VELIKI POMAŽU

‘Najljepši dio moga posla je obavještavati odabrane da smo odabrali baš njihov projekt. Na kraju ste vi sretniji i od njih!‘

Kada je riječ o humanitarnom djelovanju i posvećenosti mladima da dobiju što bolju priliku za budućnost, Zaklada Novo sutra odličan je primjer kako i velike korporacije posvećuju pažnju na stvari koje nisu vezane samo uz njihovo poslovanje
Primopredaja inkubatora i perfuzijski pumpi

Zaklada Novo sutra u posljednje je četiri godine stipendirala brojne mlade ljude, pokrenula iznimno uspješne projekte humanitarnog karaktera te oduševila donacijama one kojima je to bilo najpotrebnije.

Osnivači Zaklade su PPD i njegov vlasnik Pavao Vujnovac, a ova divna priča je započela u Vukovaru krajem 2016. godine. Financira ju isključivo Prvo plinarsko društvo, a Zaklada funkcionira u tri područja djelovanja: stipendije, humanosti i baštine. Stoga smo porazgovarali s upraviteljem Zaklade, gospodinom Davorom Relatićem koji nam je otkrio koji su im glavni pokretači te kako zajedničkim snagama potiču izvrsnost, dobra djela i pomaganje onima u potrebi poboljšavajući život u okruženju u kojem djeluju. Ali, kako se rodila ideja o Zakladi Novo Sutra i koliko je trebalo da realiziraju sam projekt?

image
Davor Relatić, upravitelj Zaklade Novo sutra

- Godinama smo dobivali jako puno molbi za najrazličitije donacije i bilo je teško sve to pratiti i reagirati smisleno i sustavno. U svim tim potrebama odlučili smo se fokusirati na mlade, na razvoj, budućnost. Vodili smo se onom poznatom uzrečicom da pomognemo nekome da si pomogne sam. Smatrali smo da to ima najviše smisla i da je najpoticajnije nekoga malo pogurati, osnažiti, dati mu krila – započinje Relatić.

Budući da je od početka, kaže, postojala ideja o poticanju mladih i potrebitih u kontinuitetu svake godine, jedini logičan slijed bio je osnovati nekakav pravni subjekt koji će to sustavno omogućiti. Idealna organizacija za tako nešto je upravo zaklada kroz koju će se na godišnjoj razini putem natječaja prikupljati prijave za financiranje obrazovnih, razvojnih, humanitarnih i drugih projekata.

image
Primanje vaučera o donaciji na Danu Zaklade – vaučer je primila dr.med. Željka Nakić Merki, spec.ped.

Prvo plinarsko društvo je već na samom početku ove iznimno izazovne godine krenulo u akciju s donacijama. U ožujku je PPD doniralo KBC-u Zagreb sedam respiratora, dok je u travnju Ravnateljstvu civilne zaštite MUP-a RH doniralo 20 vozila namijenjenih za provođenje protuepidemijskih mjera te je hrvatskim bolnicama donirano 2,9 milijuna kuna.

- Ove smo se godine svi našli u izvanrednoj i neočekivanoj situaciji i bilo je bitno reagirati brzo. Kada postoji dobra ideja, kada se pomaže ciljano i vrlo konkretno, kada postoji stvarni i trajni efekt, možemo i želimo brzo odgovoriti. To najčešće nije jednostavno, ali najbitnija je imati volju. Respiratore smo donirali u trenutku kada ih je bilo jako teško pronaći na europskom tržištu, ali ipak smo ih uspjeli pronaći. Vjerujemo da su danas u funkciji i da nekome pomažu i čine dobro. Djelovali smo s najboljom namjerom i nadamo se da smo pomogli – pojašnjava Relatić.

image
Stipendisti zaklade sa osnivačem Zaklade, gospodinom Vujnovcem

Uz donacije, u Zakladi Novo sutra veliki fokus stavljaju na projekte kojima pomažu mladima da ostvare što bolje uvjete za daljnji napredak. Samo ove godine odabrali su sedam projekata za financiranje ukupne vrijednosti 941.466 kuna, a umjesto 10 dodijelili su 15 stipendija od koji je svaka 15.000 kuna godišnje.

- Od projekata nam je posebno drag projekt Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece pod nazivom „Trebam „B” da budem bolji” vrijednosti 190.000 kuna kroz koji je namjera financirati polaganje vozačkog ispita za 23 udomljene djece koja su na pragu izlaska iz udomiteljske skrbi. Smatramo da im tako možemo osigurati kvalitetniji izlazak na tržište rada i olakšati im put do pronalaska posla koji im je neophodan za daljnji život budući da s punoljetnošću izlaze iz udomiteljskih obitelji u neizvjesnu budućnost vrlo tešku za tako mlade ljude. Već nekoliko godina nas oduševljavaju projekti srednje tehničke škole Nikola Tesla iz Vukovara. Ove godine izrađuju robote koji će pomoći u nastavi na daljinu, iako su u vrijeme prijave na natječaj bili zamišljeni kao pomoć učenicima koji su iz nekih osobnih razloga prisiljeni izostati s nastave – s ponosom naglašava Relatić.

image
Profesori Konjević i Ivanković primaju vaučer

Nastavlja kako su iznimno ponosni na sve dosadašnje projekte i ljude koji su ih realizirali. Svake godine objavljuju natječaj i pažljivo ih biraju te svake godine po vrlo jasnim kriterijima biraju i studente koje će stipendirati, a onda ih stipendiraju do kraja školovanja ako zadrže izvrsnost.

- Već danas neki od naših bivših stipendista rade u našim tvrtkama. Kada zbrojite sve projekte i stipendije i dođete do spoznaje da ste kroz samo nekoliko godina financijski pratili 64 ponajbolja slavonska studenta koji su uz to u nezavidnoj financijskoj situaciji, da ste omogućili više od 25 projekata koji su pozitivno utjecali na živote ljudi u lokalnoj zajednici, mislim da možete biti zadovoljni – govori Relatić.

image
Opremanje STEM kabineta u 6 vukovarskih osnovnih škola

PPD i Zaklada Novo sutra odličan su primjer ostalim velikim tvrtkama kako je uz posao iznimno važno biti – čovjek. Stoga nas je zanimalo kako na gospodina Relatića utječu projekti u kojima sudjeluju na privatnom planu, a odgovor je bio potpuno iskren.

- Sve što radimo treba proći zakonom propisane procedure i to je često zamorno. No, najljepši dio moga posla je obavještavati odabrane da smo odabrali baš njihov projekt. To je neopisiv osjećaj. Kad vidite njihovu sreću, kada oni shvate da će ono što mnogi od njih čekaju mjesecima i godinama, biti realizirano u potpunosti. Sada. Odmah. Posebice kada se radi o djeci i/ili osobama s posebnim potrebama. Na kraju ste vi sretniji i od njih – govori s osmijehom na licu.

image
Nabavka prilagođenog kombi vozila s rampom za Društvo multiple skleroze vukovarsko-srijemske županije – na fotografiji predsjednik društva Zoran Oljača

Za kraj nam je otkrio kako i iduće godine standardno nastavljaju s novim ciklusom natječaja za financiranje projekata i stipendija. Fokus i dalje ostaje na projektima vezanim za obrazovanje djece te na pomoći potrebitima, a nastavljaju i s razvojnim projektima koji mogu doprinijeti zajednici u njihovom okruženju.

image
Opremanje senzorne sobe za OŠ Ljudevit Gaj iz Osijeka – na fotografiji ravnateljica škole Aleksandra Krampač Grljušić i voditeljica projekta Dora Akšamović

- Možemo poručiti da svatko, u skladu sa svojim mogućnostima, može nešto napraviti za drugoga. Ne radi se samo o novcu, može se pomoći drugome na bezbroj drugih načina. Ako samo jedna osoba, gledajući naše realizirane projekte, odluči pomoći drugome, mi smo zadovoljni i sretni – zaključio je Relatić.


Sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije, PPD-a i Zaklade Novo sutra, u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 18:27