Nova serija

Nevjerojatna priča o ubojstvu koje je šokiralo Ameriku: Tko je Pam Hupp i zašto je počinila monstruozan zločin?

Riječ je o jednom od najkompleksnijih slučaja u modernoj povijesti SAD-a koji je razriješen tek nakon deset godina istrage

Renée Zellweger kao Pam Hupp 

 Nbc/Skip Bolen/nbc

Dva dana nakon Božića 2011. godine Amerikanka Betsy Faria pronađena je mrtva u svom domu u gradiću Troy u saveznoj državi Missouri. Obdukcija je pokazala da je izbodena 55 puta, a prvi osumnjičenik za ubojstvo bio je njen suprug Russell. On je u studenom 2013. godine osuđen na doživotnu kaznu zatvora s time da je ključnu ulogu kod njegova suđenja odigrala svjedokinja Pam Hupp, prijateljica pokojne Betsy. Ona je u procesu istaknula da je vidjela njegov auto na prilazu u noći ubojstva te priložila prijeteće poruke koje je Betsy navodno primila od supruga. Nitko pritom nije u obzir uzeo činjenicu da je upravo Hupp naslijedila 150.000 dolara koliko je iznosila Betsyna premija životnog osiguranja.

No, prava istina o slučaju izašla je na vidjelo tek lani, deset godina nakon ubojstva. Ponovljena istraga otkrila je da je ubojica zapravo bila Pam Hupp, a policija je zaključila da je osim prijateljice ubila još dvoje ljudi, među njima i svoju majku.

Upravo je ovaj monstruozni zločin podloga nove true crime serije "The Thing About Pam" koja se u Hrvatskoj premijerno prikazuje na Fox Crime kanalu četvrtkom u 22 sata. Riječ je o jednom od najkompleksnijih zločina u modernoj povijesti SAD-a, a koliko je zamršen najbolje govori podatak da je Dateline, istraživačka emisija posvećena kriminalnim deliktima, posvetila čak pet epizoda slučaju Betsy Farie. Veću pokrivenost dobili su samo O. J. Simpson, poznati igrač američkog nogomet optužen za ubojstvo bivše supruge i njenog tadašnjeg dečka, te JonBenét Ramsay, 6-godišnja djevojčica koja je umrla pod misterioznim okolnostima 1996. godine te čije ubojstvo i dalje nije razriješeno.

image

The Thing About Pam

Fox Crime

The Thing About Pam

Što se tiče same serije, kritike su istaknule kako se radi o pravom kriminalističkom trileru i društvenoj satiri o policijskim propustima koji su doveli do osude nevinog muškarca. Kako se radi o naraciji stvarnog zločina, velika pažnja pridana je realnom prikazu pa i najmanjih detalja zbog čega su čak bili suočeni i s negativnim reakcijama publike. Primjerice, Renée Zellweger, dvostruka dobitnica Oskara i izvršna producentica serije "The Thing About Pam", glumi Pam Hupp i za potrebu uloge nosi proteze i „debelo odijelo“ kako bi što realnije prikazala izgled ubojice.

- S ciljem predstavljanja priče bilo nam je što važnije da izgledam što sličnije kao ona, upravo iz razloga jer izgleda tako poznato. Izgleda kao ona osobu koju svi prepoznamo i znamo na ulici – kazala je glumica za Entertainment Tonight.

image
Nbc/Skip Bolen/nbc

Kako bi saznali više o cijelom slučaju istražili smo pozadinu ubojstva, počevši s osobnom pozadinom ubojice. Hupp je rođena 1958. godine i odrasla je u strogoj katoličkoj obitelji u Dellwoodu u Missouriju. St. Louis Magazine je u opsežnom članku naveo da je ostala trudna kao maturantica te se odmah udala, a njeni prijatelji iz djetinjstva navode da je zbog toga kasnije zamjerala svim ljudima koji su imali priliku otići na fakultet. Šest godina kasnije se rastala i nedugo zatim udala za Marka Huppa s kojim je dobila sina. Na prvu je izgledala kao obična majka dvoje djece s normalnim, dosadnim administrativnim poslom u osiguravajućoj kući State Farm.

No, kolege na poslu nisu znali za njenu prošlost, odnosno da je otpuštena s posljednja dva posla jer je krivotvorila potpise na dokumentima. Nakon što je izašla priča o ubojstvima, njeni bliski prijatelji su za Toronto Sun rekli kako je bila kratkih živaca kada je u pitanju bio novac. To nas dovodi do njenog prijateljstva s Betsy Faria.

Životno osiguranje

Upoznale su se na poslu 2001. godine kada su obje radile za State Farm. Faria je bila 11 godina mlađa od Hupp, a njeni kolege su je opisali kao slatku i prpošnu ženu koja je često zaboravna i voli plesati. Kada je otišla iz firme, izgubile su kontakt sve do trenutka kada je Faria saznala da joj je dijagnosticiran rak dojke. Hupp se tada ponudila na raspolaganje kao njena desna ruka, spremna voziti je na kemoterapije i biti joj na usluzi za bilo kakve probleme. U tom razdoblju su postale jako bliske, toliko da je Faria iznijela Hupp svoje bojazni kako joj kćeri neće biti financijski sigurne nakon njene smrti.

image
Nbc/Skip Bolen/nbc

Dana 22. prosinca 2011. zapečatila si je sudbinu kada je kod javnog bilježnika ovjerila Hupp kao jedinu nasljednicu njene police životnog osiguranja u iznosu od 150.000 dolara. Pet dana kasnije pronađena je mrtva.

Kao što smo već naveli na početku, za ubojstvo je optužen njen suprug Russell Faria, iako je upravo on pronašao njeno tijelo i odmah pozvao policiju. Službenici koji su stigli na mjesto ubojstva zaključili su da je bio sumnjiv jer „nije imao dovoljno suza u očima“, navodi u izvješću St. Louis Magazine.

Pokušaj namještanja ubojstva

Russ je osuđen na doživotni zatvor, no dvije godine nakon izricanja presude slučaj je ponovno otvoren. U ponovljenom suđenju je oslobođen optužbi, a sudac je istaknuo kako je postupanje policije tijekom istrage bilo krajnje uznemirujuće.

image
Nbc/Skip Bolen/nbc

Vraćamo se sada na Pam Hupp koja je u zatvoru završila 2019. godine, no ne zbog ubojstva Betsy Farije. U kolovozu 2016. godine upucala je u svom domu Louisa Gumpenbergera, osobu s mentalnim i fizičkim invaliditetom. Ovaj zločin je ponukao organe vlasti da ponovno otvore slučaj smrti Shirley Neumann, majke Pam Hupp. Ona je 2013. godine pala s balkona i prvotno je njena smrt karakterizirana kao nesretni slučaj, no četiri godine kasnije je lokalni ured za obdukciju otkrio da je Neumann u vrijeme smrti imala u krvi osam puta veću količinu sedativa od normalne. Uz to, njena kćer je bila jedina nasljednica njene police životnog osiguranja.

U srpnju 2021. godine, Hupp je napokon optužena za ubojstvo Betsy Farie. Tužitelj Mike Wood je istaknuo kako će tražiti smrtnu kaznu.

image
Nbc/Skip Bolen/nbc

Unatoč presudi, Hupp, koja je i dalje u zatvoru, negira ikakvu umiješanost u ubojstvo prijateljice i majke. Tužiteljstvo pritom i dalje ne može odgonetnuti motive iza njenih zlodjela.

Kronologija ubojstva

Iz ovog teksta je jasno kako se radi o veoma kompleksnom zločinu, a ako želite vidjeti kako izgleda ekranizacija slučaja upalite seriju „The Thing About Pam“. U šest epizoda je realno prikazana cijela kronologija ubojstva, kao i osobna pozadina likova iz stvarnog života. Uz Renée Zellweger glume još i Katy Mixon, Josh Duhamel i Judy Greer.

U Hrvatskoj se serija može gledati na kanalu Fox Crime. Premijera je bila 6. listopada, a epizode se prikazuju četvrtkom u 22 sata.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s FOX Crime Hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:53