Prekrasna akcija

Odrasli su bez roditelja, a potres im je oduzeo jedini sigurni dom. Sada im se napokon vratio osmijeh na lice

Prvo plinarsko društvo (PPD) i Zaklada Novo sutra omogućili su štićenicima Dječjeg doma Vrbina te još 18 djece iz obitelji slabijeg socioekonomskog statusa iz Sisačko-moslavačke županije ljetovanje na otoku Pagu
 Kecerin sport/ Zaklada Novo sutra

Štićenici i odgajateljice iz Dječjeg doma Vrbina u Sisku vratili su se iz šetnje. Sjeli su za stol u kuhinji, spremni za ručak koji se svaki dan poslužuje u isto vrijeme - jedanaest obroka za jedanaestero djece koji nemaju roditelje ili ih imaju, no oni se o njima ne mogu ili ne znaju brinuti. U prostoriji sjede pretežito školarci u dobi od 7 do 18 godina te jedan predškolarac kojega nisu htjeli odvojiti od brata. U 12:19 sati svi prestaju jesti, iako pribor za jelo i dalje zvecka. Potres, poviče odgajateljica. Sklonili su se ispod štokova nosivih zidova, baš kao što su im „tete iz doma“ dan ranije objasnile. Nitko, na sreću, nije ozlijeđen. Vrata haustora su zatrpana pa izlaze kroz sporedni izlaz na igralište gdje su vidjeli da nema tornjeva katedrale, baš kao ni zabatnih zidova na njihovoj ustanovi. Djeca su u tom trenutku shvatila da su ostala bez još jednog mjesta kojega su do tada zvali domom.

Nakon više od devet mjeseci ovih jedanaestero djece vratilo se u Sisak nakon što su privremeno bili smješteni dječjim domovima u Lipiku i Lekeniku. Iako im je godina počela uz veoma gorak i teško izbrisiv okus, oni su početak školske godine počeli s osmijehom. Prvo, smjestili su se u novu kuću i vratili u svoj grad. I, drugo, iza sebe imaju ljeto koje neće nikada zaboraviti.

Dječak (11):

"Najbolja mi je bila vožnja u parasailingu (vožnja s padobranom) i jet-ski koji nas je vozio na kauču. Ostvarila mi se želja da letim, a pogled u more je bio predivan! Na kauču smo jako skakutali na valovima i bilo je zabavno, vrištali smo od uzbuđenja i smijali se, svi su nas čuli do plaže.“

Štićenici iz Dječjeg doma Vrbina te još 18 djece iz obitelji slabijeg socioekonomskog statusa iz Sisačko-moslavačke županije bilo je na ljetovanju na otoku Pagu u kampu Straško od 15. do 22. kolovoza koje im je omogućilo Prvo plinarsko društvo (PPD). Tamo su naučili jedriti i surfati, penjali su se po prirodnim i umjetnim stijenama, ronili s bocom, skijali na vodi, vozili kajacima, supovima...ukratko, doživjeli su uspomene uz koje su, barem na tren, zaboravili na sve ostalo na svijetu.

image
Privatni album

- Bili su oduševljeni kad su se vratili. Toliko su imali dojmova, dan im je svaki dan bio toliko ispunjen raznim aktivnostima da im čak nisu ni trebali mobiteli. Imali su priliku isprobati sve te divne aktivnosti i još su se družili s drugom djecom, stekli nova prijateljstva koja vidim da i dalje traju. Zaista jedna prekrasna priča – priča nam Đurđica Pavešić Herkov, ravnateljica dječjeg doma Vrbina.

image
Đurđica Pavešić Herkov, ravnateljica dječjeg doma Vrbina
Privatni album

Vrijednost ovog putovanja možda najbolje opisuju brojne suze prolivene na dan odlaska iz kampa. Dragana Knežević, voditeljica animacijskog tima u kampu Straško, rekla nam je da joj je to bio najdraži tjedan na cijeloj sezoni.

- Vidjeti tu djecu tako sretnu i kako cijene to cijelo iskustvo, to je bilo stvarno prekrasno. Na kraju smo se rastali u suzama. Djeca su plakala, treneri. Sjećam se trenutka kada sam fotografirala kolege dok su učili djecu plivati i samo odjednom su mi suze krenule. Bio je to jedan uistinu predivan tjedan – govori Knežević dok pokušava ignorirati trnce po rukama.

Djevojčica (14):

„Probala sam, ama baš SVE sportove u i na vodi, od surfanja do ronjenja, vožnje u katamaranu, a naučila sam sama upravljati jedrilicom. Bilo je jako zabavno i uzbudljivo procijeniti trenutak okreta jedrilice i prelaska na drugu stranu! Zamislite ronili smo do 2 metra u dubinu mora i vidjela sam puno riba, rakova i školjki. Izronila sam prelijepi kamen! Trener je bio s nama i pohvalio me da rijetko tko želi okušati baš sve izazove vodenih sportova. Na skijama sam pala jedno 10 puta dok nisam naučila kako pravilno skijati. Ništa ti se nažao ne može dogoditi ako dobro slušaš trenere!“

Među polaznicima kampa bilo je i djece koja nisu znala plivati, no uz pomoć trenera su svladali i taj strah. Na kraju ljetovanja su svi dobili i nogometne dresove hrvatske reprezentacije, a posebno je bio sretan jedan 5-godišnjak, najmlađi štićenik Dječjeg doma Vrbina koji je, priznaje nam Knežević, bio miljenik svih trenera.

- Kada je vidio dres od svog najdražeg igrača Luke Modrića, jedva sam suspregnula suze. Bilo je stvarno emotivno – prisjeća se Knežević.

image
Dragana Knežević, voditeljica animacijskog tima u kampu Straško
Privatni album

Ljetovanje je za školarce omogućilo Prvo plinarsko društvo (PPD) i Zaklada Novo sutra koji su povodom 20. rođendana PPD-a odlučili pomoći djeci iz potresom pogođenog područja Sisačko-moslavačke županije. Uz pomoć centara za socijalnu skrb u Sisku, Glini i Petrinji došli su do 53. djece koju će stipendirati do kraja njihova redovnog školovanja.

image
Privatni album

Kako djeci osnovnoškolske dobi po zakonu nije moguće isplaćivati mjesečnu stipendiju, njima će kupiti informatičku opremu te će ih voditi na ljetovanja od kojih je prvo bilo ovo na Pagu s time da su im kupili i svu potrebnu odjeću i opremu za more.

Dječak (17):

„ Najizazovnije mi je bilo veslanje noću u oceanskom kajaku od kampa do Novalje! Možete zamisliti kako je to kada ti je jedino osvjetljenje mjesec i zviježđe kao i baterije koje smo imali na glavama. To je bio najuzbudljiviji izlazak u grad!“

Srednjoškolcima će, pak, isplaćivati mjesečnu stipendiju u iznosu od 1500 kuna sve do kraja njihovog redovnog obrazovanja, što znači da će se stipendija nastaviti isplaćivati u slučaju upisa više škole ili fakulteta. Ujedno, kada djeca navrše dovoljan broj godina financirat će im i polaganje vozačkog ispita.

- U potresu jesu najviše stradale građevine, no smatramo da je dužnost države da obnovi ljudima kuće. Mi smo odlučili ići drugim putem i pomoći djeci. Cijeli ovogodišnji budžet usmjerili smo u taj projekt kako bi djeci barem malo skrenuli pažnju s potresa i svih loših događanja u njihovom životu – kaže Davor Relatić, upravitelj Zaklade Novo sutra.

image
Davor Relatić, upravitelj Zaklade Novo sutra
Vlado Kos/Cropix

Vrijednost ovog projekta pohvalili su i u Centru za socijalnu skrb Sisak zbog njegove dugotrajnosti i sveobuhvatnosti. Kako navodi ravnateljica Alenka Ljubešić, djeca iz sustava nemaju uvijek mogućnosti odabrati zanimanje koje žele već ono koje im pružaju prilike u kojima se nalaze. Redovna stipendije, ali i položeni vozački, omogućit će im da lakše uđu na tržište rada ili da nastave dalje svoje obrazovanje.

- Osim stipendije treba naglasiti i važnost ljetovanja jer djeci može poslužiti kao intervencija za smanjenje traume, ali i poslužiti kao mjesto na kojemu će sklopiti nova prijateljstva – objašnjava Ljubešić.

image
Privatni album

Nije ovo kraj PPD-ova projekta. U subotu, 18. rujna, u gradskom parku u Petrinji održat će veliki event za djecu i odrasle koji će početi u 11 sati. Na priredbi će biti predstavljena izložba dječjih radova iz PPD-ova natječaja „Štedi, štedi jer energija puno vrijedi” te će biti organiziran nagradni kviz za djecu koji će voditi poznati radijski i televizijski voditelj Luka Bulić. Uz to će biti i održan trening za djecu s fitness trenerom Mariom Mlinarićem, a vrhunac događaja je koncert Mije Dimšić. Bit će još puno drugog sadržaja poput napuhanaca, VR setova, uličnih zabavljača te besplatne hrane i pića, sve kako bi se vratio dječji osmijeh u Petrinju.

- Događaj u Petrinji nije kraj našeg projekta, već početak jer ćemo mi tu djecu pratiti još niz godina – kaže Relatić.

image
Privatni album

PPD pomaže drugima povodom 20. rođendana

Prvo plinarsko društvo (PPD) je privatna hrvatska tvrtka iz Vukovara u 100-tnom vlasništvu tvrtke Energia naturalis, koja se bavi trgovinom, uvozom, prodajom i opskrbom prirodnim plinom. Najveći su hrvatski uvoznik prirodnog plina i jedan od najznačajnijih subjekata na hrvatskom tržištu plina gdje ostvaruju 35 do 40 posto svojih prihoda dok ostalih 60 do 65 posto prihoda ostvaruju u inozemstvu. Registrirani su i aktivno trguju na 6 europskih plinski burzi. Nakon 20 godina rada, tvrtka PPD izrasla je u PPD grupu, koja okuplja timove plinskih stručnjaka i profesionalaca u istoimenim tvrtkama u Hrvatskoj, Mađarskoj, Švicarskoj, Sloveniji, BiH i Italiji. Povodom 20. rođendana organizirali su VukovART te natječaj „Štedi, štedi jer energija puno vrijedi” kroz koji su djecu podučili odgovornom odnosu prema energiji. Vrhunac obilježavanja rođendana jest događaj u Petrinji gdje će, ujedno, dodijeliti stipendije za 53. djece koje će stipendirati do kraja njihova redovnog školovanja.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i PPD-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:20