Snježne radosti

Skijanje je otkazano, ali pronašli smo četiri sigurne zimske lokacije u susjedstvu!

Skrivena romantična mala mjesta, prostrane skijaške staze i trpeza koja oduševljava svako nepce ove zime su vam nadomak ruke
Zlatar
 Turistička organizacija Zlatar

Svi ljubitelji zimskih sportova i snježnih radosti vrlo vjerojatno su ostali razočarani informacijom da ove godine zbog sigurnosnih epidemioloških razloga neće moći posjetiti svoja omiljena skijališta i iskoristiti zimski godišnji odmor za uživanje u snijegu. No, imamo dobre vijesti! Ove sezone vrijeme je za otkrivanje novih, čarobnih i romantičnih destinacija za koje možda neki do nas nisu ni čuli, a nalaze se i bliže nego što mislimo. Pobjegnite od pandemije u čistu netaknutu prirodu Srbije koja osim nekoliko poznatih i velikih ski resorta nudi i brojne manje, ali jednako šarmantne destinacije za ovogodišnji zimski odmor s obitelji.

Goč

image
Goč
Turistička organizacija Kraljevo

Ova planina u centralnom dijelu Srbije dio je sjevernokopaoničkog lanca. Goč se nalazi svega 15-ak kilometara udaljenosti od Vrnjačke Banje (200 kilometara udaljenosti od Beograda), turističkog naselja sa čak 150 godina tradicije koje obiluje parkovima, muzejima i izvorima tople mineralne vode. Najviši vrh planine Goč, Krnja Jela, nalazi se na svega 1127 metara nadmorske visine. Posljednjih godina ova planina svojom bogatom prirodom i sve raznovrsnijom ponudom smještaja postaje i jedan od turističkih centara ovog predjela, a na njoj se kriju brojni izvori i bistre planinske rijeke, kao i jezero Selište. Zaljubljenici u zimske sportove na ovoj čarobnoj planini naći će svoje mjesto pod zimskim suncem na uređenim ski stazama namijenjenim za sve uzraste. Početnici mogu uživati na 300 metara jednostavnih i blagih ski staza, dok će oni iskusniji skijaši uživati u čak 1400 metara uređenih staza za skijanje, a ova planina nudi i staze za skijaško trčanje te noćno skijanje. Osim što ova mistična planina nudi mogućnosti za brojne aktivnosti prilikom posjeta ne propustite posjet etno-restoranima u kojima će vas poslužiti ukusnim domaćim specijalitetima tradicionalne srpske kuhinje.

Divčibare

image
Divčibare
Miroslav Jeremić, Marko Terzić

Turistički centar Divčibare nalazi se na planini Maljen koja se prostire zapadnom Srbijom, na svega 980 metara nadmorske visine. Divčibare su mjesto okruženo s nekoliko vrhova i sedla, pokriveno snijegom tri do četiri mjeseca svake godine, a sve to uz činjenicu da se nalaze svega 115 kilometara udaljenosti od Beograda, čini ovo mjesto atraktivnom zimskom destinacijom i jednim od najpopularnijih odmarališta u Srbiji. Najbliže skijalište Beogradu i Novom Sadu ponudit će vam brojne vikendice koje možete unajmiti da biste uživali u ovim zračnim toplicama u blizini Valjeva, grada bogate povijesti, kulture i tradicije koji nudi brojne spomenike, muzeje, galerije i ulice prepune trgovina. Ova romantična planina prepuna je blagih vrhova, planinarskih staza i sportskih i dječjih igrališta koja će upotpuniti vaš zimski odmor. Zaljubljenici u skijanje pronaći će dvije staze, „Crni vrh“ i „Centar“ ukupne površine od čak 1.450 metara. „Crni vrh“ namijenjen je iskusnim skijašima te na stazi postoje snježni topovi kako bi staza bila uvijek spremna za skijaše dok je „Centar“ više namijenjena rekreativcima, početnicima, ski školama i ostalim. Skijanje na Divčibarama je, pored sanjkanja za najmlađe, najvažniji zimski sport na planini, a uz brojne dodatne mogućnosti koje ova planina nudi zasigurno nećete ostati zakinuti za uživanje u omiljenoj snježnoj aktivnosti.

Zlatar

image
Snijeg na planini Zlatar
Turistička organizacija Zlatar

Na ovoj čarobnoj planini zrak je blagotvoran, šume moćne i mirisne, vode biserno čiste, a vidici su beskrajni. Pažnju turista osobito privlači čudesan kanjon rijeke Uvac, kao i tri jezera nastala kad je rijeka Uvac pregrađena, Uvačko, Zlatarsko i Radoinjsko. Na Zlataru posjetitelji mogu pronaći čak 3 kilometara uređenih skijaških staza koje su opremljene žičarama i namijenjene svim skijaškim uzrastima. Ski staza “Zlatar – 1” spušta se do samog centra Nove Varoši, duga je oko 1.300 m i cijelom svojom dužinom opremljena je sistemom za umjetni snijeg. Staza je osvijetljena, pa se tokom sezone organizira noćno skijanje, što predstavlja posebnu atrakciju za ljubitelje zimskih sportova. Dok je ski staza “Zlatar – 2” duga oko 800 m i idealna za rekreativce i one koji su završili školu skijanja. Na Zlataru možete probati narodna jela ovog kraja, na ognjištu i u pećnici: od zlatarskog sira i heljdopite do svadbarskog kupusa, paprika u vrhnju te teletine i janjetine na kajmaku. Zlatarski kraj obiluje velikim brojem pećina, a posebno se diči Ledenom pećinom dugom nekoliko tisuća metara koja je ispunjena brojnim dvoranama i ukrasima. Osim predivne pećine ova moćna planina dići se i bogatom faunom, osobito rijetkom pticom koja leti nad njenim vrhovima, Bjeloglavim Supom. Ako tražite idealnu destinaciju za uživanje u zimskim radostima, Zlatar nudi sve što možete poželjeti. Od alpskog skijanja do snowboarda, od sanjkanja do nordijskog skijanja, apsolutno sve što možete zamisliti na jednom mjestu za savršen zimski aktivan odmor.

Golija

image
Ivanjica
M. Ostojić

Golija pripada unutrašnjoj zoni Dinarskog lanca. Prostire se na teritoriju čak pet općina: Ivanjice, Novog Pazara, Raške, Sjenice i Kraljeva. Park prirode Golija zbog svoje pitomosti te bogatih i netaknutih šuma, proglašena je rezervatom biosfere Golija – Studenica pod zaštitom UNESCO-a. Pogodna je za skijanje, jer zime obiluju snijegom. Ski centar “Odvraćenica” smješten je na 1.744 nadmorske visine i raspolaže sa sedam staza, koje su pogodne i za početnike i za rekreativce. Za one koji vole šetnju i održavanje kondicije, na raspolaganju je staza zdravlja, kao i jasno obilježena planinarska staza duga 9 kilometara. Svim turistima koji svoj smještaj odaberu upravo na obroncima Golije, za dobrodošlicu bit će servirani lokalni specijaliteti poput čuvenog ivanjičkog krumpira, domaćeg pršuta, sira i vruće rakije, a savjet je nikako ne propustiti lokalne tradicionalne srpske specijalitete koji će zagrijati želudac i srce svakog posjetitelja.

Pored svega što ova čarobna susjedna zemlja nudi, pri posjetu Srbiji uživat ćete u prirodnim ljepotama, kulturno – povijesnim znamenitostima i u nadaleko poznatoj trpezi. Uz odabir nekog od ovih mjesta, zasigurno ćete i ovu zimu uživati u svim radostima i ljepotama i stvoriti trenutke za pamćenje.

image
Hanza Media
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:57