Uskoro u kinima

Pola obitelji Hanks glumi u novoj ekranizaciji švedske uspješnice: ‘Tom je prije snimanja imao poseban ritual, prava je dobričina!‘

Na pragu svojih šezdesetih godina dvostruki oskarovac Tom Hanks sve češće izlazi iz zone komfora i sukladno tome bira uloge koje odmiču od onih po kojima je prepoznatljiv. Već ćemo ga od 1. veljače u hrvatskim kinima moći gledati u jednoj takvoj ulozi u hvaljenom filmu „Čovjek zvan Otto"

Scena iz filma ”Čovjek zvan Otto”

 Con film

Omiljeni glumac Hollywooda titula je o kojoj mnoge zvijezde sanjaju. No, samo najveća imena u tom priznanju i uživaju. Među njima je legendarni Tom Hanks (66), čovjek zlatnog srca koji slovi kao jedna od najuspješnijih i najomiljenijih zvijezda američke filmske industrije. Iza sebe ima više od 40 godina glumačkog iskustva i dva Oscara, a poznat je i kao jedan od rijetkih glumaca čiji su filmovi sedam puta uzastopno zaradili 100 milijuna dolara, što je zapisano i u Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda. U glumu se upustio davne 1979., a nakon debitantskog nastupa u niskobudžetnom hororu „He Knows You‘re Alone“ osvojio je srca publike, ali i mnogih redatelja. Ipak, najviše su ga proslavile filmske poslastice “Forrest Gump”, “Philadelphia”, “Terminal” i “Brodolom života” koje su mu brzo donijele reputaciju miljenika svjetske publike.

Premda se okušao u mnogim žanrovima, glumac vrijedan 400 milijuna dolara u svojoj je dugogodišnjoj karijeri češće utjelovio pozitivne likove, dok je u samo četiri filma glumio zlikovca pa su ga mediji prozvali holivudskim dobrim dečkom. No, Hanks pretjerano ne uživa u takvoj reputaciji, a osim toga naslušao se kritika na račun svog rada, poput toga da uvijek bira prvoloptaške, već viđene uloge, zbog čega se odlučio za karijerni zaokret. Na pragu svojih šezdesetih godina glumac sve češće izlazi iz zone komfora i sukladno tome bira uloge koje odmiču od onih po kojima je prepoznatljiv. Već ćemo od 1. veljače u hrvatskim kinima moći gledati omiljenog glumca u jednoj takvoj ulozi. I to u drami s elementima komedije „Čovjek zvan Otto“ u kojoj Hanks, ujedno i producent filma, utjelovljuje Otta Hendersona, udovca i najvećeg gunđala na svijetu koji budno pazi na red i disciplinu u svojem susjedstvu.

Ekranizacija romana

„Čovjek zvan Otto“ ekranizacija je humorističnog i dirljivog bestselera New York Timesa „Čovjek zvan Ove“ švedskog autora Fredrika Backamana. Knjiga je doživjela zapaženi uspjeh, kako u svijetu, tako i kod hrvatske publike pa će se mnogi razveseliti holivudskoj ekranizaciji.

image

Scena iz filma "Čovjek zvan Otto"

Con film

Švedska verzija filma objavljena je 2016. te je iste godine kotirala kao strani film u SAD-u s najvećom zaradom i čak dvije nominacije za zlatni kipić. U Švedskoj je također ostvario izvanredni uspjeh, a Švedski filmski institut ga je prozvao svojevrsnim fenomenom jer je to treći najgledaniji film svih vremena u njihovoj državi. Američka ekranizacija slijedi originalnu radnju, a publika prati vječno mrzovoljnog udovca Otta Andersona čija jedina radost dolazi od kritiziranja i osuđivanja njegovih susjeda. No, radnja doživljava pravi zaokret kad se vesela mlada obitelj doseli u susjedstvo, a Otto upozna brzopletu trudnicu Marisol koju glumi meksička glumica Mariana Treviño, najpoznatija po u ulozi u seriji “Klub Cuervos”, što naposljetku dovodi do neočekivanog prijateljstva koje će mu zauvijek promijeniti život.

- Ideja da Rita i ja radimo na ovom projektu nije se rodila preko noći. Švedsku verziju filma odgledali smo prije šest godina i dogovorili se da ćemo se u snimanje upustiti tek kad pronađemo grupu istomišljenika koja će se jednakim žarom raditi na njemu. Nema dvojbi da mi je ovo jedan od najposebnijih projekata, pogotovo jer je uključeno pola moje obitelji – rekao je Hanks za časopis People.

image

Truman, Rita i Tom Hanks na premijeri filma "Čovjek zvan Otto"

Con film


Režiju filma potpisuje Marc Forster, a Hanksu na setu društvo prave njegov sin Truman Hanks, Rachel Keller, poznata po ulozi u televizijskoj seriji “Fargo“, i Manuel Garcia-Rulfo koji je glumio u filmovima „Sedmorica veličanstvenih” te “Odvjetnik iz Lincolna”.

- Pročitao sam knjigu i instantno se zaljubio u cijelu priču. Smijao sam se, ali i plakao jer je fabula zbilja posebna. Pogledao sam i originalni švedski film nakon čega sam dobio ogromnu želju da je ispričam široj publici. Tom Hanks je najveći glumac s kojim sam ikad radio. Jedan je od najvećih umjetnika današnjice. Prati ga imidž dobričine Hollywooda, što on uistinu i jest. Ujutro dođe na set, neko vrijeme sjedi u stanju meditacije, a onda krećemo sa snimanjem. Uvijek je otvoren i spreman za zabavu na vrlo fokusiran način. To vam je kao da radite s velikim violinistom gdje vi slušate njihove note, dok je moj zadatak da diktiram dinamiku i visinu tona. Drugim riječima, pravi užitak – kaže redatelj filma Marc Foster.

Lik s kojim suosjećamo

Jedna od producentica filma Rita Wilson, ujedno i supruga Toma Hanksa, čim je pogledala švedsku verziju filma mahom je kontaktirala producenta Fedrika Wikströma Nicastra i dogovorila zajednički sastanak.

image

Scena iz filma "Čovjek zvan Otto"

Con film

- Toliko toga u ovoj priči je odjeknulo u meni. Tema pronalaska nade, zajednice ljudi koja će nas držati na životu i način na koji je prikazano učenje prihvaćanja onih koji su drugačiji od nas ostavila je na mene ogroman utjecaj. Pokazuje nam kako se i u najtežim vremenima još uvijek možemo nečemu nasmijati, a upravo ti elementi svjetla koji se probijaju kroz tamu daju nam nadu koja nam je svima potrebna – rekla je Wilson.

Scenarij prema knjizi napisao je David Magee koji je stekao nominaciju za Oscara s filmovima “Pijev život” i “San za životom J.M. Barrieja”.

- Otto je naš mrzovoljni djed, rođak, prijatelj ili susjed koji je zapravo u dubini duše krhka osoba velikog srca, ali su ga životne okolnosti jednostavno promijenile. Ostao je bez voljene supruge, prisilno odlazi u mirovinu, doseljavaju mu se novi susjedi, no križ koji Otto zapravo nosi na svojim leđima je vrijeme koje nemilosrdno prolazi. Iako pokušava ubrzati svoje vrijeme na ovozemaljskom životu kako bi se pridružio svojoj supruzi, to mu ne uspijeva i tu počinje njegova najveća agonija – istaknuo je David Magee te nastavio kako je Tom Hanks jedini glumac koji ima moć utjeloviti anti-junaka s kojim svi suosjećamo, a je li u tome uistinu uspio doznajte 1. veljače kada film dolazi u hrvatska kina.

Samokritičan

Iako Hanksova karijera broji više uspona nego padova, Akademija ga je šest puta okitila nominacijom za Oscara, osvojio je sedam Emmy Awards nagrada i četiri Golden Globe Awards priznanja, Hanks nije bio pošteđen niti negativnih kritika, pogotovo u ovoj godini. Naime, glumac je u siječnju 2023. zaradio čak tri nominacije za Zlatnu malinu, nagradu koja se dodjeljuje za najgora filmska ostvarenja. Nominiran je za ulogu Presleyeva menadžera u biografskom filmu „Elvis“ i za ulogu Geppetta u Disneyevu remakeu „Pinocchio“, a u priopćenju za javnost organizatora dodjele Zlatnih malina stoji da je njegova uloga u filmu „Elvis“ najviše ismijavana izvedba u 2022. godini.

image
Profimedia

No, Hanks je u nedavnom intervjuu rekao da u svom opusu ionako ima samo četiri filma za koja smatra da su "prilično dobra". U siječnju ove godine glumac je gostovao u američkom podcastu „The Great Creators“ kod domaćina novinara Guya Raza, gdje je priznao da ne gleda svoje filmove, baš kao i njegov kolega iz industrije Johnny Depp. Iako iza sebe ima više od 40 godina glumačkog iskustva, miljenik publike je zapravo poprilično nesiguran u svoj rad.

- Borim se s autentičnošću. Dok gledam filmove u kojima igram glavnu ulogu uvijek uočavam greške i propuste jer znam da može bolje. Tko uostalom gleda svoje filmove – istaknuo je Hanks u podcastu.

Na listi najdražih filmova našao se sportski film iz 1992. „Njihova liga“, no samo zato što je glumac cijelo ljeto proveo igrajući baseball. U svojoj knjizi naveo je i „Brodolom života“, filmski spektakl iz 2000. godine jer je, kaže Hanks, snimanje bilo nezaboravno. Zatim je tu i „Atlas oblaka“ jer je u svrhe snimanja filma neko vrijeme proveo u Njemačkoj, dok je zadnji na listi nezaboravni „Forrest Gump“. Ostaje nam, stoga, zapitati se – hoće li se i njegov najnoviji film „Čovjek zvan Otto“ uskoro pronaći na njegovoj listi „poprilično dobrih“ filmova?


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Con Filmom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:22