Eksperiment

Naša novinarka dva tjedna je doručkovala samo zobenu kašu, uočila je brojne promjene

Ovaj obrok idealan je za ljetne vrućine jer priprema traje svega nekoliko minuta, a benefiti su ogromni
 Boris Kovacev/Cropix

Kada sam bila mala, roditelji su mi uvijek govorili: „Za doručak ti je najbolje pojesti dva jaja“. Sama pomisao da jedem tako konkretnu hranu čim otvorim oči me grozila. Da, neki ljudi obožavaju obilan doručak, ali ja definitivno nisam jedna od njih.

I dalje ne volim jesti rano ujutro, ne volim tešku hranu za doručak i uvijek tražim nešto “s nogu”. U tu jednadžbu mora se uzeti i činjenica da sam velika spavalica te da mi je svaka minuta dulje u krevetu itekako važna. S najvećim izazovom susrela sam se prije 11 godina kada sam došla u Zagreb. Duga putovanja te ustajanje po sat i pol prije početka predavanja stvarali su mi problem (uzmite u obzir da sam došla iz mjesta u kojem iz točke “A” do točke “B” stigneš za 15 minuta), a ako bi u to morala uračunati i pripremu doručka, dan mi ne bi dobro krenuo.

Prva zobena kaša

Tako sam sa sobom počela nositi banane, jogurte, jabuke, breskve i ostalo voće koje bi u tom trenutku našla u stanu. Kako me takva hrana nije držala dugo sitom, shvatila sam da nešto moram promijeniti. Tada su u moj život ušle zobene kaše.

Ovako me prijateljica nagovorila da prvi put probam to jelo: „Nije ti to ništa teško. Zobene pahuljice promiješaj s toplim mlijekom i dobit ćeš super ukusan i zdrav doručak, meni daje energiju, drži me sitom, a i trbuh mi je ravan.“

I probala sam, iako moj prvi pokušaj nije završio nimalo slavno – kaša mi je bila bezukusna, a tekstura mi nikako nije odgovarala. Dugo sam čekala na drugi pokušaj, no onda sam detaljno proučila internet i lagano krenula s dodacima – pokoji komadić banane, orašastih plodova, čokolade, voća. Trebalo je vremena da pronađem svoje omiljene kombinacije, no sada mogu reći kako je zobena kaša moj najdraži doručak koji jedem gotovo svakodnevno.

image
Boris Kovacev/Cropix

Izazov

Kao ljubiteljicu različitih vrsta zobenih kaša razveselilo me kada sam na društvenim mrežama vidjela da su na naše tržište stigle nove zobene kaše Boom Box. Riječ je o novom brendu s linijom proizvoda na biljnoj bazi čiji je glavni sastojak zob. U svojoj ponudi Boom Box ima 22 proizvoda u četiri različite kategorije - zobene kaše, granole, napitke na bazi zobi te zobene kekse.

Oni ne sadrže dodatne šećere, što mi je jako bitno, i mogu poslužiti kao brz i zdrav obrok. Odlučila sam se na izazov – dva tjedna ću doručkovati samo Boom Box zobene kaše. Mali manijak u meni morao je kupiti sve što je bilo.

image
Boris Kovacev/Cropix

Uzela sam četiri različite vrste zobenih kaša - onu od banane, čokolade i lješnjaka, drugu od jabuke i cimeta, treću šumsko voće i bademi te posljednju jagoda i chia sjemenke.

image
Boris Kovacev/Cropix

Prvi susret

Prva stvar koja me oduševila bila je činjenica da je kaša gotova za svega dvije minute te da ju nije potrebno kuhati. Otkrila sam da ih se može napraviti s hladnim, ali i toplim mlijekom ili vodom što je odlična opcija za vrijeme ljetnih vrućina. Mogu se jesti same, a u njih možete dodati i narezano voće ili orašaste plodova. Odlučila sam ih spremati isključivo s njihovim zobenim napitkom koji sam prije zagrijala. Pozitivno me iznenadilo što Boom Box napitak nije vodenast poput ostalih biljnih napitaka koje sam prije isprobala, već je jako kremast i ukusan.

Kaše su jako fine. Zapravo je riječ o usitnjenim zobenim pahuljicama s različitim dodacima. Dobra strana je ta što niti jedna kaša nema onaj umjetni okus ili miris, sve je stvarno na svom mjestu. Moj osobni favorit bila je ona od šumskog voća zbog dobro izbalansiranog okusa zobi i voća, no trebam naglasiti da mi je šumsko voće omiljeni dodatak u svim slasticama, smoothiejima i pahuljicama.

image
Boris Kovacev/Cropix

Da budem posve iskrena, zobene napitke nisam koristila isključivo za doručak. Jedan dan, u nedostatku običnog mlijeka, odlučila sam se na pripremu kolača s njim. Bila je to Pavlova torta, a slastičarsku kremu u koju obično ide mlijeko napravila sam s onim zobenim s dodatkom badema. Rezultat me oduševio, krema je bila laganija, a badem joj je dao jednu posebnu notu.

Kako već dulje vremena jedem različite zobene kaše otkrila sam kako me zahvaljujući velikom udjelu vlakana dugo drže sitom, ali s Boom Box zobenom kašom to se vrijeme produljilo. Obično doručkujem oko 10 sati i često postanem gladna već u 13 sati. S ovom kašom nije bilo tako. Nakon nje nisam imala potrebe za nikakvim grickalicama ili hranom sve do 15 sati, a pri tome sam cijelo vrijeme bila u pokretu. Iako Boom Box zobene kaše nemaju dodanih šećera (što je stvarno velika prednost), već nakon dva do tri dana osjetila sam sve manju potrebu za slatkim, a to je za mene jako čudno. Mislim da sam i po prvi put u životu odbila kuglu sladoleda.

image
Boris Kovacev/Cropix

Druge promjene

Uz to što sam počela jesti manje slatkog, otkrila sam kako i za vrijeme drugih obroka u danu jedem puno manje porcije, brže se zasitim te kasnije nemam potrebe za 'repetama'. Postoji veliki broj studija koji pokazuju kako zobene kaše smanjuju unos nepotrebnih kalorija tijekom ostalih obroka u danu. Razlog tome krije se u niskom glikemijskom indeksu zobi što znači da se dulje razgrađuju u organizmu te postepeno otpušta energiju koja nam je potrebna za rad. I to je stvarno točno. Moja razina energije zbilja je narasla. Unatoč ovim vrućinama, nemam potrebe za popodnevnim “power napom”, ujutro se dižem odmornija nego prije, a trening od sat i pol vremena mogu odraditi bez ikakvih problema. Još jedna od stvari koje sam uočila je promjena na koži koja se počela manje mastiti, a i smanjile su mi se akne na licu.

Sve u svemu, nakon dva tjedna konzumacije Boom Box zobenih kaša i napitaka mogu reći da se osjećam puno bolje u svom tijelu. Imam puno više energije, čišću kožu, nemam potrebe za slatkim i nezdravim grickalicama, a sigurno ću ih nastaviti i dalje jesti!

image
Boris Kovacev/Cropix

Što bi se dogodilo da je moj eksperiment trajao mjesec dana?

Popis nutritivnih blagodati koje proizlaze iz zdjelice zobi ide unedogled. Zob je odličan izvor vlakana, proteina, vitamina B kompleksa i vitamina A, obiluje mineralima poput kalija, magnezija, fosfora, mangana, bakra i cinka, snižava razinu kolesterola, sprječava razvoj dijabetesa tipa 2, pomaže u održavanju mišićnog tonusa, dobar je suputnik u procesu mršavljenja jer se u jednoj šalici zobi krije svega dva grama masti, sprječava razvoj karcinoma i još puno toga.

Ako mjesec dana svaki dan za doručak jedete zobenu kašu ili pahuljice, prva promjena koju ćete uočiti je dulji osjećaj sitosti. Do ove pojave dolazi zbog velikog udjela vlakana. Jedna šalica zobi u sebi sadrži 4 grama vlakana koja će vas držati sitima i po četiri sata. Konstantnom konzumacijom ove hranjive žitarice smanjit ćete unos šećera, ali i gotovo u potpunosti izgubiti potrebu za nezdravim grickalicama.

Ujedno, vlakna zobi pozitivno djeluju na probavni trakt, a prvi učinci vidljivi su unutar mjesec dana. Zbog niskog glikemijskog indeksa, zob se dulje probavlja u organizmu te postepeno “ispušta” potrebnu energiju za rad. Tome još doprinosi i velika količina željeza koji je zadužen za razvoj energije u našem organizmu. Ako nakon mjesec dana svakodnevne konzumacije zobi napravite nalaz krvi, primijetit ćete drastični pad kolesterola. Kada je ljepota u pitanju, dovoljno vam je pola šalice dnevno jer se u njoj krije više od 25 posto preporučene količine biotina. Radi se o vitaminu B skupine koji je odgovoran za zdrav metabolizam i probavu, ali i gustu kosu, lijepu kožu i čvrste nokte.

{tr-html}


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Boom Boxa.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 14:08