Može bolje

Kako do bržeg razvoja poljoprivrede u Hrvatskoj?: ‘Potrebno je intenzivnije ulagati u vlastitu proizvodnju‘

Dobar primjer razvoja poljoprivrede u posljednjih nekoliko godina dolazi iz Poljske koja u svojem radu sve više koristi i mehanizaciju
 Shutterstock

Tehnologija je oduvijek igrala ključnu ulogu u poljoprivredi. U početku smo zemlju obrađivali ručno, uz pomoć alata kao što su lopata, štihača i kramp, a napretkom tehnologije, obrada zemlje i proizvodnja sirovina se promijenila i ubrzala. Došli su kombajni, sijačice i razni drugi strojevi koji olakšavaju život poljoprivrednicima. Ipak, modernizacija poljoprivrede ne staje na strojevima, jer važan korak k produktivnijoj i učinkovitijoj proizvodnji je digitalizacija poljoprivrednog sektora.

Dobar primjer razvoja poljoprivrede u posljednjih nekoliko godina dolazi iz Poljske koja u svojem radu sve više koristi mehanizaciju. Poljski poljoprivrednici rado naglašavaju koliko im tehnologija pomaže, a jedan od najznačajnijih alata su dronovi. Njima mogu pratiti događanja na usjevima velikih površina, locirati štetu i procijeniti njenu veličinu.

Brojni izazovi

Kada govorimo o modernizaciji poljoprivrede u Hrvatskoj, čini se da smo tek na početku. Naime, samodostatnost poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj na nezadovoljavajućoj je razini, ističe Dalibor Kezele iz Podravke, a poljoprivrednici danas imaju više izazova no ikad.

- Hrvatska je postala značajni uvoznik poljoprivrednih sirovina, ali i hrane općenito. Što se tiče žitarica i uljarica, stanje je bolje nego kod voća i povrća. No, najveći su izazovi nedostatak obradivog zemljišta, nelogičnosti raspodjele državnog zemljišta, tehnološka zaostalost i starenje stanovništva. Također, veliki problem je nedostatak radne snage, posebno kod radno intenzivnih kultura. Ni meteorološki uvjeti u zadnjih nekoliko godina poljoprivrednicima ne idu na ruku – objašnjava Kezele i dodaje da značajna pomoć dolazi od EU fondova putem kojih poljoprivrednici lakše dolaze do potrebne infrastrukture, strojeva, opreme i mehanizacije.

image

Dalibor Kezele iz Podravke

Ustupljena fotografija

Tehnologija i inovacije u poljoprivredi te održivi razvoj, tvrdi sugovornik, ključ su suvremene poljoprivredne proizvodnje.

- Poljoprivredna proizvodnja u Hrvatskoj nije produktivna koliko bi trebala biti. Možda je najveći razlog tome (ne) mogućnost financiranja poljoprivrede koji za posljedicu ima manju produktivnost, nemogućnost inovativnosti i tomu slično – tvrdi Kezele.

A kako točno tehnologija pomaže u poljoprivredi?

Moderniziranom opremom lakše je nadzirati i kontrolirati proces proizvodnje što povećava profitabilnost, odnosno troškovi su niži, a efikasnijom upotrebom zaštitnih sredstava, gnojiva ili vode poljoprivreda postaje održivija. Kezele je objasnio kako Podravka pomaže svojim kooperantima u tome.

image
Ustupljena fotografija

- Podravka stoji na raspolaganju sa svojom modernom mehanizacijom u svim fazama proizvodnje, od sadnje do berbe. Raspolažemo različitim strojevima i tehnologijama kako bismo poljoprivrednicima olakšali svaku pojedinačnu fazu. Najteža faza je briga o usjevu koju često mogu otežati vremenske nepogode ili razne bolesti. Upravo zbog toga na poljima imamo agrometeorološke stanice te agrometeorologa koji na dnevnoj bazi izvještava o vremenskim uvjetima te mogućim opasnostima koje prijete usjevima, od vremenske nepogode do pojave štetnika i bolesti – objašnjava Kezele.

Održiva poljoprivreda

Iz Podravke objašnjavaju da sukladno održivom poslovanju svake godine obavljaju zelenu gnojidbu poljoprivrednih površina, ulažu u podizanje kvalitete zemljišta te ulaganjem u opremu i mehanizaciju smanjuju potrošnju mineralnih gnojiva i pesticida.

image
Ustupljena fotografija

- Na svojim poljima koristimo najmodernije sustave navodnjavanja, tretiranja usjeva i obrade tla. Primjerice, trenutno koristimo suvremene sustave navodnjavanja gdje efikasno upravljamo vodom i ostalim repromaterijalom. Dakle, u svakom trenutku imamo uvid u potrošnju vode i prihrane te imamo mogućnost navodnjavanja/prihrane po sekcijama – govori Kezele i objašnjava da je upravo zbog toga njihova proizvodnja održivija.

Poljoprivrednici, tvrdi Kezele, modernizaciju prihvaćaju širom otvorenih ruku. No, ona zahtijeva investicije za koje nisu svi poljoprivrednici financijski spremni. Najčešće se odlučuju na investicije ako mogu preko EU natječaja osigurati povrat sredstava.

image
Ustupljena fotografija

- Što se tiče edukacije, Podravka za svoje kooperante organizira edukacije i prezentacije, kako o najnovijim trendovima vezanim uz agrotehničke operacije, tako i edukacije vezane uz njegu usjeva. Također, kooperanti iz prve ruke mogu na svojim poljima vidjeti najnoviju mehanizaciju i njihovu funkcionalnost – zaključuje Kezele.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Podravke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:46