PRIVATAN ŽIVOT

Luku Bulića znamo kao komičara i pjevača, no ovo lice još nije pokazao javnosti

Tata Luka kaže kako isključuju sve električne aparate iz struje kada odlaze iz stana na dulje vrijeme te da u kućanstvu preferiraju tuširanje ispred kupanja u kadi
Luka Bulić
 Damir Krajac/Cropix

Luku Bulića smo kroz ove godine vidjeli u raznim ulogama. Znamo ga komičara, omiljenog radijskog voditelja na Anteni Zagreb te autora popularnog Bullhita. Vidjeli smo ga u brojnim televizijskim showovima od kojih je posljednji “Tvoje lice zvuči poznato” u kojemu je oživio lik i djelo poznatih pjevača, ali i u edukativnim dječjim emisijama gdje sa školarcima istražuje svijet oko nas. No, nedavno je pokazao još jedno svoje lice koje do sada nismo imali priliku vidjeti – ulogu ekološki osviještenog roditelja.
Bulić je, naime, nedavno objavio pjesmicu “Štedi, štedi jer energija puno vrijedi” u sklopu istoimenog natječaja u organizaciji Prvog plinarskog društva (PPD) i udruge Lijepa Naša. Riječ je o ekološki-kreativnom nagradnom natječaju koji PPD organizira povodom 20. rođendana, a u sklopu kojega su učenici osnovnih i srednjih škola trebali nacrtati ili napisati poruke koje se tiču energetske učinkovitosti.

Izrađivao nove stvari od čašića za jogurt



Uz pomoć zabavne pjesmice, Bulić je pozvao djecu da iskoriste svoju maštu te izrade crteže ili poruke kojima će potaknuti ostale na racionalnije korištenje energije. Nama je, pak, ovo bila prilika da provjerimo koliko obitelj Bulić zapravo prati savjete iz Lukine pjesmice.
Bulić se, za početak, osvrnuo na svoje djetinjstvo, kada su ga učitelji te roditelji poticali da više pazi na okoliš.
- Sjećam se da smo kao klinci skupljali stare novine i nosili ih u školu, a na likovnom smo izrađujući stvari od starih čašica za jogurt i kutija za jaja učili o ponovnoj upotrebi – kaže Bulić.

image
Luka Bulić
Damir Krajac/Cropix

Ekološke navike iz školskih dana zadržao je i u odrasloj dobi. Tata Luka kaže kako isključuju sve električne aparate iz struje kada odlaze iz stana na dulje vrijeme te da u kućanstvu preferiraju tuširanje ispred kupanja u kadi. Na terasi, pak, imaju solarne svjetiljke, a već godinama odvajaju otpad s time da ima jednu zamjerku vezanu uz veličinu vrećica za biootpad.
- Mislim da su prevelike da bi ih četveročlana obitelj maksimalno iskoristila. Po meni bi bilo bolje da ih ima dvostruko više, a da su upola manje – navodi Bulić.

Čišća budućnost


Naravno, brigu prema planeti pokušava usaditi i kod svojih kćerki Nike i Lucije, a isto će napraviti i kada u studenom postane tata još jedne kćerke. Kako kaže, kad od malih nogu krenu s tim aktivnostima, djeci to postaje nešto normalno i zapravo im je sve drugačije od toga neobično. Upravo zato se Bulić nada kako će mladi u budućnosti učiniti više za planetu od starijih.
- Svatko mora krenuti od samoga sebe i pokušati utjecati na svoju djecu. Tako bi se to domino efektom moglo preliti na šire društvo i budućnost bi mogla biti svjetlija i čišća za našu planetu – priča Bulić.

image
Nagrađeni rad: Ena Grošić, 3. razred, OŠ „Rikard Katalinić Jeretov“, Opatija
PPD (ustupljena fotografija)

Jedan od pohvalnih projekata koji nastoji educirati djecu o važnosti očuvanja okoliša jest i PPD-ov natječaj “Štedi, štedi jer energija puno vrijedi” na koji je prošli mjesec stiglo čak 485 učeničkih radova iz 65 osnovnih i srednjih Ekoškola diljem Hrvatske.


- Zadnjih mjesec dana bilo nam je jako zabavno. Veselili smo se svakoj kuverti s dječjim radovima. A stiglo ih je toliko da nas je pred kraj mjeseca već i poštar pitao do kad natječaj traje! Dobili smo više nego što smo se usudili nadati i to je prekrasno u projektima s djecom. Stigli su nam crteži, stripovi, pjesmice, vicevi, zagonetke. I to na temu koja tako komplicirano zvuči! Kada vidite te radove, ostanete bez teksta. Neki su bili originalni, neki nas nasmijali do suza, neki su nas oduševili porukom, a kvaliteta crteža i darovitost neke djece zbilja su dojmljive. Nije bilo lako odabrati najbolje, ali sada nas veseli pripremati i poslati im nagrade! Vjerujemo da su ta djeca svjesna da je uistinu važno štedjeti energiju i mislim da smo postigli željeni cilj – rekla je Antonija Glavaš, članica Uprave PPD-a.
Svi će radovi biti izloženi na izložbi „Štedi, štedi jer energija puno vrijedi“ povodom dana Zaklade Novo Sutra, koji će se ove godine posebnom prigodom održati u Petrinji sredinom rujna.

image
Nagrađeni rad: Ema Bilaver, 3. razred, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec
PPD (ustupljena fotografija)

Najbolji i najkreativniji radovi bit će također odabrani za izradu brošure koju tvrtka PPD u suradnji s Jutarnjim listom kreira kao poseban edukativni materijal na temu energetske učinkovitosti. Budući da je na natječaj pristiglo puno sjajnih radova, u brošuri u Jutarnjem listu uz nagrađene, bit će objavljeni svi radovi koji su ušli u uži izbor za nagrade.

image
Nagrađeni rad: Sara Pajurin, 6. razred, OŠ Vugrovec – Kašina
PPD (ustupljena fotografija)

Ovo je devet pobjednika natječaja “Štedi, štedi jer energija vrijedi”

U kategoriji osnovnih škola od prvog do četvrtog razreda nagrađeni su:

Romina Opalka, 1. razred OŠ „Antun i Stjepan Radić“, Gunja

Ena Grošić, 3. razred, OŠ „Rikard Katalinić Jeretov“, Opatija

Mihaela Sebić, 4. razred, OŠ Zrinskih, Nuštar – Područna škola Marinci

U kategoriji osnovnih škola od petog do osmog razreda nagrađeni su:

Maša Jakominić, 5. razred, OŠ Poreč

Daniel Bartol Papeš, 6. razred, OŠ „Vladimir Gortan“, Rijeka

Sara Pajurin, 6. razred, OŠ Vugrovec – Kašina

U kategoriji srednjih škola nagrađeni su:

Ema Bilaver, 3. razred, Gimnazija Josipa Slavenskog, Čakovec

Nika Margetić, 3. razred, Gimnazija Nova Gradiška

Lorena Prugovečki, 2. razred, Srednja škola Zlatar


Sponzorirani sadržaj je nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Prvog plinarskog društva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 21:02