Dermatolozi upozoravaju:

‘Poslije određene dobi pojava novih madeža može biti znak za uzbunu!‘

Prosječna odrasla osoba ima ih dvadesetak, najčešće smještenih na trupu, ali i na vlasištu, licu i udovima
 Darko Tomaš/Cropix

Samopregled tijela je radnja koja se može obaviti kod kuće, ne košta ništa, a njeni benefiti su pritom ogromni. Na taj način je moguće pronaći prve znakove raka dojke ili testisa, kao i indikatore raznih drugih bolesti. No, što kada tijekom samopregleda pronađemo novi madež?

Nevusi, liječničko ime za madeže, su u pravilu bezopasni te predstavljaju dobroćudne i česte promjene na koži koje svi imamo. Ipak, u određenim situacijama ta nakupina nalik madežu može zapravo biti zloćudna novotvorevina pigmentnih stanica, odnosno melanom.

Kako bi saznali više o temi, obratili smo se Poliklinici dr. Tončić, između ostalog i specijaliziranoj za preglede madeža.

- Najsnažniji porast broja madeža opažamo po ulasku u pubertet te broj madeža raste sve do dobi oko 40 godina. Neki pojedinci će imati rast madeža i u kasnijoj dobi, i to najčešće kod pacijenata sa sindromom atipičnih nevusa. S obzirom da je broj madeža najsnažnije uvjetovan izlaganjem suncu i UV zrakama, nije neuobičajeno da se novi madeži pojave nakon ljeta i izlaganja suncu – saznali smo u razgovoru s njihovim dermatološkim stručnjacima, kao i da ukupan broj madeža predstavlja jedan od najsnažnijih faktora rizika za razvitak melanoma.

image
Darko Tomaš/Cropix

Prosječna odrasla osoba ima ih dvadesetak, najčešće smještenih na trupu, ali i na vlasištu, licu i udovima. Pojava novog madeža najčešće nije znak za uzbunu ako se radi o simetričnom i blagom porastu promjene kod pojedinca mlađeg od 40-50 godina. No, pojava novog madeža poslije te dobi svakako je razlog za posjet dermatologu.

Pigmentirana promjena

- U tom je slučaju svakako potrebno isključiti melanom. Moram naglasiti da to ne znači da ne možemo razviti melanom prije dobi od 40-50 godina. Svaka pigmentirana promjena koja se pojavila na tijelu razlog je za učiniti klinički i dermoskopski pregled kod dermatologa, osobito ako se radi o brzom i atipičnom rastu, promjeni koja je drugačija od drugih, svrbi, krvari ili na bilo kakav način odskače od ostalih promjena. Isto tako, razlog za uzbunu je promjena prirođenog madeža – ističu u poliklinici.

Preventivni pregledi madeža kod specijalista savjetuju se jednom do dva puta godišnje, pogotovo po ulasku u pubertet jer je na taj način moguće otkriti melanom na vrijeme. Pojedinim visokorizičnim pojedincima, poput bolesnika s nodularnim melanomom, metastatskom bolešću, trudnicama s visokim rizikom ili bolesnicima koji su na nekom vidu imunosupresivne terapije može biti preporučen i pregled svaka tri do četiri mjeseca.

Kod takvih pacijenata u poliklinici predlažu pregled FotoFinder Master ATBM Body Studiom.

- Riječ je o "state-of-the-art" digitalno dermoskopskom praćenju s digitalnim dermoskopskim sustavima opremljenim sustavom visoke rezolucije za fotografiranje cijelog tijela pacijenta uz softversku analizu dobivenih podataka. Uređaj je opremljen najsnažnijim tehnološkim rješenjima softverske usporedbe i analize fotografija, kao i umjetnom inteligencijom koja predstavlja veliku pomoć u donošenju odluka kod dvojbenih, visokorizičnih promjena – pojašnjava dr. Dinko Tončić.

image

Dr. Dinko Tončić iz Poliklinike dr. Tončić

Ivan Gundić

Kirurško uklanjanje

Ako se prilikom pregleda otkrije madež koji na bilo koji način predstavlja rizik za pacijenta, pristupa se kirurškom uklanjanju jer se uzorak nevusa šalje na patohistološku analizu kako bi se isključio melanom. Uklanjanje tvorbi kirurškom ili bilo kojom drugom tehnikom nije pritom bolno za pacijenta jer se u operativno područje daje lokalni anestetik koji onemogućuje osjet na tom području. Ovisno o tehnici uklanjanja, na području tvorbe ostane više ili manje vidljiv ožiljak.

- Ukoliko se tvorba uklanja kirurškim putem, ranu je potrebno zatvoriti šavom ili više njih, ovisno o veličini, što ostavlja malen ožiljak koji s vremenom izblijedi. Ako se tvorba uklanja nekom drugom tehnikom, npr. radiofrekvencijskom metodom, na području tvorbe neposredno nakon uklanjanja ostaje mala ranica koja s vremenom otpadne i prirodno zacijeli. U sklopu Poliklinike dr. Tončić sve vrste zahvata obavljaju estetski kirurzi te se sva uklanjanja tretiraju prema principima estetske kirurgije, kako bi zahvat ostavio čim manje vidljiv ožiljak – navodi dr. Tončić.

Dermoskopski pregleda madeža cijelog tijela u Poliklinici dr. Tončić iznosi 700 kuna, dok paket pregleda FotoFinder Master ATBM Body Studio uređajem košta 1500 kuna. Cijena uklanjanja kožnih tvorbi ovisi, pak, o metodi uklanjanja, a kreće se od 600 kuna do 1200 kuna s uključenom patohistološkom analizom. Stručnjaci u Poliklinici dr. Tončić, osim što u radu koriste state of the art medicinske uređaje, svojim klijentima nude sigurno i jednostavno plaćanje uz Monri Payments i njihov SinglePOS uređaj.

SinglePOS terminal

- Prednost ovog uređaja za osoblje poliklinike jest jednostavna kartična naplata na jednom POS uređaju, bez obzira na vrstu kartice ili matičnu banku klijenta. Naplata je brza i elegantna. Navedeno je i za naše pacijente velika prednost jer se naplata odvija jednostavno, posebice jer se sve više klijenata odlučuje na (beskontaktno) kartično plaćanje – ističe dr. Tončić.

Spomenuti SinglePOS terminali sve više dobivaju na popularnosti pa se tako koriste i u dm-u, Muelleru, Sparu, Farmaciji i sličnim mjestima, a sve ga više upotrebljavaju i druge poliklinike u Hrvatskoj.

image

SinglePOS uređaj tvrtke Monri Payments

Darko Tomaš/Cropix

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Monri Paymentsa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:16