BEZ NEUGODNIH IZNENAĐENJA

Ovo je šest najčešćih kvarova u domu. Koje možete popraviti sami, a kada trebate zvati majstora?

Od pregorenih instalacija do puknutih cijevi, ponekad jednostavno ne možemo bez pomoći majstora
 Rightframephotovideo

Svoj dom nerijetko uzimamo zdravo za gotovo pa nas iznenadni kvarovi i problemi dočekaju nespremne. Iako svatko od nas vjerojatno zna gdje je smještena kutija s osiguračima i gdje se nalazi glavni ventil za vodu, kada dođe do većih kvarova i hitnih popravaka – naprosto moramo zvati majstora.

Od hitnog popravka ulaznih vrata, preko problema s cijevima ili sustavom grijanja, potrebna je brza reakcija kako se ne bi riskirala veća šteta, a mi vam otkrivamo najčešće kvarove u kućanstvima i kako reagirati u trenutku kada do njih dođe.

image
Francescomoufotografo

Kvar električnih instalacija

Najčešći uzroci oštećenja u kućnom okruženju su kvarovi vezani uz struju koji mogu rezultirati požarom ili strujnim udarom. Nerijetko su uzročnici stari i neispravni kućanski aparati kod kojih se zbog starenja ili oštećenja, otpor izolacije može slomiti, što uzrokuje strujni udar. Stoga, kako bi spriječili ovakve probleme, svakako održavajte električne instalacije u svom domu i u slučaju da primijetite kako nešto nije u redu, odmah zovite električara kako bi se spriječilo daljnje probleme.

Kvar vodovodnih instalacija

Ovakav tip kvarova dolazi zbog popuštanja na vanjskim ili unutarnjim cijevima koji najčešće rezultiraju izljevom vode. Bez obzira na to je li došlo do puknuća cijevi ili je začepljen odvod, daljnji izljev vode treba spriječiti tako da se što brže zatvori glavni ventil. Nakon što se isključi dovod vode, potrebno je isključiti struju kako ne bi došlo do još većih problema, a zatim pozovite vodoinstalatera koji će sagledati i sanirati nastali problem. Na brojnim forumima, vodoinstalateri se slažu kako je najčešće potrebno zamijeniti brtve na oštećenim cijevima, a ako je u pitanju veće oštećenje, potrebna je zamjena oštećenog dijela cijevi ili ugraditi novu ako se stara više ne može popraviti.

image
Rightframephotovideo

Kvar kanalizacijskih instalacija

Do kvarova kanalizacijskih instalacija najčešće dolazi zbog začepljenja, a rezultat također može biti izljev vode, baš kao i kod puknuća cijevi. Kako do ovakvih kvarova ne bi došlo, bitno je adekvatno održavanje i čišćenje instalacija. Najčešći problem kod kuhinjskih odvoda nastaje jer se u njih ulijevaju masnoća, ostaci hrane i talog kave. U kupaonicama najčešće dolazi do začepljenja bacanjem higijenskih maramica i blazinica, dok se podni sifon često začepi zbog ostataka kose i mrtve kože te sapuna i sredstava za čišćenje u prahu. Ako dođe do začepljenja, potrebno je nazvati vodoinstalatera koji će ukloniti sve što ometa nesmetani prolaz te očistiti cijevi i odvod.

image
Dimitri Disterheft

Kvar u sustavu grijanja

Dolaskom hladnijih dana i početka korištenja grijanja, nerijetko se ustanovi kako radijatori krče, jedan dio grije, a drugi ne, a ponekada zna doći i do curenja vode. Ako radijator pucketa dok grije, najčešće je u pitanju bezopasna pojava koja samo ukazuje kako temperatura raste pri početku zagrijavanja. Ako je jedan dio radijatora topao, a drugi hladan, problem je u prijenosu topline jer voda ne kruži čitavim radijatorom. U tom slučaju potrebno je radijatore odzračiti tako da se ispusti zrak na ventilu za odzračivanje pojedinog radijatora, a ako problem tada nije uklonjen, moguće je da se stvorio talog koji čepi određeni dio radijatora. Tada je potrebno ukloniti talog iz čitavog sustava grijanja. Bez obzira na to treba li počistiti talog ili samo odzračiti, važno je provjeriti stanje tlaka u sustavu te po potrebi dodati vode.

image
Ivansmuk

Oštećenje prozora i okvira vrata

Staklo na prozorima i vratima najosjetljiviji je dio životnog prostora i stoga ne čudi da lako dođe do njegovog pucanja. Od dječje igre i lopte koje je krenula u neželjenom smjeru, pa sve do ozbiljnijih situacija kada propuh ili oluja razbiju staklo, a nerijetko i kao rezultat (pokušaja) provale u dom. Bez obzira na to koji je uzrok, polomljeno staklo potrebno je što brže ukloniti kako ne bi došlo do neželjenih ozljeda, a dok ne dođe staklar, najbolje je pomoću ljepljive trake zaštititi napuklo staklo ili pomoću nje učvrstiti ceradu kako bi se stvorila barijera između vanjskog i unutarnjeg prostora.

image
Milan2099

Kvar na bravi ulaznih vrata

Vrata našeg doma često mogu biti prva "žrtva" zlonamjernih djela. Od krađe ključeva do uništene brave, treba uzeti u obzir kako kod provale nerijetko stradaju i okviri vrata, a jedino rješenje jest bravar koji će stručno ukloniti kvar i omogućiti ponovni ulazak u vaš životni prostor.

Sve navedene situacije češća su pojava nego što mislimo, a kako ne bi došlo do neželjenih i velikih troškova koje ovi kvarovi i nezgode nose sa sobom, pobrinulo se Croatia osiguranje. U pomoć kod neželjenih scenarija kada je potrebna hitna intervencija majstora, iskoristite uslugu Moj Majstor koja će vam omogućiti da što prije sanirate oštećenja u svom domu. Ako osigurate svoj dom i stvari u njemu na pet ili više godina, uslugu Moj Majstor možete ugovoriti za samo 1 kunu u prvoj godini osiguranja. Akcija traje do 31. srpnja 2021. godine, a u ostalim godinama osiguranja uslugu plaćate 99 kuna, umanjenu za ostale primjenjujuće popuste. Nemojte riskirati, osigurajte svoj životni prostor i bezbrižno uživajte u svom komforu i sigurnosti!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:46