koji nemaju vremena za dogovaranje s dostavljačem ili za čekanje u redovima. Postavljen je na 160 lokacija, a do kraja godine bit će ih 310.
Odlično je rješenje i za one kojima se paketomat nalazi blizu doma, posla, omiljenog trgovačkog centra ili, primjerice, teretane jer na taj način uvijek mogu usput pokupiti svoje pakete bez da mijenjaju svoje pretrpane dnevne rasporede. Dostupan kada god korisniku odgovara i jednostavno se koristi. Naime, za otvaranje pretinca dovoljno je samo ukucati dobiveni PIN i preuzeti svoj paket. Ako ga još niste imali priliku koristiti, u tom slučaju pogledajte video na službenoj web stranici Hrvatske pošte s uputama kako preuzeti i vratiti svoju pošiljku.
Mlada znanstvenica ističe kako korištenje pouzdane kurirske službe jedan od ključnih čimbenika uspjeha.
Za nju je, pak, najveći uspjeh čuti pozitivne komentare na račun njenih proizvoda i usluga. Kada nekome uspije poboljšati zdravlje i život općenito svojim inovativnim proizvodima.
Iz tih i puno drugih razloga ne čudi što je poduzetnica iz Splita proglašena jednom najperspektivnijih hrvatskih mladih znanstvenica u sklopu Nacionalnog programa stipendiranja "Za žene u znanosti.
- Ovakve nagrade su ogromna motivacija i pokazatelj da radimo dobro, na pravom smo putu. Tvoj rad, upornost i požrtvovnost su prepoznati i samo trebaš nastaviti raditi to što radiš – zaključuje Ena.
Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Hrvatske pošte.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....