Raj na zemlji

Nautičari ne zaobilaze ovih pet jadranskih uvala, jedna je proglašena najljepšom u Europi

Upravo zbog svog autentičnog prirodnog krajolika i bogate hrvatske nautičke ponude, Jadran je sve većem broju nautičara idealna destinacija za plovidbu. Da je tako, pokazuju i podaci sustava e-Crew Hrvatske turističke zajednice (HTZ) prema kojem je do sada u ovoj godini ostvareno preko 90 tisuća noćenja, jedan posto više od rekordne turističke sezone 2019. godine

Stiniva na Visu

 Shutterstock

Jadransko more pravo je rajsko odredište za obilazak bajkovitih prirodnih ljepota. Na razvedenoj obali dugoj 6278 km dočekat će vas 1244 prekrasnih otoka, otočića, hridi i grebena s tisućama mokrih i suhih vezova u koje se možete usidriti i jednostavno upijati prizore čarobnog plavetnila i netaknute prirode.

Upravo zbog svog autentičnog prirodnog krajolika i bogate hrvatske nautičke ponude, Jadran je sve većem broju nautičara idealna destinacija za plovidbu. Da je tako, pokazuju i podaci sustava e-Crew Hrvatske turističke zajednice (HTZ) prema kojem je do sada u ovoj godini ostvareno preko 90 tisuća noćenja, jedan posto više od rekordne turističke sezone 2019. godine.

Ako je suditi prema brojkama, ove godine će mnoštvo moreplovaca bezbrižno jedriti, osluškivati valove i otkrivati očaravajuće morske rute, a obalne marine na Hvaru, Braču i Visu samo su neke od nezaobilaznih nautičkih atrakcija na kojima će spustiti svoja sidra i nesmetano uživati u prizorima Mediterana koji uistinu ostavljaju bez daha.

Uvala Stiniva

image

Stiniva na Visu

Shutterstock

Ovu skrivenu oazu koja je na bucket listi mnogih putnika, portal European Best Destination proglasio je najljepšom uvalom u Europi. Nalazi se na otoku Visu koji je jedan od naših najčarobnijih otoka, a dodatno ga krasi upravo poznata uvala Stiniva smještena zapadno od Male Travne.

Okružuju je dvije impresivne kamene litice međusobno udaljene oko četiri metra zbog čega cijeli prizor djeluje mistično i bajkovito. Obgrljene stijene doslovce skrivaju čarobnu uvalu tako da na njoj ne manjka hlada, a prirodne ljepote nisu narušene posjetima turista zbog čega je idealna za moreplovce kojima je mir prioritet prilikom planiranja odmora.

Milna na Braču

image

Milna na Braču

Shutterstock

Na putu prema Hvaru i Visu teško da će koji nautičar preskočiti prirodnu uvalu Milnu na Braču. Valle di mille navi, odnosno uvala tisuću brodova jedna je od najmirnijih mediteranskih luka smještena na zapadnoj strani otoka Brača, 18 km od glavnog grada Supetra. Dva duga stoljeća predstavlja najvažniju bračku luku, a odlična je za nautičare kojima su mir i sigurnost na prvome mjestu jer je zahvaljujući svom sjajnom položaju potpuno zaštićena od jakih vjetrova.

Uvala gleda na Splitska vrata te sadrži tri kvalitetno opremljene marine koje spremno čekaju da ih ljubitelji jedrenja posjete. Osim toga, krasi je i duga obala s nizom kamenih kućica te barokna crkva bogata vrijednim slikama venecijanskih slikara. Posljednjih deset godina zbog svojih je čari postala omiljena luka nautičarima koji prolaze kroz tjesnac.

Makarska rivijera

image

Makarska rivijera

Shutterstock

U prirodno zaštićenom području od rta Osejava s jugoistoka do poluotoka Sv. Petra na sjeverozapadu, nalazi se Marina Makarska, danas vrlo poznato utočište za nautički turizam. Čine ju Baška Voda koja raspolaže s 200 vezova u moru i 30 suhih vezova, Podgora s 220 vezova i svim potrebnim sadržajima za nautičare te marina Tučepi sa 150 vezova u moru i još 50 suhih vezova.

Ondje entuzijasti za jedrenjem mogu uživati u jutarnjoj hladovini palmi, dugim popodnevnim šetnjama, romantičnim večerama u restoranima na obali, no mogu i nabavljati autentične suvenire u lokalnim suvenirnicama. Makarska rivijera pruža najviši stupanj udobnosti i njege posjetiteljima, tako da turisti iskonski uživaju u svakom trenutku provedenom bilo na kopnu ili na prijevoznom sredstvu.

Marina Palmižana

image

Palmižana

Shutterstock

Marina Palmižana jedna je od najljepših uvala Jadrana, ujedno je i među najpoznatijim stajalištima nautičara. Nalazi se u istoimenoj uvali na sjeveroistočnoj strani Svetog Klementa, najvećeg od Paklenih otoka, a nudi 180 mokrih vezova za plovila do 30 metara dužine. Idealno je utočište za sve koji žele pobjeći od gradske vreve i doživjeti opušten i bezbrižan odmor u jedinstvom skladu s prirodom.

Nautičari je obožavaju i jer se u njenoj neposrednoj blizini nalaze beach barovi, restorani i privatni smještaji koji dobro dođu kao osvježenje i odmor nakon duge plovidbe. Osim toga, od otoka Hvara je udaljena oko 2,4 nautičke milje, odnosno oko 3 kilometra pa moreplovci mogu brzo stići do hvarskih najvećih atrakcija i rajskih plaža te u maniri pravih otočana uživati u miomirisima ružmarina i pjesmama neumornih zrikavaca.

Marina Trogir

image

Marina Trogir

Shutterstock

Na poluotoku Čiovu nalazi se uistinu magična marina Trogir s 200 vezova. Prizor će nadmašiti sva očekivanja jer će vas ondje dočekati idilična slika - visoka bijela jedra brojnih privezanih plovila.

Marina Trogir jedna je od najprostranijih i najmodernijih marina u središnjem dalmatinskom dijelu naše obale, a smještena je u uvali koja je zaštićena od jakih vjetrova i snažnih oluja. Iz samog plovila moreplovci mogu uživati u pogledu na zavodljivu trogirsku rivu i zvonik katedrale Sv. Lovre. No, oko kilometar i pol istočno od grada nalazi se i 500 metara duga šljunčana i pješčana plaža s borovom šumom, gdje se nakon dugog jedrenja mogu odmoriti i napuniti baterije za nastavak plovidbe.

Klikom obiđite obalu

Osim navedenim atrakcijama, Jadranska obala obiluje i mnogim drugim prekrasnim lokacijama, posebice u Srednjoj Dalmaciji s više od tisuću vezova u nautičkim lukama i lučicama. Sve to otežava pronalaženje željenog odredišta i može zbuniti osobe koje se prvi put upuštaju u nautičke avanture.

Upravo zato da bi domaćim i stranim turistima olakšala odabir, Splitsko-dalmatinska županija i Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije osmislile su projekt "Pomorsko je dobro", po uzoru na Googleov Street View zahvaljujući kojem je moguće vidjeti morske rute, luke i pristaništa te doslovce sva mjesta Splitsko-dalmatinske rivijere.

Google Street View prvi put u Hrvatskoj vrlo detaljno pokazuje svaki metar obale splitsko-dalmatinskog akvatorija pa se doslovno iz svojeg dnevnog boravka može virtualno posjetiti i isplanirati nautičku ‘đitu‘ do najsitnijih detalja. Pomorski putovi dopunjeni su i servisnim informacijama za nautičare, skipere, ribare i turiste što dodatno pomaže u snalaženju i pretraživanju idealne destinacije.

Virtualnom slikom Sea View nautičar i gost može dobiti informacije, ali i sliku o onome što ih čeka prilikom uplovljavanja u svaku uvalu i luku Splitsko-dalmatinske županije. Ovaj jedinstveni projekt pruža mogućnost virtualne šetnje obalom, otocima, uvalama i plažama kao mjestima nedirnute prirode, ali doprinosi i očuvanju naše obale jer je na tom prikazu dokumentirano stanje u prostoru pa se svaka promjena u njemu može uočiti.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Turističkom zajednicom Splitsko-dalmatinske županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:40