Mladi genijalac

Leon ima 23 godine, u slobodno vrijeme radi svoje uređaje za Smart Home, a već mu stižu ponude za posao

Razgovarali smo s troje uspješnih mladi ljudi, studenata koji ulažu vrijeme u dodatnu edukaciju i već iza sebe imaju zapažene projekte. Posljednja velika edukacija za Leona, Erika i Anu bila je Huawei "Seeds for the Future" gdje su učili o naprednim digitalnim tehnologijama

Leon Baždar, student treće godine elektrotehnike na zagrebačkom FER-u

 Vedran Peteh/Cropix

Na mladima svijet ostaje.

Rečenica je to koju smo svi nebrojeno puta čuli, pročitali, a možda i izgovorili. S jedne strane, u mladima budi vjeru da ih čeka svijetla budućnost i postoji prilika na tržištu koja čeka samo na njih. S druge strane im predstavlja veliku odgovornost, ali i strah da neće ispuniti sve što se od njih očekuje.

A očekivanja je mnogo.

Dobre komunikacijske vještine, spremnost na kooperaciju, znanje stranih jezika, iskustvo i motivacija za rad, samo su neka od priželjkivanja koje poslodavci danas imaju od mladih stručnjaka. Neki studenti toga još uvijek nisu svjesni, dok drugi jako dobro znaju koliko je ulaganje u dodatne edukacije i znanja itekako važno pa stoga, osim studiranja, sudjeluju u izvannastavnim programima za edukaciju, pišu za studentske časopise, vode podcaste, pohađaju ljetne prakse za leadership i rade još puno toga.

Ovim aktivnostima, pa i više od navedenog, bavi se troje vrhunskih studenata: Leon Baždar (23) iz Zagreba, Ana Knežević (19) iz Osijeka i Erik Đuranec (24) iz Varaždina. Premda svatko od njih studira na različitom fakultetu u drugom gradu, ipak imaju nešto zajedničko. Svo troje je ove godine tijekom listopada sudjelovalo na najvećem Huawei globalnom studentskom edukacijskom programu „Seeds for the Future”.

U osam dana, koliko traju edukacije, studenti su od vrhunskih Huawei stručnjaka učili o naprednim tehnologijama kao što su 5G, umjetna inteligencija, računarstvo u oblaku, a uz vrijedan uvid u poslovanje jedne od vodećih globalnih tehnoloških kompanija, dobili su nova saznanja o tehnologijama i bogata iskustva koja su Leon, Ana i Erik odlučili podijeliti s nama.

No, prije toga ih trebamo malo bolje upoznati.

Dodatan angažman

Leon Baždar, student treće godine elektrotehnike na zagrebačkom FER-u, slobodno vrijeme između predavanja najčešće provodi za svojim bubnjarskim setom uz zvukove rock glazbe. A dok u rukama ne drži drvene palice, voli ulaziti u nepoznata područja pa se, kaže, nekad zalomi i višesatna sesija „googlanja”.

- Što se tiče učenja, držim se one da čovjek uči dok je živ i na kraju umre neuk. Nema tu neke dnevne norme, rasporedi su za robote. Zato se u slobodno vrijeme bavim onime što volim, a glavna strast su mi izrada vlastitih uređaja za Smart Home, odnosno podizanje roleta, ventilacija, grijanje, paljenje svjetala, kojima većinom upravljam glasovnim naredbama. U sklopu nastave na Fakultetu, u Laboratoriju za udaljeno mjeriteljstvo na Zavodu za osnove elektrotehnike i električna mjerenja, a pod mentorstvom i vodstvom izv. prof. dr. sc. Marka Jurčevića, projektirao sam i izradio nekoliko uređaja koji omogućavaju daljinska mjerenja poput dojave stanja brojila, detekcije zagađenosti zraka i začepljenosti dimnjaka – ističe poduzetni Leon koji je već na drugoj godini fakulteta dobio ponude za rad u nekoliko hrvatskih IT kompanija.

image

Leon Baždar, student treće godine elektrotehnike na zagrebačkom FER-u

Vedran Peteh/Cropix

Prepoznale su ga najviše zbog njegovog dodatnog angažmana van fakulteta, ali i prijavljivanja na razne projekte, među njima također „Seeds for the Future” koji je, priznaje, ispunio sva njegova očekivanja.

- Najuzbudljiviji dio programa bio je put u Budimpeštu nakon završne ceremonije. Tamo smo imali priliku posjetiti proizvodni i distribucijski centar Huawei za Europu u kojem se sastavljaju i testiraju uređaji za telekomunikacijsku infrastrukturu pete generacije (5G). U samom distribucijskom centru zašli smo među autonomne robotske viličare koji se potpuno samostalno kreću prostorom među ljudima i policama te prenose palete s robom. Osim toga, dobili smo zaštitnu opremu protiv elektrostatskih izboja te smo obišli takozvani clean room koji me posebno dojmio – ističe zadovoljni zagrebački student te nastavlja kako su sudionici po završetku programa dobili zahvalnice za sudjelovanje, a uskoro im stižu i potpisani certifikati o završenom programu.

image

Leon Baždar, student treće godine elektrotehnike na zagrebačkom FER-u

Vedran Peteh/Cropix

Leon se u budućnosti vidi kao projektni menadžer u korporaciji koja ide u korak s tehnološkim promjenama i radi na izazovnim te zanimljivim projektima.

- Volio bih ostati i s fakultetskim kolegama osnovati visokotehnološki startup jer imamo vrhunske inženjere. Da bi si to potvrdili, dovoljno je samo okrenuti nekoliko stranica povijesti i prisjetiti se naših velikana poput Fausta Vrančića, Nikole Tesle, Slavoljuba Penkale, Ruđera Boškovića – ističe student elektrotehnike na FER-u.

Ispunjeni dani

U Hrvatskoj planira ostati i Erik Đuranec, student druge godine diplomskog studija organizacije poslovnih sustava na Fakultetu organizacije i informatike (FOI) u Varaždinu. On se, za razliku od Leona, na moj telefonski poziv nije javio isprve. Vraćao se s treninga za pse sa svojim ljubimcem Freddijem pa sam ga uspjela dobiti tek iz trećeg pokušaja. Njegovi prijatelji su, kaže, navikli na to jer osim što studira, Erik također piše za studentski časopis Stak te je voditelj podcasta FOI koji snima u suradnji s Fakultetom i Studentskim zborom.

- Rekao bih da je moj studentski život vrlo planski određen sa zacrtanim aktivnostima i ciljevima od kojih nastojim odstupati što je manje moguće. Naravno, pokušavam održati kontinuitet u učenju i tako posvetiti barem dva do tri sata dnevno za određeni kolegij ili temu koja me zanima, a o njoj nemam prilike učiti u sklopu studija. Uvijek, pritom, pronađem vremena da predahnem i odmaknem se od užurbanosti i gustog rasporeda, a to činim druženjem s prijateljima, igranjem sa psom, fotografiranjem, čitanjem dobre knjige, uživanjem u kazališnoj predstavi ili izložbi – objasnio je Erik koji se u budućnosti vidi u hrvatskoj tvrtki koja cijeni i nagrađuje trud svojih zaposlenika.

image

Erik Đuranec, student druge godine diplomskog studija organizacije poslovnih sustava na Fakultetu organizacije i informatike (FOI) u Varaždinu

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Upravo iz tih razloga varaždinski student sudjeluje u dodatnim programima za usavršavanje stjecanje novih znanja, posebice ako se radi o tehnologijama koje se tek uvode u industriju. CISCO akademija, projekt Erasmus+, studentski simpoziji, program Roche Continents koji okuplja studente s ponajboljih europskih sveučilišta samo su neki od njih, a najsvježiji je „Seeds for the Future” u organizaciji tvrtke Huawei.

image

Erik Đuranec, student druge godine diplomskog studija organizacije poslovnih sustava na Fakultetu organizacije i informatike (FOI) u Varaždinu

Zeljko Hajdinjak/Cropix

- Ovaj program mi je pružio široki uvid u tehnologije poput umjetne inteligencije, 5G mreže, računarstva u oblaku te digitalizacije energetskih sustava uz slučajeve korištenja i mogućnosti primjene ovih tehnologija. Budući da je industrija orijentirana na tehnološke trendove o kojima smo imali prilike učiti, ne sumnjam da će naučeno poslužiti za neki budući projekt ili možda na radnom mjestu – rekao je Erik te nadodao kako je program bio poprilično zahtjevan, no vjeruje da su znanja, timski rad i prijateljstva koja je stekao najbolji dio ovog iskustva.

Nova iskustva

Rad u timu najviše se svidio i Ani Knežević, studentici druge godine studija matematike i računarstva na Odjelu za matematiku u Osijeku. Osim programa „Seeds for the Future”, ove godine je sudjelovala u Huaweijevoj Ljetnoj školi za ženski leadership u digitalno doba za koji kaže da je ispunio sva njena očekivanja.

image

Ana Knežević, studentica druge godine studija matematike i računarstva na Odjelu za matematiku u Osijeku

Vlado Kos/Cropix

- Zamišljala sam taj projekt kao cjelodnevna predavanja puna stručnih termina i previše informacija, ali sam se ugodno iznenadila. Zapravo je bio izrazito fleksibilan, lako razumljiv i temeljito obrađen. S velikom zahvalnošću mogu reći da sam pohađala ovaj program jer sam učila od vrhunskih predavača o aktualnim temama moderne tehnologije. Uvijek je bilo vremena i za naša pitanja, što je maknulo barijere između predavača i studenata pa smo se mogli lakše poistovjetiti s njima – ispričala je Ana koja uvijek ponajprije želi naučiti kako teoriju primijeniti u praksi, a upravo to je mogla na programu „Seeds for the Future”.

Cijelo iskustvo joj je, kaže, pomoglo da nauči ono što ju je oduvijek zanimalo - kako iz ideje stvoriti proizvod. Nada se da će joj sudjelovanje u ovom projektu pomoći da u budućnosti možda pronađe posao u jednoj od vodećih IT tvrtki u Hrvatskoj koja sama razvija svoj proizvod.

- Uzimajući u obzir činjenicu da sam tek na početku studiranja, ova znanja će mi itekako koristiti u budućnosti. Iz prve ruke sam vidjela koliko nam je razvoj tehnologije bitan, ali sam se i osvijestila o problemima koje sa sobom nosi. Ovakav projekt studentu pruža sjajnu podlogu za razumijevanje i daljnji rad u IT industriji - ispričala je Ana te dodala kako je „Seeds for the Future” povećao njenu znatiželju za tehnološkim temama, ali i potaknuo kritičko razmišljanje o modernoj tehnologiji.

image

Ana Knežević, studentica druge godine studija matematike i računarstva na Odjelu za matematiku u Osijeku

Vlado Kos/Cropix

Znatiželje za novim znanjima kod Ane ne manjka, no zato, kaže, uvijek nedostaje slobodnog vremena za izvannastavne aktivnosti. Pogotovo jer ova mlada Osječanka, uz studij, radi u korisničkoj podršci i putuje, a sve stigne jer dobro zna kako isplanirati svoj radni dan.

Podrška mladima

Leon, Erik i Ana pomiču granice i neprestano se educiraju, a Huawei, kao globalno vodeći partner informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT), važan je dio njihovog osobnog napretka te stvaranja budućih ICT profesionalaca u Hrvatskoj.

- Veoma sam radostan što je ovo već četvrta generacija koja je prošla kroz program „Seeds for the Future”. Studenti u Hrvatskoj imali su priliku dobro se upoznati s tehnologijama kao što su 5G, AI, suvremene mreže i zelena energija, što je uistinu vrijedna razmjena znanja – istaknuo je Qi Qianjin, veleposlanik Narodne Republike Kine u Hrvatskoj.

Ove godine se slavi 30 godina uspostave diplomatskih odnosa između Kine i Hrvatske, a prijateljska komunikacija oduvijek je bila ključna za uspješne odnose. Zajednički rad na projektima, poput „Seeds for the Future”, stvara nova prijateljstva između ljudi u Hrvatskoj i Kini.

- Vlada Republike Hrvatske na listi prioriteta ima ulaganje u mlade, digitalizaciju i jačanje međunarodne suradnje, a ovaj projekt predstavlja upravo mozaik tih triju ciljeva. Jedino sinergijom države, privatnog sektora i akademske zajednice možemo graditi digitalno društvo budućnosti. Ovim putem želio bih zahvaliti na suradnji predstavnicima akademske zajednice kao i predstavnicima tvrtke Huawei i s veseljem već očekujem novi program iduće godine - zaključio je državni tajnik u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Huaweija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 12:52