Krenite na vrijeme

Ne morate tražiti dalje, ovo je jedina lista za uskršnji šoping koju trebate!

Na popisu se svakako trebaju naći tradicionalne delicije, poput rolane šunke, patke i vina, ali i neke drugačije, poput talijanskog slatkog kruha
 iStock

Šunka, jaja, mladi luk, umak od hrena, pinca, sirevi i raznovrsni kolači – ovo su samo neke od uskršnjih delicija u kojima ćemo vrlo brzo uživati. Ipak, prva dva koraka za odličan i bogati blagdanski ručak su pravovremeno planiranje i priprema. Kako bi vam olakšali ovogodišnju kupnju, donosimo popis deset stvari koje se svakako moraju naći na vašoj uskršnjoj šoping listi, a sve ih možete pronaći u Plodinama.

1. Rolana šunka

Mirisna kuhana šunka glavna je zvijezda svake uskrsne trpeze i bez nje je teško zamisliti uskršnji ručak. Ipak, davnih dana su se naše prabake i bake trebale itekako pomučiti kako bi za Uskrs imale šunkicu na stolu. Najprije je trebalo uzgojiti svinju, organizirati kolinje, pripremiti meso i osušiti šunku, a onda je, sve do Uskrsa, čuvati na tavanu kako od suviše toplog vremena, tako i od gladnih ljubitelja sušenog mesa. Danas je put do rolane šunke puno jednostavniji - najbolje komade možete potražiti u Plodinama. Kako bi ove godine svoju obitelj i najbliže razveselili novim i ukusnim receptima predlažemo vam da umjesto obične skuhane šunke pripremite rolanu šunku u kruhu.

image
iStock

Šunka u kruhu

Sastojci:

Rolana šunka od 1,5 kg; 400 g glatkog brašna; 300 g oštrog brašna; kockica svježeg kvasca; 2 žličice soli; 1 žlica šećera; 3 žlice suncokretovog ulja; 400 ml mlake vode; 1 jaje za premazivanje

Priprema:

Šunku prije svega treba skuhati. Kada ste je skuhali, ostavite je u istoj vodi da se ohladi kako bi dobila na sočnosti. Ohlađenu šunku ocijedite i dobro obrišite papirnatim ubrusom. Prije samog stavljanja šunke u tijesto skinite mrežicu (ako postoji) i odstranite kožu.

Za tijesto u malo mlake vode stavite kvasac i šećer te ga pustite da se zapjeni. U veću posudu stavite preostale sastojke, dodajte zapjenjeni kvasac i umijesite tijesto ručno ili uz pomoć električne miješalice. Tijesto ostavite na toplom mjestu da mu se udvostruči volumen.

Da bi se šunka što bolje priljubila za tijesto premažite je sa svih strana umućenim jajetom. Uzdignuto tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte u pravokutnik debljine 2 centimetra. Šunku potom zarolajte u tijesto. Pripazite da spoj tijesta bude na dnu posude za pečenje kako se prilikom pečenja ne bi rastvorilo. Šunku stavite u pećnicu i pecite na 160°C oko sat vremena. Nakon toga je kratko izvadite, premažite preostalim umućenim jajetom i pecite dok tijesto ne požuti. Prije serviranja ohladite.

2. Svježa riba za Veliki petak

Katolički vjernici na Veliki petak poste što znači da taj dan ne jedu mesna jela već za ručak pripremaju ribu ili neke druge morske plodove. Ribarnice tada imaju i najviše posla jer nema osobe koja ne želi uhvatiti najsvježiju ribu, što u pravilu podrazumijeva i ustajanje s pijevcima. No, odlična i svježa riba može se pronaći i u Plodinama gdje su na sniženju brojni proizvodi poput svježe i očišćene orade za 49,99 kuna ili svježe očišćene skuše za 33,99 kuna.

3. Sir Špin - Istarski tvrdi sir

Bilo da je riječ o mekom, polumekom ili tvrdom siru, ova stoljećima stara delicija odavno je postala omiljena namirnica mnogih domaćinstava. Prema legendi do otkrića sira došlo je sasvim slučajno i to 3000 godina prije Krista. Naime, nomadski su narodi u Središnjoj Aziji prenosili ovčje mlijeko u mjehovima načinjenima od želudaca životinja. Prilikom svojih dugih putovanja otkrili su kako se mlijeko s vremenom počinje siriti i mijenjati svoj oblik. Ovo slučajno otkriće je kroz godine dovedeno do svog savršenstva zbog čega danas u svijetu možemo pronaći više od 2.000 vrsta sireva. Kako bi i vaša obitelj ovih blagdana uživala u najfinijim sirevima u Plodinama već za 9,99 kuna potražite 100 grama poznatog istarskog tvrdog sira Špin.

image
iStock

4. Guska

Pečenje je neizostavan dio svakog blagdanskog ručka, a ove godine umjesto patke ili pileta možete pripremiti gusku! Iako se na internetu danas mogu pronaći brojni recepti i savjeti za pripremu najukusnije i najsočnije guske, mi vam donosimo malo drugačiji recept s kiseli zeljem koji će zasigurno oduševiti vaše ukućane. Smrznutu gusku za svoj uskršnji stol možete pronaći za 24,99 kuna po kilogramu u Plodinama.

Pečena guska s kiselim zeljem

Sastojci:

Guska; guščja jetra; 200 g sušene slanine; 1 kg kiselog zelja; 2 jaja; 500 g bijelog kruha; 200 g crvenog luka; 1 dl mlijeka; sol, papar, zeleni peršin, majčina dušica i malo svinjske masti

Priprema:

Slaninu narežite na kockice i popržite. Dodajte sitno sjeckani crveni luk i krupnije narezana guščja jetra. Sve propirjajte i umiješajte kruh narezan na kockice, dodajte mlijeko, jaja i začinite solju, paprom, kosanim češnjakom i zelenim peršinom. Gusku nasolite i ostavite da odstoji nekoliko sati, a najbolje bi bilo preko noći. Posoljenu gusku punite pripremljenim nadjevom (guska se puni u utrobu), stavite na zamašćen pleh, posipajte sa svježom majčinom dušicom i pecite uz povremeno zalijevanje s vlastitim sokom oko 3 sata (ovisi o veličini) na 180°C. Na poprženu slaninu dodajte sitno sjeckani luk i kiselo zelje rezano na veće kocke. Pirjajte dok zelje ne omekša. Gusku režite na komade i servirajte na pripremljenom kiselom zelju uz nadjev.

5. Rukola

Jedan dio blagdanskog stola treba biti rezerviran i za salate. Odličan izbor je pritom rukola koja sadrži samo 10 kalorija na 100 grama, što je izuzetno važno za one koji paze na prehranu. Upravo sada je u Plodinama na sniženju pakiranje rukole od 100 grama koje košta samo 3,99 kuna. Ako želite unijeti malo više kreativnosti na stol možete napraviti i jednostavni pesto od rukole.

Pesto od rukole

Sastojci:

100 g rukole; 2 manja češnja češnjaka; 3 žlice svježe naribanog parmezana; 30 ml maslinovog ulja; 1/2 žličice soli; prstohvat papra; 2 žličice svježe cijeđenog limunovog soka; 1 žličica pinjola ili oraha

Priprema:

Sve sastojke stavite u blender ili sjeckalicu i blendajte dok ne dobijete željenu gustoću. Ovisno kakvu gustoću želite, u smjesu dodajte maslinovog ulja, te začinite po želji.

6. Plavac Novus i Pošip Novus

Kakav bi to ručak bio bez čašice najfinijih hrvatskih vina? Od istarske malvazije, merlota i terana, preko slavonske graševina, moslavačkog škrleta, krčke žlahtine, pa sve do dalmatinskog plavca naša su vina prepoznata i cijenjena u cijelom svijetu. Bez obzira na to jeste li ljubitelj crnog ili bijelog vina, u Plodinama možete pronaći široku paletu domaćih vina, a mi vam preporučujemo Plavac Novus i Pošip Novus iz vinarije Zlatni otok koje možete pronaći po cijeni od 44,99 kuna.

image
iStock

7. Uskršnji poklon paketi

Uskršnjim blagdanima posebno se vesele najmlađi. Bojanje pisanica, lov na njih, tucanje jaja te neograničene količine slatkog samo su neke od stvari u kojima smo uživali kao mali. Kako bi svojim mališanima ove blagdane učinili još ljepšima razveselite ih najslađim uskršnjim slatkišima koji su u Plodinama narednih tjedana sniženi čak 50 posto!

8. Makovnjača, kuglofi, štrudle, rolade...

Kakav bi to Uskrs bio bez ukusnih domaćih kolača. Neki su više za vječne klasike kao što su orahnjača ili makovnjača, drugi za slatke mađarice ili kremšnite, a treći za kuglofe ili štrudle, no svi će se složiti da će rado pojesti nešto fino i slatko nakon obilnog ručka. Kolači se u pravilu pripremaju dan prije Uskrsa zbog čega je važno na vrijeme kupiti sve potrebne sastojke. Upravo u Plodinama su sniženi razni proizvodi za pripremu kolača - od čokolade za kuhanje za 12,29 kuna do lisnatog tijesta za 7,99 kuna.

image
Orahnjača i makovnjača (ilustracija)
Tomislav Kristo/Cropix

9. Set kalupa za kuglofe i kolače

Mali, veliki, okrugli, kuglof, u obliku pilića ili zečića, samo su neki od kalupa koji će vam zatrebati ovog Uskrsa. Veliki izbor različitih kalupa za kuglofe i kolače ove godine možete pronaći u Plodinama po cijeni već od 54,99 kuna. Također, svojoj kolekciji pomagala dodajte i modlicu za keksiće u obliku pisanica, zečića ili pilića. Ukrašavanje keksića prepustite najmlađima, a mi vam donosimo recept za nezaobilazne keksiće od vanilije.

Keksići od vanilije

Sastojci:

300 g glatkog brašna; 200 g maslaca sobne temperature; 50 g šećera u prahu; 1 žličica ekstrakta vanilije.

Priprema:

Sve sastojke pomiješajte u dubokoj posudi kako biste dobili glatko tijesto. Kada ste dobili kompaktno tijesto, ostavite ga dva do tri sata u frižideru, idealno preko noći. Ohlađeno tijesto valjajte na pobrašnjenoj površini na debljinu od jednog centimetra. Uz pomoć kalupa napravite željene oblike. Keksiće pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 7 minuta. Kada se ohlade ukrasite po želji.

10. Kava

Poslije blagdanskog ručka treba sjesti i odmoriti. Neki bi možda i sklopili oko, što nije baš najsretnija opcija ako ste kod rodbine ili prijatelja u gostima. Najbolje rješenje za ostati budan je onda kava i upravo u Plodinama je ona sada na sniženju - 500 grama mljevene kave Barcaffe košta samo 27,99 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:25