Morate ga iskusiti

Među najegzotičnijim je događajima u svijetu, a održava se u Hrvatskoj, ‘šiša‘ i karneval u Riju

Na popisu je među 500 najvažnijih zbivanja u Europi, a njegova povijest seže još u 15. stoljeće
 Ustupljena fotografija

Na ovom svijetu poznajemo četiri godišnja doba, ali na Kvarneru svake godine u siječnju započinje Peto godišnje doba. Tako Riječani i stanovnici njezine okolice nazivaju vrijeme Riječkog karnevala, neprepoznatljivijeg imidža grada Rijeke.

Najveseliji pokladni dani obilježeni su mnoštvom manifestacija koji privlače sve generacije posjetitelja, kako iz Hrvatske, tako i van naših granica. Riječki karneval počinje već krajem prvog mjeseca (17. siječnja), a ove godine završava 14. veljače, na Valentinovo.

Njegove veličanstvene povorke, brojne priredbe i zanimljive aktivnosti s pravom su ga uvrstile među 500 najvažnijih zbivanja u Europi, a Sunday Times ga je proglasio jednim od najegzotičnijih događaja u svijetu. Turistička zajednica grada Rijeke je 2009. dobila nagradu ‘Zlatno turističko srce‘ kao organizator najbolje turističke manifestacije jugoistočne Europe, a karneval je uvršten i u knjigu „501 must be there events“.

Sva ova priznanja dovoljno govore o važnosti i veličini najšarenijeg karnevalskog ludila u Hrvatskoj i regiji čiji korijeni sežu daleko u prošlost. Donosimo nekoliko manje poznatih zanimljivosti o Riječkom karnevalu zbog kojih ćete ga jedva čekati posjetiti!

Stariji od brazilskog

Na spomen karnevala mnogima na pamet padnu riječki, venecijanski i onaj u brazilskom gradu Rio de Janeiru. Iako potonji u svijetu uživa veću popularnost, Riječki karneval je stariji te njegova povijest seže još u 15. stoljeće. Rio de Janeiro otkriven je i koloniziran tek 1502. godine, kada su se Riječani već naveliko maskirali. Iako je Rijeka tada imala samo 2000 stanovnika, maškaranje im je bila već ustaljena tradicija, baš kao i stanovnicima Venecije koji su se maskirali još od 13. stoljeća. Iako su Venecijanci u srednjem vijeku nosili maske prvenstveno na službenim banketima i dvorskim zabavama, njima su preljubnici skrivali identitet od supruga svojih ljubavnika, dužnici od onih kojima su dužni te za provođenje bilo kakvih ilegalnih poslova.

image
Ustupljena fotografija

Maškare ili krabulje u Rijeci se prvi put spominju u odredbi od 1. ožujka 1449. godine u knjizi riječkog notara i kancelara Antuna de Renna de Mutina. Međutim, ta odredba nije bila u baš pozitivnom duhu. Naime, Riječani su baš kao i Venecijanci maske prvotno koristili za zabavu, no shvatili su da pod krinkom mogu lakše i slobodnije kritizirati vlast i prozivati pojedince. Kako bi vlast spriječila takve pobude, na spomenuti datum donesena je odredba Gradskog vijeća u kojoj je stajalo da će svatko tko prekriva lice maskom biti kažnjen odsijecanjem ruke, zatvorom ili velikom novčanom kaznom.

Prijelomna 1982.

Povijesne promjene i politička previranja utjecala su tijekom godina i na karnevalska događanja koja su periodično sve do razdoblja nakon Drugog svjetskog rata bila obustavljena. Tek 60-ih godina 20. stoljeća hoteli u Rijeci su počeli uvoditi zabave pod maskama, a prijelomna godina za Riječki karneval bila je 1982. Jedne zimske nedjelje na Korzu su se okupile tri maškarane skupine - Halubajski zvončari, Pehinarski feštari i grupa „Lako ćemo“. Njihova vesela šetnja centrom grada potaknula je Turističku zajednicu grada Rijeke da probudi uspavane karnevalske običaje te oblikuje karneval kakav danas poznajemo. Svake godine broj karnevalskih skupina sve je više rastao, baš kao i broj posjetitelja kojih je prije četiri godine zabilježeno više od 100.000.

image
Ustupljena fotografija

Povorka nije jedina atrakcija

Riječki karneval s pravom je najveća karnevalska manifestacija u Hrvatskoj. Iako se čini da su fokus karnevala povorke poput Dječje i Međunarodne, posjetiteljima se svake godine nudi još puno, puno toga. Koncerata, humanitarnih akcija, sportskih događanja i maškaranih zabava nikada ne nedostaje. "Dani smijeha" jedna su od značajnijih karnevalskih manifestacija koja okuplja baš sve generacije posjetitelja. Kroz nastupe poznatih hrvatskih stand-up komičara i kazališne komedije publika se ima priliku zabaviti kao nikad prije, uz, naravno, najbolji lijek – smijeh.

image
Ustupljena fotografija

Svi ljubitelji ekstremnih sportova u razdoblju trajanja Riječkog karnevala mogu uživati u pravoj adrenalinskoj senzaciji - Carnival Snowboard Session. Sve do 2023. bilo je dopušteno bordanje u centru grada, a potom se ovaj događaj prebacio na Platak. Nadalje, u Domu Pašac za vrijeme karnevala održavaju se maškarani "tanci" petkom na kojima svatko može pokazati svoje plesno umijeće pod maskama.

Bogat program koji se ne propušta!

Riječki karneval ove godine u manje od mjesec dana priprema brojna događanja, za svakog ponešto ili svakog sve. Ljubitelji sporta nipošto ne bi trebali propustiti maškarano kolo „ZIMSKE LIGE – Igor Malešević“, najveću karnevalsku utrku u Hrvatskoj. Održava se 4. veljače s početkom u 10 sati; trčat će se po savršeno ravnoj stazi, a bit će potrebno prijeći točno pet kilometara po omiljenoj riječkoj šetnici uz more. Na trku se mogu prijaviti svi, a mogu i osvojiti nagrade, ne samo za trčanje nego i maštovitost, kreativnosti i originalnost u maskama.

U petak, 9. veljače s početkom u 20:00 sati održat će se 12. Noć krinolina na Brodu Marina, humanitarnom balu u korist neprofitne udruge UZOR. Ovaj bal nastao je iz ideje da se evocira na velike karnevalske balove koji su se u Rijeci održavali u prošlim stoljećima, a pohodilo ih je plemstvo cijele Europe.

Vrijedi iskusiti i Humanitarni karnevalski gala party (10. veljače), čija će sredstva od prodaje ulaznica biti donirana neprofitnoj Udruzi UZOR. Istog dana održat će se i dva gastro okupljanja; Maškarana maneštra s rotarijancima od 10 sati u Bazarigovom prolazu te Humanitarna maškarana jota na Trgu RH s početkom u 11 sati. U nedjelju 11. veljače očekuje nas veliko finale Riječkog karnevala - Međunarodna karnevalska povorka, nakon koje se zabava nastavlja u Exportdrvu uz Koktelse od 21 sat kao i Masquerade Open Air od 16 sati na Titovom trgu.

Posjetitelje Riječkog karnevala očekuje i dar dobrodošlice. Za sve koji ostanu u gradu dvije ili više noći do kraja ožujka, Turistička zajednica grada Rijeke pripremila je posebnu promociju, Winter Pass, koji omogućuje besplatnu posjetu najvažnijim gradskim atrakcijama. A u pauzi od razgledavanja posjetitelji mogu uživati u raznovrsnoj gastronomskoj ponudi – od roštilja, preko ribljih specijaliteta do veganskih jela.

Kraljica i Meštar

Tradicionalno uvodna priredba započinje izborom i krunidbom Kraljice Riječkog karnevala. Svake godine maškare biraju najšarmantniju žensku predstavnicu koja sudjeluje u svim javnim prezentacijama karnevala. Kandidatkinje se moraju prije iskazati poznavanjem karnevalske tradicije, potom šarmom, plesnim i glazbenim umijećem i duhovitošću. Ove godine pobjedu je odnijela Sara Đukić iz karnevalske grupe Kirci Bribirci. Prva kraljica Riječkog karnevala, Iva Radić, izabrana je 1996. godine, a tek od 1998. ovom se manifestacijom otvara karneval.

image

Kraljica i Meštar

Ustupljena fotografija

Riječkim karnevalom vlada i Meštar. Njegova uloga je preuzimanje „ključeva“ grada od gradonačelnika koji se potom „odmara“ u razdoblju dok traje karnevalsko ludilo. Tijekom godina promijenilo se nekoliko Meštara, ali najpoznatiji i najdugovječniji je Anton Škrobonja poznat i kao Meštar Toni koji je tu funkciju obavljao 31 godinu. Tonija je 2022. na mjestu Meštra zamijenio Sandi Pribanić.

Paljenje pusta

Nakon Međunarodne karnevalske povorke, na kojoj će 11. veljače u podne centrom grada proći maškarane grupe iz cijele Hrvatske te 14 inozemnih grupa, dolazi završni dio karnevala – paljenje pusta. Pust je velika lutka od slame odjevena u dronjke, svojevrsna personifikacija princa karnevala kojeg treba osuditi, izvrijeđati i spaliti kako bi se protjerala zima i zle sile. Suđenje pustu ima svog suca, tužitelja i branitelja, pa čak i udovicu koja za njim tuguje. Cijelo suđenje i spaljivanje pusta, koje će se održati 14. veljače na Valentinovo, označava kraj Petog godišnjeg doba, pobjedu nad oskudicom i svim nedaćama koje su utjelovljene u princu karnevala.

Riječki karneval događaj je koji se ne može dočarati fotografijom ili televizijskim prijenosom, njega jednostavno treba doživjeti. Maskirajte se, pravac u Rijeku i budite ono što želite!


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Turističke zajednice grada Rijeke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:40