Veliki vodič

Ovogodišnji Advent u Zagrebu najljepši će biti djeci, a mi znamo gdje se krije najbajkovitija kulisa!

Djecu će zabavljati kraljica Zima, dok se u jednom hotelu i ljubimci mogu fotkati s Djedom Mrazom

Advent u Zagrebu

 Julien Duval

Advent u Zagrebu je kao čarobna bajka koja oživljava grad svjetlima, mirisima i posebnom energijom. Zagreb već po prirodi ima poseban šarm, a tijekom Adventa postaje poput slikovnice iz snova, zbog čega je čak tri puta nosio titulu mjesta s najboljim božićnim sajmom u Europi.

"Advent Zagreb budi veliko zanimanje medija i ne postoji gotovo nijedan relevantni strani medi koji nije Advent uvrstio u popis najbolji božićnih sajmova za posjetiti ove godine. Njihove posjete i objave sigurno će pridonijeti dodatnoj promociji Zagreba, Hrvatske, ali i turističkoj posjećenosti", otkriva nam direktorica Turističke zajednice grada Zagreba, Martina Bienenfeld.

image

Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba

CROPIX

Brojne lokacije - od Trga bana Josipa Jelačića, Europskog trga, Mažuranca ili Svačićevog trga, preko Ribnjaka, Oktogona, tunela Grič kao i, među ostalim, nova pješačke zone u Masarykovoj ulici, pretvoreni su u čarobne oaze okićene svjetlećim ukrasima, šarenim kućicama s božićnim darovima te obiljem mirisa kuhanog vina, kobasica i slastica koje mame prolaznike.

Advent ove godine traje do 7. siječnja, a na programu je preko stotinu koncerata, mnoštvo predstva, izložbi, radionica itd. Na webu Adventa svi mogu pronaći nešto za sebe unutar kategorija Gastro ADVENTure, Glazbe u Adventu, Kulture u Adventu, Jingle all the way…. Posebno će u Adventu Zagreb uživati djeca (Junior Advent), ali i naši najmiliji čupavci (Vau mijau Advent).

image

Advent u Zagrebu

Nera Šimić/Cropix

U Adventu ipak najviše uživaju djeca. To je vrijeme kada se uče strpljenju, dijeljenju i ljubavi prema drugima, a pri tome je svaki trenutak prilika za stvaranje nezaboravnih uspomena. Jedna od lokacija koje će im sigurno zauvijek ostati u sjećanju je muzej vlakića Backo mini express u Gundulićevoj ulici, u kojem svakodnevno na više od tri tisuće metara tračnica prometuje oko dvije stotine vlakova. Muzej je otvoren za posjetitelje svaki dan do 7. siječnja, a uređen je u posebnom zimskom ruhu.

Karate s Vukom iz "Crvenkapice"

Djeca će posebno uživati i na Ribnjaku, gdje će se od 16. prosinca do 7. siječnja održavati Ledena bajka. Ovu će lokaciju često posjećivati kraljica Zima, a za zagrijavanje posjetitelja će biti zadužene bajkovite svjetlosne instalacije. Poseban će hit biti novogodišnji party u podne, a za vrijeme trajanje programa su organizirane i druge razne aktivnosti za djecu, poput facepaintinga, izrađivanja čestitki u uredu Djeda Mraza i slično.

Upravo na ovoj lokaciji događat će se i jedan sasvim poseban kazališni događaj u režiji Teatra Poco Loco – "Crvenkapica, vuk i baka", kazališna šetnja koja se gleda, sluša i igra, a u kojoj će Ribnjak imati ulogu šume. Sudjelovati mogu djeca starija od pet godina, a u šetnji će vježbati karate s Vukom, bojati cvijeće sa Crvenkapicom i pomagati baki da ispriča priču. Za događaj su potrebne ulaznice, a moguće ih je nabaviti na webu Poco Loca.

Koncertna dvorana Lisinski također će dodatnu pažnju posvetiti najmlađima: na programu će u različitim danima biti mjuzikl za djecu "Mi o vuku", zatim predstave "Šapice", "Kako je vilenjak spasio Božić 2" te "Minimini ciklus: Božić kod zimogroznih.

Čak 25 minuta apsolutne zabave će mališanima pružiti i vožnja u božićnom tramvaju, koji će do 7. siječnja prometovati svakodnevno (s iznimkama 25. prosinca i 1. siječnja). Tramvaj će voziti od 16 do 19 sati od ponedjeljka do petka, od 12 do 16 sati petkom te od 10 do 16 sati subotom i nedjeljom. Na Badnjak i Staru godinu će termin biti od 10 do 13.30, a 26. prosinca od 12 do 16. Iskrcaj i ukrcaj odvijaju se na križanju Trga bana Josipa Jelačića i Praške ulice.

image

Božićni tramvaj

Boška & Krešo

Igračke lokalne proizvodnje

Prolaz Matice hrvatskih obrtnika bit će jedna od najbajkovitijih kulisa u gradu, ali i mjesto za dječje kreativne radionice, dječje zborove i predstave, kao i fotografiranje. Tu će pred očima građana oživjeti rukama izrađene drvene igračke i igre koje su nekad bile dio svačijeg djetinjstva. Mlade će naučiti nekim novim igrama, a starije prisjetiti na ljepotu djetinjstva. Organizatori Obrtničkog Adventa pozvali su građane i da igračke za mališane kupuju kod lokalnih proizvođača, a neki su prijedlozi brendova dostupni ovdje.

image

Obrtnički prolaz

Advent u zagrebu

U programu će sudjelovati i Muzej čokolade, gdje će do 6. prosinca nastajati čoko skulpture, kao i kazalište Mala scena s predstavom "Za bajke nema zime", u kojoj je protagonist Popravljač Priča. Njemu se nisu svidjeli tužni krajevi poznatih bajki pa ih je odlučio uzeti u svoje ruke, a kako je to napravio može se saznati u različitim terminima do 7. siječnja. Osim toga, u Maloj sceni spremaju se i brojne radionice, druženje s Djedom Mrazom te drugi popratni sadržaji.

Advent će se održavati i u Divljem srcu grada, odnosno u Zoološkom vrtu. Mališani će imati priliku uz stručno vodstvo istražiti život životinja zimi, ali i uživati u Mrak obilascima, zabavnim igrama, radionicama, jelima u restoranu Kod morskog lava te fotografiranju u kolibi Djeda Božićnjaka.

Ali to nije jedina stvar vezana za životinje: posebna novost je da ovogodišnji Advent donosi popis lokacija koje su pet-friendly, od muzeja do kafića. Dio službenog programa odvija se i u Cat caffeu, poznatom mjestu u kojem su dio osoblja i brojne mačke. Osim u maženju mačaka (ako one to požele), tamo možete uživati i u maštovitim pićima dekoriranima u (anti)božićnom duhu (napomena: neka su pića inspirirana Grinchom).

Time Out Heritage Hotel također je smislio poseban program, takozvani Advent Wooftop Pawty, koji se sastoji od zanimljivih predavanja, hrane za ljubimce, humanitarnih akcija te fotografiranja ljubimaca s Djedom Božićnjakom. Te će se akcije odvijati 9., 12., 16., 23. te 30. prosinca.

Sudeći po najavama, ali i događanjima koja su se već odvila, ovaj će Advent biti najzabavniji ikada. Cijeli program pronađite ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:48