Nenadana situacija

Neobična nezgoda poznate voditeljice: ‘Približila se mojem automobilu, a onda smo prasnule u smijeh‘

Voditeljici se nikada prije nije dogodilo išta slično, no zahvaljujući pametnoj odluci, cijela situacija bila je brzo riješena.

Jelena Glišić

 Privatna arhiva

Neopreznost i neiskustvo neki su od glavnih faktora koji izazivaju prometne nezgode. Samo jedan trenutak nepažnje dovoljan je da ugrozimo sebe i drugoga te oštetimo automobil. S tim u paketu idu i nenadani troškovi popravka vozila. No, koliko god bili oprezni, nezgoda se može dogoditi i u potpuno neočekivanim situacijama, čak i posve sigurnim. Takvo iskustvo još će dugo pamtiti hrvatska voditeljica Jelena Glišić kojoj je prijateljica pripremila zaista neuobičajeni „doček“.

- Pozvala sam prijateljicu da dođe kod mene. Kako se dugo nismo vidjele, bila je jako uzbuđena što ćemo se konačno družiti. Zbog toga je malo jače stisnula papučicu gasa kada se približila mojoj garaži te nije primijetila da je blizu mog auta. Nikakav se udarac nije čuo, no imale smo što za vidjeti kada je izašla iz vozila. Mogle bismo reći da se previše ‘naslonila‘ na moj automobil. Isprva nije mogla vjerovati što se dogodilo, no u jednom trenutku smo obje prasnule u smijeh. Situacija za pamćenje – ispričala nam je Glišić.

Voditeljica, srećom, nije bila u svom automobilu, već je sve gledala sa strane. Ovakve naizgled sitne nezgode čak se ni ne primijete od silnog uzbuđenja, no šteta je ipak bila učinjena. Nakon što su se dobro nasmijale i izgrlile, kaže Glišić, krenule su procijeniti štetu. Iako se isprva činilo da nema razloga za brigu, Glišić ipak nije bio svejedno.

image
Darko Tomaš/Cropix

- Sva sreća što se nije dogodilo išta ozbiljnije. Oštetila se samo boja i na mojem i na njezinom vozilu, čak nije bilo ni udubljenja. Iako je sve bilo zapravo simpatično, ovakve situacije uvijek uliju dozu straha – otkriva Glišić.

Voditeljici ovo nije prvo iskustvo s nezgodama u prometu i oštećenjem automobila. Prijašnje situacije, kaže, uključivale su puno ozbiljnija oštećenja, ali sve je bilo uspješno riješeno zahvaljujući jednoj pametnoj odluci. Od nenadanog financijskog troška spasilo ju je kasko osiguranje automobila koje je ugovorila prije 15 godina.

Inače, primarna svrha obveznog osiguranja automobila je da pokrije svu štetu koju u prometnoj nezgodi nanesete drugima. S druge pak strane, kasko osiguranje je dobrovoljno te pokriva štetu i na vašem automobilu, bez obzira bili vi krivi ili ne. Osim toga, kasko osiguranje pokriva i oštećenja na vozilima koja su se dogodila izvan prometa. Primjerice kod onih nastalih uslijed provala, krađe, vremenskih nepogoda, naleta na divljač ili, kao u slučaju Glišić i njezine prijateljice, na parkiralištu (garaži).

Jasno, brzo i efikasno rješenje

Nakon nezgode, Glišić je o nezgodi obavijestila osiguranje koje je napravilo zapisnik i u roku od nekoliko dana odobren joj je popravak automobila.

- Nevjerojatno je kolikom se brzinom sve riješilo. Uvijek mi je važno da budem što bolje upućena u proceduru popravka te da on bude realiziran u što kraćem roku. U ovom konkretnom slučaju dobila sam odgovore na pitanja u istom danu i moram priznati, osiguravajuće društvo mi je svojoj profesionalnošću uvelike olakšalo život. Mislim da moja reakcija na cijelu situaciju ne bi bila toliko smirena da nemam kasko jer bi o vlastitom trošku morala platiti popravak vozila. I to sigurno u iznosu većem od godišnje premije osiguranja – navodi Glišić.

image
Darko Tomaš/Cropix

S obzirom na to da je često u automobilu zbog prirode svog posla, kasko osiguranje joj je jedna od najvažnijih i najmudrijih odluka koju je donijela davnih dana. Tada je fizički otišla poslovnicu kako bi na licu mjesta vidjela sve opcije, popričala sa stručnim savjetnicima u osiguranju i ugovorila policu. Iako voli uživo obavljati stvari vezane uz osiguranje automobila, najčešće za to nema vremena pa joj je dostupnost usluge digitalnim putem i preko telefona praktičnija opcija.

Kako smo već spomenuli, kasko osiguranje pokriva i mnoge izvanredne situacije koje se ne odnose na štetu nastalu u prometnim nezgodama ili zbog krađe automobila. Važno je istaknuti da prilikom ugovaranja kasko police osiguranja treba obratiti pozornost na tri stvari, kako bi se izbjegle pretpostavke i eventualno razočaranje:

  1. Odaberite kasko policu koja istovremeno ne primjenjuje dobrovoljnu i obveznu franšizu.
  2. Odaberite pokrića za one rizike od kojih se želite zaštititi, a kojima ste najčešće izloženi
  3. Obratite pozornost ugovarate li kasko policu u apsolutnom iznosu ili na postotak iznosa osiguranja (premijske svote).

Nikada ne znate kad će vam zatrebati

Kasko osiguranje vozila može se ugovoriti na punu i djelomičnu policu. Voditeljica Glišić za svoje je potrebe izabrala punu policu jer joj ona ulijeva sigurnost u slučaju velikih, ali i malih nezgoda. Puna kasko polica tako nudi pokriće svih rizika koji uzrokuju oštećenje, uništenje ili nestanak osiguranog motornog i/ili priključnog vozila, dok djelomična pokriva određene grupe rizika koji se ugovaraju zasebno uz obavezno auto osiguranje.

Još jedna praktična i sigurna opcija su dopunska pokrića poput pomoći na cesti koje uvijek dobro dođe u slučaju ako vam automobil prestane raditi ili mu pukne guma. Ovu opciju možete ugovoriti neovisno o tome imate li punu ili djelomičnu policu.

Iako se kasko osiguranje često doživljava kao skupo i neisplativo, Glišić smatra da to nije baš tako.

- Svi mi imamo različit životni stil pa u skladu s time trebamo izabrati opciju koja nam najviše odgovara. Za mene je kasko osiguranje potreba jer stalno koristim automobil. Nikada nisam pomislila da bi mi se mogla dogoditi nezgoda, ali ipak jest. Na takve stvari nekada ne mogu utjecati. Možda mislite da je neisplativo imati ovaj tip osiguranja jer vam automobil stoji cijelo vrijeme u garaži. No, ako ga ‘izvedete van‘ samo jednom mjesečno, čak se i tada može dogoditi nenadana situacija – kaže Glišić.

image
Shutterstock

Cijena police kasko osiguranja vozila varira jer se određuje prema specifičnim karakteristikama svakog vozila i njegovog vozača. Osnovica za obračun premije je novo nabavna vrijednost vozila jer u slučaju štete korisnik dobiva odštetu u vrijednosti novih, a ne rabljenih dijelova.

Osim toga, osiguravajuće društvo cijenu formira i prema vjerojatnosti da će morati isplatiti naknadu u slučaju štetnog događaja. Na tu vjerojatnost mogu utjecati mnogi faktori - starost vozila, njegova marka, snaga, sigurnost i ostale karakteristike, ugovara li ga pravna ili fizička osoba te dob, vozačko iskustvo kao i povijest nezgoda u prošlosti. Stečeni bonus također je jedan od faktora, a većina osiguravajućih društava za svaku godinu bez štete povećava bonus do maksimalno 50 posto.

Važno je napomenuti da neka osiguravajuća društva prilikom određivanja cijene uzimaju u obzir i sigurnost automobila. U slučaju da vaše vozilo ima sustav upozoravanja na sudar, autoalarm ili sigurnosne kamere cijena kasko police bit će manja.

- Svakom bih preporučila kasko osiguranje, neovisno o tome kakav automobil imate, vozite li svaki dan ili tek povremeno. Mene je spasilo u posve neočekivanoj situaciji. A prijateljica već smišlja načine kako će mi se odužiti… Ma šalim se! – zaključuje Jelena Glišić.

Više o projektu ‘SIGURNIJE SUTRA‘

S ciljem podizanja razine financijske pismenosti, društva za osiguranje i Hrvatski ured za osiguranje pokrenuli su informativno-edukativni projekt financijske pismenosti na području osiguranja pod nazivom SIGURNIJE SUTRA. Njime žele potaknuli građane da aktivnije promišljaju o korištenju proizvoda osiguranja jer smo kroz cijeli privatni i poslovni život izloženi različitim rizicima – od zdravstvenih i imovinskih, preko nesretnih slučajeva, pa sve do rizika za poslovanje. Zajednički projekt financijske pismenosti SIGURNIJE SUTRA provodi se u okviru Nacionalnog strateškog okvira financijske pismenosti potrošača za razdoblje od 2021. do 2026. godine.

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Hrvatskog ureda za osiguranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 08:17