Suočavanje

Ovu grešku svi radimo kada nam je netko u obitelji bolestan: ‘To nije dobar pristup, radije budite iskreni‘

Odgovor na pitanje kako se suočiti s teškom dijagnozom u obitelji potražili smo kod onih koji su svoj život posvetili pomaganju drugima i olakšavanju najtežih trenutaka

Ilustracija

 Cropix

Prisjetite se posljednjeg puta kada je netko vama blizak imao virozu ili običnu prehladu. Kako ste postupili u toj situaciji? Ljudi se u takvim slučajevima većinom dijele u dvije skupine: one ekstremno brižne koji apsolutno sve podrede potrebama bolesnika i njegovom što bržem izlječenju te na one koji gledaju kako da se što brže izvuku iz vrtloga molbi i zahtjeva bolesnika jer se ne mogu ili, češće, ne znaju nositi s bolesti, nemoći i patnjom.

Ni jedne ni druge ne možemo osuđivati jer izrazito je kompleksno suočavanje s bolesti u situacijama kad se radi o našim bližnjima, posebice kada se radi o težim dijagnozama poput malignih bolesti. No, možemo naučiti. Zato smo savjet potražili kod onih koji su svoj život posvetili pomaganju drugima i olakšavanju najtežih trenutaka. Oni djeluju u sjeni, a najčešće ih se sjetimo tek kada dobijemo loše vijesti. Riječ je o udrugama koje kroz svoje aktivnosti doprinose pružanju bolje skrbi i podrške pacijentima i njihovim obiteljima poput udruge Jak kao Jakov koja je svoje djelovanje usmjerila na pomoć djeci oboljeloj od malignih bolesti. Djeci poput Jakova Rubida, neustrašivog mladog Karlovčanina koji je preminuo s 13 godina, nakon duge i hrabre borbe s leukemijom.

Golemi šok

- Prva reakcija na tešku dijagnozu je golemi šok. Roditeljima trebaju dani da se saberu, a odmah se moraju suočiti s drugim šokom, odnosno ostavljanjem djeteta u bolnici na liječenju. Neke ustanove imaju mogućnost boravka s djetetom, ali neke nemaju – objasnila nam je Ivančica Rubido, predsjednica udruge Jak kao Jakov i majka pokojnog Jakova koji bi danas imao 25 godina.

image

Ivančica Rubido, predsjednica udruge Jak kao Jakov

Robert Fajt/Cropix

Djeca brzo shvate da nešto nije u redu, bilo da se radi o njima ili o nekome od ukućana. Načuju razgovore, čudne izraze, primijete promjene u ponašanju bližnjih, prepadnu se suza i plača roditelja, a skrivanje informacija samo ih dodatno straši. Vole poznatu okolinu, ljude i obrasce ponašanja, stoga im je svaka, čak i najmanja promjena alarm za uzbunu. Roditelji i stariji znaju, u želji da zaštite mališane, izmišljati druge razloge zašto oni, majka ili baka idu u bolnicu. No, to nije dobar pristup. Baš kao i vi, i mališani cijene iskren razgovor koji će im dati osjećaj sigurnosti.

- Maleni su zapravo vrlo prilagodljivi. Zavole osoblje u bolnicama, međusobno se druže i igraju, iako, naravno, svi jedva čekaju ići kući – ističe Ivančica Rubido.

Kada dijete oboli roditelji se često osjećaju sami i uplašeni, unatoč podršci udruga, liječnika...

- Iskreno, svatko može pružiti utjehu i biti podrška, ali neće svatko shvatiti kroz što ti roditelji prolaze. Samo oni koji su to i sami prošli – smatra. Nakon teške dijagnoze i liječenja, roditelji se, kaže Rubido, mogu razvrstati u dvije kategorije s potpuno različitim nastavkom. Ako je liječenje uspješno, onda slijedi život sa stalnim strahom da se bolest ne vrati, a ako liječenje ne uspije, onda roditelji traže način kako da nastave u toj vječnoj tuzi i boli gubitka djeteta koja je neopisiva. Ivančica je utjehu pronašla u pomaganju drugim obiteljima koje se bore s malignom bolesti.

- Meni su sve te obitelji, svi članovi udruge, na neki način veza s Jakovom – priznaje. Ranije ove godine Jakovu na dar, ali i svoj ostaloj djeci koja se bore s teškim i malignim bolestima, posvećen je mural njegovog lika na OŠ Švarča koju je pohađao.

- Toliko mi je simpatično čuti kada djeca govore: ‘Nađemo se vani kod Jakova‘. Jer, iako je Jakov umro, to ne znači da njega više nema. On je prisutan na različite načine i svakim danom tome svjedočim – objašnjava Ivančica.

image

Ceremonija dodjele donacija povodom završetka ovogodišnjeg Pliva natječaja "Zajedno prema zdravlju".
Na fotografiji: Mihael Furjan, Ivančica Rubido.

Zeljko Puhovski/Cropix

„Zajedno prema zdravlju“

Projekt „Pomoć djeci oboljeloj od malignih bolesti“ udruge Jak kao Jakov jedan je od ukupno četiri nagrađena u sklopu hvalevrijednog PLIVINOG natječaja „Zajedno prema zdravlju“.

Briga za pacijente i posvećenost njihovoj dobrobiti u središtu su djelovanja tvrtke PLIVA, ponosne članice Teve, najveće svjetske generičke kompanije. Kako bi osnažili one koji svojim dugogodišnjim radom stvaraju humanije okruženje za sve nas, PLIVA je već drugi put organizirala natječaj Zajedno prema zdravlju.

Među 25 prijavljenih PLIVA je odabrala četiri udruge s najboljim projektima – Jak kao Jakov, Crveni nosevi, Nismo same i Mali zmaj koje je nagradila s ukupno 200.000 kuna za potrebe provedbe prijavljenih projekata.

image

Ceremonija dodjele donacija povodom završetka ovogodišnjeg Pliva natječaja "Zajedno prema zdravlju".

Zeljko Puhovski/Cropix

Ova nagrada je u očima predsjednice udruge Jak kao Jakov, koja ima preko 400 članova iz svih krajeva Hrvatske, unijela nadu da će i druge kompanije svojim inicijativama nastojati pojačati vidljivost njegovatelja.

- Zahvaljujući sredstvima koje nam je dodijelila PLIVA, napokon ćemo imati dovoljno sredstava da osiguramo članovima udruge pomoć psihologa koja je neopisivo bitna u ovako teškim situacijama. Imamo u planu i izradu bojanke „Budi jak kao Jakov“ koja bi se tematski nastavila na osam slikovnica koje smo već ranije objavili, a nose neobična imena plišanaca koje su Jakovu pravile društvo u bolničkom krevetu - Krečekeš, Liješter, Koštar, Mijuza, Njoško, Longec, Boskeee te posljednja koja nosi naziv Jakov i na pristupačan način progovara o njegovom odlasku. A dio sredstava će biti namijenjen i za pomoć obiteljima s djecom oboljelom od teških malignih bolesti kako bismo im pomogli, primjerice, u kupnji lijekova, transportu, prevođenju liječničke dokumentacije za liječenje u inozemstvu – nabraja Ivančica Rubido dodavši kako je udruga članovima dosad pomogla s oko četiri milijuna kuna.

Sve za osmijeh

Na djecu je fokusirana i udruga Crveni Nosovi klaunovidoktori koja u Hrvatskoj djeluje od 2010. godine i okuplja 30 klaunovadoktora. Oni su profesionalni umjetnici koji se kontinuirano educiraju za rad s djecom u bolnicama, starijima u domovima i ljudima u kriznim situacijama. Biti klaundoktor za te je ljude poziv. Oni uče o psihologiji, komunikologiji i bolničkim procedurama. Zna im biti teško nositi se s emocijama u teškim trenucima kojih u bolnici ima pregršt, no ne odustaju u misiji vraćanja osjećaja radosti, sreće i optimizma.

image

Udruga Crveni Nosovi

Cropix

- Kada ste u bolnici ne znači da život prestaje i nije nemoguće nasmijati se na takvim mjestima – dodaje Maja Rusan, voditeljica odjela za prikupljanje sredstava i komunikacije u udruzi.

Bolest je nekad toliko ozbiljna i turobna da će vašim bližnjima, posebice ako se radi o mlađima, vjerojatno odgovarati odmak od ozbiljnih tema. Dopustite si ponekad i neobavezne, neozbiljne razgovore, dodajte dozu humora i koju pošalicu. No, uvijek imajte na umu koju poruku šaljete, želite da se osoba osjeća ugodno i da zna da ste joj posvećeni i svjesni situacije u kojoj se nalazi.

- Smijeh i osmijeh imaju pozitivan utjecaj na tijelo i hormone te mogu pomoći u procesu liječenja. Primjerice, u programu „Intenzivan osmijeh“ klaunovidoktori vode i dočekaju dijete koje mora na zahvat, a istraživanja su pokazala da zahvaljujući tome djeca nisu preplašena, zahvat lakše prođe, a i smanjuje se upotreba anestetika – objasnila nam je Rusan.

image

Ceremonija dodjele donacija povodom završetka ovogodišnjeg Pliva natječaja "Zajedno prema zdravlju".

Zeljko Puhovski/Cropix

Zato trenutačno rade na projektu „Humor u zdravstvu“ čiju je kvalitetu prepoznala i PLIVA te nagradila s 50.000 kn. Cilj im je kroz radionice omogućiti edukaciju budućih medicinskih radnika i primjenu humora u zdravstvu kao alata od prvog zaposlenja nove generacije medicinskog osoblja.

- Od travnja 2022. godine, naš program „Humor u zdravstvu“ prijavljen je Hrvatskoj liječničkoj komori i Hrvatskoj komori medicinskih sestara kao stručni skup za koji aktivni sudionici dobiju šest bodova pri stručnom usavršavanju, a pasivni sudionici četiri boda za njihovo stručno usavršavanje – dodaje.

Sretna i zdrava djeca

Iako to često zaboravljamo, humor je važan jer dokazano olakšava komunikaciju, pomaže u izgradnji odnosa s pacijentom, relaksira u situacijama stresa i tjeskobe, povezuje pacijenta i njegovatelja, pomaže u odvraćanju pažnje tijekom pretraga, povećava povjerenje pacijenta te daje nadu i podršku.

U 12 godina svog djelovanja, klaunovidoktori podijelili su veselje i životnu radost s više od 300 tisuća djece i starijih osoba, te redovito posjećuju 65 bolničkih odjela i 11 domova za starije i nemoćne diljem Hrvatske. A u ovim postpandemijskim vremenima, potrebe za asistencijom klaunovadoktora veće su nego ikada prije. Ni uz duplo veći broj klaunovadoktora ne bi uspjeli pokriti sve zahtjeve, ali Crveni Nosovi ne odustaju. Čine sve u svojoj moći kako bi onima kojima je najteže, a posebice djeci, vratili osmjeh na lice. Za to im je ključna podrška zajednice, građana i tvrtki koji im svojim donacijama omogućuju da provode svoje programe.

- Naša vizija je svaki dan klaun u svakoj bolnici za svako dijete – naglasila je Maja Rusan.

image

Udruga Crveni Nosovi

Cropix

Na malo drugačiji način od Crvenih Nosova, ali s istim ciljem – sretne i zdrave djece, djeluje i Mali zmaj, društvo za poboljšanje kvalitete života siromašne i nezbrinute djece. PLIVA je u sklopu svog natječaja „Zajedno prema zdravlju“ nagradila njihov projekt „Zdravi zmaj“ koji za cilj ima poboljšanje kvalitete života te pružanje pomoći u podmirivanju troškova liječenja i vezanih uz liječenje za djecu iz obitelji slabijeg imovinskog statusa.

- Mali zmaj pomaže 177 obitelji u teškoj financijskoj situaciji u kojima je i preko 400 djece. Radi se o obiteljima kojima su prihodi manji od 1600 kn po članu kućanstva. Sada, u hladnim mjesecima, ako si uopće mogu priuštiti grijanje, mnoge obitelji imaju samo jednu peć na drva na koju kuhaju i griju samo jednu prostoriju u kojoj borave, a ostatak doma je hladan, što pogoduje razvoju vlage i plijesni. To, pak, stvara situaciju pogodnu za razvoj bolesti. Zbog toga mnoga djeca imaju teških problema s dišnim putevima, poput astme i bronhitisa – objasnila nam je Martina Leopold, predsjednica udruge Mali zmaj. Kako bi pomogli djeci da ozdrave i dišu bez poteškoća dobro će im doći PLIVINA donacija od 50.000 kn.

image

Ceremonija dodjele donacija povodom završetka ovogodišnjeg Pliva natječaja "Zajedno prema zdravlju".

Zeljko Puhovski/Cropix

- Dio sredstva izdvojit ćemo za nabavku inhalatora, a dio za oformljivanje slane sobe koja je djelomično ili sasvim napravljena od soli. Ova prirodna metoda liječenja solju nazva se haloterapija i preporučuje se najviše kod bolesti dišnih puteva i kože. Od dijela doniranih sredstava planiramo nabaviti i drva za ogrjev koji je namijenjen najugroženijim obiteljima – istaknula je Tajana Radotić, tajnica udruge Mali zmaj dodavši kako su svaka donacija i pomoć uvijek su dobrodošle.

Važno je pitati

A kako točno pomoći osobi koja je suočena s teškom dijagnozom poput maligne bolesti, iz svog iskustva otkrila nam je predsjednica udruge Nismo Same Ivana Kalogjera. Najkraći odgovor je: pitajte oboljelu osobu i budite tu za nju.

- Ključno je da se svi koji žele pomoći ponašaju normalno, da ne sažalijevaju oboljelu osobu te da budu podrška, prisutni uz nju u boljim i lošijim trenucima. Poželjno je pitati oboljelu osobu kako joj možete pomoći – ističe Kalogjera. Njezina se udruga na natječaj „Zajedno prema zdravlju“ prijavila s projektom „Uz nas niste sami“ koji se našao među četiri pobjednička. PLIVINU donaciju iskoristit će za kupnju ultrazvučnih aparata.

image

Ivana Kalogjera, predsjednica udruge Nismo same

Ronald Gorsic/Cropix

- Na natječaj Zajedno prema zdravlju prijavili smo se s našim projektom. Projekt „Uz nas niste sami“ pokrenut je u suradnji s dr. sc. Marijom Skoko, dr. med., spec. transf. med., koja je zaposlena u Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice, u Zavodu za transfuzijsku i regenerativnu medicinu, a kako bismo osigurali bolju dostupnost dijagnostike i liječenja venskog tromboembolizma (VTE) kod onkoloških bolesnika s krajnjim ciljem smanjenja smrtnih ishoda – rekla nam je Ivana Kalogjera.

U PLIVI i Tevi svjesni su važnosti brige za zdravlje te napora koje njegovatelji i svi drugi koje skrbe o oboljelima svakodnevno nesebično ulažu kako bi im osigurali i omogućili bolju kvalitetu života, a upravo kroz natječaj „Zajedno prema zdravlju“ to su i nagradili.

- Sve udruge koje su se prijavile na natječaj svojim dugogodišnjim radom stvaraju humanije okruženje za sve nas. Iznimna je čast biti dio njihove priče – kazali su iz PLIVE.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i PLIVE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 15:57