SUPER IDEJE

Ljubitelji aktivnog odmora pozor! Pronašli smo čak 22 lokacije za najbolje kopneno ljeto prepuno adrenalina

Ljetni godišnji odmor najčešće budi asocijacije na kupanje u moru uz opuštanje na plaži i pravu fjaku, ali ljubiteljima aktivnog odmora često je potrebno više od toga. Jahanje, kanuing, planinarenje, kupanje u rijeci, ali i adrenalinski park te nevjerojatna gastro i eno ponuda skrivaju se u istočnom dijelu Hrvatske u koji se svatko može tako lako zaljubiti. Iako na spomen Slavonije i Baranje prvo pomislimo na zlatne ravnice i plodna polja, ovaj dio Hrvatske jednako obiluje prirodnim ljepotama, ali i povijesnim građevinama i arheološkim lokalitetima koji oduzimaju dah te su ujedno savršena lokacija za aktivan odmor cijele obitelji, ali i solo avanturista.

Svaka od ovih županija skriva prave dragulje vrijedne otkrivanja, a gostoprimstvo i ljubaznost domaćina osvajaju na prvu što je samo jedan od brojnih razloga zašto se posjetitelji uvijek rado vraćaju u Slavoniju. Otkrijte sve što ova regija nudi i odaberite idealan odmor za sebe i svoje najbliže te provedite ljeto koje ćete pamtiti zauvijek!

Požeško-slavonska županija

Iako je jedna od prostorno manjih županija na području Hrvatske, Požeško-slavonska županija nudi mnoštvo prirodnih ljepota zahvaljujući svojim dvjema prostorno odvojenima cjelinama. Naime, sastoji se od Požeške kotline i Pakračko-lipičkog kraja. Požeška kotlina okružena je planinama i gorama Psunj, Papuk, Krndija te Dilj gorom i Požeškom gorom.

image
Vesna Peric/iStock

Jedna od najatraktivnijih destinacija je upravo Papuk koji je 1999. godine proglašen Parkom prirode. Nadalje, Papuk je 2007. godine primljen u članstvo Asocijacije europskih geoparkova te Svjetske mreže geoparkova što ga čini prvim geoparkom u Hrvatskoj, a 2015.godine proglašen je i prvim UNESCO geoparkom. Administrativno se Park prirode Papuk nalazi na području dviju županija - Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske. S obzirom na to, obuhvaća općine Kaptol, Velika, Brestovac i grad Kutjevo u Požeško-slavonskoj županiji te općine Voćin, Čačinci i grad Orahovica u Virovitičko-podravskoj županiji.

Posjetiteljima nudi mnoštvo atrakcija te područja koja imaju veći stupanj zaštićenosti nego ostali dijelovi parka. Ovaj status dobili su zbog svojih jedinstvenih značajki, a u njih spadaju geološki spomenik prirode Rupnica, park šuma Jankovac, posebni rezervat šumske vegetacije Sekulinačke planine, spomenik prirode Dva hrasta, spomenik prirode Stanište tise te posebni floristički rezervat Pliš-Mališćak-Turjak-Lapjak. Upravo zbog ovih specifičnosti, bez obzira na to želite li laganu šetnju ili više preferirate aktivnosti poput planinarenja, vožnje biciklom ili brdskog penjanja – Papuk nudi sve.

Zahvaljujući površini od čak 336 kilometara kvadratnih, Park prirode Papuk idealan je za planinarenje i hodanje na svježem zraku. Raznovrsna mreža planinarskih staza duga je oko 200 kilometara, sve staze su markirane i sigurne, a nakon uspona možete potražiti okrjepu i odmor u šest planinarskih objekata.

image
Alenapaulus/iStock

Bicikl je također idealan za istraživanje ljepota i znamenitosti Papuka dok uživate na svježem zraku. Ljubitelji brdskog biciklizma na raspolaganju imaju čak 13 biciklističkih staza koje se protežu parkom prirode. Šumski putevi kombiniraju kružne biciklističke rute te nude zaista spektakularan doživljaj Papuka.

Uz planinarenje i biciklizam, sve je popularnija opcija sportskog penjanja. Papuk nudi dva penjališta, a posebnost je u tome što nose isto ime. Penjalište Sokoline nalaze se u blizini Velike, dok je drugo smješteno u blizini Orahovice. Penjalište Sokoline (Velika) nalazi se na stijeni izgrađenoj od kvarcita što je čini jako čvrstom, a ukupna visina iznosi više od 50 metara. Na samom penjalištu je uređeno 10 smjerova maksimalne dužine do 12 metara te su prilagođeni i za početnike.

image
Ueuaphoto/iStock

Penjalište Sokoline (Orahovica) podijeljeno je u tri sektora. Jedan sektor nalazi se na stijeni na istočnoj padini Sokolina, dok su druga dva na stijeni zapadne padine Topoličkog brda. Prvi sektor ima uređenih šest smjerova maksimalne dužine do 15 metara koji su pogodni za početnike i malo naprednije početnike. Drugi sektor sastoji se od pet uređenih smjerova visine do osam metara, a treći sektor sadrži sedam smjerova maksimalne visine do 12 metara te su oba namijenjena iskusnijim penjačima.

image
Endopack/iStock

Ako vam slobodno penjanje nije pružilo dovoljno adrenalina, vrijeme je za posjet adrenalinskom parku Duboka, smještenom upravo u Velikoj, u sklopu Kamp odmorišta Duboka. Duboka se prostire na površini od oko 4000 metara kvadratnih te sadrži dva poligona s brojnim spravama, a posebnost je što se nalaze između stabala. Prvi poligon sadrži 12 elemenata koje mogu isprobati jednako odrasli i djeca, dok je drugi poligon s devet elemenata namijenjen za najmlađe. Iskoristite dan i aktivirajte se uz penjanje po umjetnoj stijeni, trčanjem po drvenim gljivama koje vise između drveća, ohrabrite se prehodati preko drvenih visećih mostova i mreža, a adrenalinsku injekciju zaključite uz spuštanje sajlom niz zipline!

image
Vm/iStock

Šećer na kraju u ovoj županiji neka vam bude posjet Državnoj ergeli Lipik. Ergela je smještena u istoimenom gradu u dolini rijeke Pakre. Okružen šumama Psunja, Lipik je poznat i po svojim izvorima pitke i termalne vode, ali zaštitni znak ovoga grada su ipak prekrasni konji lipicanci. Njih možete posjetiti i upoznati u Državnoj ergeli Lipik koja je za vrijeme rata pretrpjela velike štete, a konji su bili protjerani ili odvedeni u Srbiju. Uz velike napore, dobar dio konja vraćen je u ergelu koja ima dugu povijest. Ergelu u Lipiku osnovao je 1843. godine grof Izidor pl. Janković, a status državne ergele dobiva 1938. godine. Danas je ova ergela svojevrstan živući spomenik kulture, a osim što se na licu mjesta možete upoznati s ovim plemenitim životinjama, ergela nudi opcije samostalnog jahanja ili obilaska Lipika u kočiji koju vuku upravo lipicanci.

Virovitičko-podravska županija

Zanimljivo je kako je ova županija prva u Hrvatskoj prema broju poljoprivredno obradivih površina, prvenstveno oranica, u odnosu na broj stanovnika, ali to nipošto ne znači da ne nudi fantastične opcije za brojne aktivnosti, od onih opuštajućih do onih punih adrenalina.

image
Wavebreakmedia/iStock

Ako poželite istražiti ljepote ove županije biciklom, na raspolaganju vam je mreža od čak 535 kilometara označenih biciklističkih staza. Podijeljene su u 13 tematskih ruta s time da se dvije nastavljaju na poznate međunarodne biciklističke rute – Dravska ruta i EuroVelo 13 – Ruta željezne zavjese. Ipak, najpopularnija staza jest ona pod imenom “Put šarana”. Ova kružna ruta okružuje Virovitičke ribnjake, a dugačka je 11.300 metara te kombinira makadam, šumski put i šumsku trail stazu.

Za sve one koji više preferiraju adrenalinske sportove u vodi, vožnja u kanuu rijekom Dravom bit će pun pogodak. Registrirana kanuing staza "Drava Tour Adventure" nalazi se na relaciji Brodić - Križnica te je ukupne duljine oko 12 kilometara. Kanuing kombinira idealno osvježenje u ljetnim danima uz odličnu zabavu i aktiviranje mišića!

image
6okean/iStock

Drava osim kanuinga nudi i jedno sasvim drugačije iskustvo koje će vas u potpunosti očarati. U pitanju je edukativan program „Promatranje ptica“ koji se održava u perivoju Informativno edukativnog centra Dravska priča, gdje ćete naučiti sve o raznolikom broju ptičjih vrsta, načinu kako ih promatrati te opremi koja je za to potrebna. Od male čigre, preko kulika sljepčića, pa sve do crne rode i crvenokljune čigre, ovo iskustvo je sjajno za sve uzraste.

image
Valio84sl/iStock

Iduća destinacija neka bude Virovitica, prava meka za ljubitelje brzine zahvaljujući brojnim karting stazama. Virovitica je bila i domaćin Hrvatskog natjecanja u kartingu, a još 2008. godine je osnovan Auto-moto karting klub „Cobra Virovitica“. Iskusite brzinu uz savjete te pomoć profesionalaca i provozajte se kao nikada do sad!

Brodsko-posavska županija

Smještena u južnom dijelu slavonske nizine, na prostoru između planine Psunj, Požeškog i Diljskog gorja sa sjevera i rijeke Save s juga, nalazi se Brodsko – posavska županija. Jedna od najužih i najdužih hrvatskih županija sadrži čak tri cjeline - brdsku, ravničarsku i nizinsku. Zahvaljujući takvom geoprometnom položaju, ali i prirodnim resursima te bogatoj povijesnoj i kulturnoj baštini, ova županija sve je popularnija turistička destinacija za ljubitelje aktivnog odmora.

Prva postaja, koju nikako ne smijete propustiti, jest kupanje na Poloju u Slavonskom Brodu. Nazivaju je najljepšom riječnom plažom u Europi koja preko ljeto postaje savršen bijeg od vrućina. Pješčana plaža nalazi se u samom središtu grada te nudi parkirna mjesta, a nakon kupanja se dodatno možete zabaviti aktivnostima poput odbojke na pijesku, badmintona, nogometa, ali i stolnog tenisa i šaha. Do samog Poloja možete doći i biciklističkom ili jogging stazom dugom 2,5 kilometara, a osim kupanja, osvježenje se nudi i na riječnim splavovima s kućicama i kafićima.

image
Stockstudiox

Ljubitelji biciklizma nemaju na raspolaganju samo biciklističku stazu do plaže, već i brojne rute kojima je premrežena čitava županija. Projekt pod nazivom "Slavonia Bike" omogućio je da Brodsko-posavska županija postane jedna od vodećih u području cikloturizma. Zapadni dio rute kreće iz Nove Gradiške i nudi 15 biciklističkih staza, središnji dio zapadnog Slavonskog Broda nudi osam staza, jednako kao i istočni dio Slavonskog Broda. Na vama je da samo odaberete područje koje želite bolje istražiti i prepustite se uživanju u stazama koje kombiniraju brdski, ravničarski i nizinski dio.

image
Zdravko Troha

Za šetnje, ali i planinarenje, potrebno je otići samo malo dalje od Slavonskog Broda gdje je smještena Dilj gora sa svojih 471 metara visine. Ova oaza za planinare te izletnike nudi i staze za prave avanturiste, kao što je „Kružni put po Dilju“ koji čini staza čiji obilazak traje čak dva dana. Naravno, možete se uputiti i jednostavnijim kružnim stazama za koje vam treba od dva do pet sati hoda te su adekvatne za sve uzraste. Ono što nikako ne smijete propustiti, posebice ako idete s djecom, jest dječje izletište „Šuma Striborova“ nastalo kao posveta velikoj Ivani Brlić Mažuranić koja je velik dio života provela u Slavonskom Brodu te inspiraciju pronalazila u šetnjama Dilj gorom.

image
Hanza Media

Osječko-baranjska županija

Ova županija na sjeveroistočnom dijelu Hrvatske je četvrta po veličini te obuhvaća Baranju i sjeveroistočnu Slavoniju oko donjeg toka rijeke Drave, prije njezinog utoka u Dunav. Zahvaljujući takvom položaju nastao je Park prirode Kopački rit po kojem je najpoznatija, ali županija nudi mnoštvo dodatnog sadržaja namijenjenog za potpuno uživanje.

image
Peopleimages

Mjesto za relaksaciju i uživanje u termalnim vodama nude Bizovačke toplice smještene pored mjesta po kojem su dobile ime. Ove toplice specifične su po svojoj ljekovitoj vodi koja potječe iz Panonskog mora te dolazi iz dubine od gotovo dvije tisuće metara. Voda je iznimno bogata ljekovitim mineralima, a ovaj geotermalni izvor je svojom kvalitetom vode potpuno jedinstven u svijetu. Uz čak 11 bazena Bizovačke toplice idealne su za opuštajući dan.

image
Emica Elvedji/Cropix

Dok se nalazite u ovoj županiji, nikako ne smijete propustiti posjetiti najpoznatiju plažu u Osijeku - Copacabanu, koju lokalci nazivaju “Kopika”. Izgrađena 1965. godine svakako je najposjećenije kupalište, a nalazi se na lijevoj obali rijeke Drave. Copacabana osim kupanja u rijeci nudi i četiri otvorena bazena, ali i dodatne sportske sadržaje kao što su odbojka, nogomet, tobogani, mini golf i kuglanje.

image
.shock/iStock

U slučaju da ste se ipak zaželjeli adrenalinskog uzbuđenja, vrijeme je za odlazak u Erdut i isprobavanje vožnje quadovima. Staze će vas voditi kroz guste šume, zatim do obale Dunava i Aljmaških voćnjaka po makadamu, blatu i šumskim putevima. Kod odabira staza postoje dvije opcije, ovisno o vašim željama i iskustvu. Jedan odabir traje tri do pet sati te je dužina puta do 40 kilometara, a za početnike postoji opcija u trajanju do tri sata s dužinom puta do 25 kilometara.

Vukovarsko-srijemska županija

Naša najistočnija županija može se pohvaliti kako još od davnina kulturno, povijesno i prometno spaja Istok i Zapad. Nevjerojatnih prirodnih ljepota, na području Vukovarsko-srijemske županije smještena je i najveća šuma hrasta lužnjaka te kroz nju protječe čak sedam rijeka: Dunav, Sava, Vuka, Bosut, Biđ, Studva i Spačva. Osim bogate povijesti i prirode, ovdje doslovno možete i poletjeti!

image
Ivan Peric/Cropix

Iako možda zvuči kao šala, Vukovar i Vinkovci nude mogućnosti rekreativnog letenja. Aeroklub „Borovo“ iz Vukovara te zrakoplovni klub „Vrabac” iz Vinkovaca omogućit će vam da doživite Slavoniju iz ptičje perspektive. Na ovaj način doista se dobiva posebno gledište ove fascinantne geografske lokacije i spoja nizina, brda i ravnica.

image
Wolfsburg1984

Kada se prizemljite, vrijeme je za istraživanje lokacija biciklom, a svakako preporučujemo biciklističku rutu „Put Vinograda“ koja je dugačka 46 kilometara. Osim što je biciklistička, ova staza je namijenjena i pješacima te jahanju konja, a ruta povezuje Vukovar i Šarengrad. Veći dio staze je makadamski te se vozi uz obalu Dunava, ali i kroz brojna polja i vinograde po kojima je i dobila naziv. Također, putem se nailazi na brojne turističke atrakcija kao što su Muzej Vučedolske kulture i Podrumi Krešić, kao i na brojne OPG-ove i restorane za okrjepu i kušanje vrhunskih vina.

image
Hanza Media

Za sam kraj, nemojte propustiti doživjeti ljepote rijeka Srijema, ali ne uz šetnju obalom, već uz vožnju kajacima, kanuima i parobrodom. Vožnja Dunavom organizirana je upravno parobrodom te ide od Borova do Vučedola. U sat vremena uživajte u novoj perspektivi Vukovara te njegovoj arhitektonskoj i prirodnoj ljepoti. Pri posjeti Bosutu možete birati želite li vožnju kanuom ili solarnim čamcem. Put započinje iz Nijemaca te vodi do izletišta Sopotac gdje možete uživati u promatranju ptica. Nakon toga se nastavlja prema Lipovcu i Apševacu.

image
Danijel Soldo/CROPIX

Put u trajanju od dva sata završava povratkom u Nijemce. Zadnja, ali jednako prekrasna lokacija za plovidbu jest ona na Virovima u Spačvanskoj šumi nedaleko od Otoka. Uz kanu ili solarni brod iskusite doživljaj guste šume visokog hrasta lužnjaka od kojih se neki primjerci pružaju i do 40 metara u visinu. Sat vremena plovidbe u okruženju čiste prirode za savršen tip aktivnog odmora, a više informacija saznajte na Slavonia Travel!

image
Hanza Media
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 20:12