Raj u malom

Hrvati obožavaju jedan tip nekretnina: Počele su se graditi u šezdesetima, a danas ih ima preko 16 tisuća

Našim građanima služe kao ‘bijeg‘ od svakodnevice, a jedna čitateljica otkrila nam je kako izgleda njezina oaza i zašto tamo odlazi barem jednom tjedno
 Shutterstock

Koliko ste puta u posljednjih mjesec dana sanjarili da se nalazite negdje drugdje, dalje od užurbanog života i silnih obveza? Negdje gdje možete napuniti baterije, opustiti se i uživati u prirodi…

Ako ste na ovo pitanje odgovorili s „puno“, sigurno niste jedini. Mnogi od nas priželjkuju svoj komadić raja, htjeli to priznati ili ne, bio on mali vrt u sklopu kuće ili vikendica negdje na selu ili moru. Upravo vikendice, odnosno kuće za odmor, Hrvatima predstavljaju bijeg od svakodnevice i to već desetljećima.

Vikendice u Hrvatskoj počele su se aktivno graditi 60-ih godina prošlog stoljeća, kada su se radničke obitelji željele odmarati u privatnosti dalje od poslovnog kolektiva. Zbog kasnijeg otvaranja hrvatskog tržišta nekretnina za građane Europe, izgradnja se povećala i to najviše duž Jadranske obale.

Prema podacima Hrvatske turističke zajednice, u Hrvatskoj su u srpnju 2022. bile registrirane čak 16.932 kuće za odmor, što je priličan skok u izgradnji s usporedbom iz 2019. kada je registrirano 13.461 vikendica. No, naši građani ne koriste baš svaku vikendicu za iznajmljivanje turistima, već za vlastitu uživanciju.

Tjedni ‘refresh‘

Da bismo iz prve ruke doznali zašto Hrvati toliko vole vikendice, razgovarali smo s čitateljicom Jutarnjeg lista. Natalija (52) otkrila nam je po čemu je posebna njezina kuća za odmor i zašto svaki slobodni trenutak provodi upravo tamo.

- Svaki put kada se želim odmoriti od svakodnevnih obveza i sjedenja u uredu, zaputim se do svoje predivne, hrastove vikendice okružene šumom. Tamo sam barem jednom tjedno, neovisno je li ljeto ili zima. Kako je riječ o obiteljskom nasljeđu starom 50 godina, ima posebno mjesto u mom srcu pa sam je odlučila obnoviti – ispričala je Natalija.

image

Drvene grede u unutrašnjosti daju poseban šarm prostoru

Ustupljena Fotografija

Njezina vikendica nalazi se u Sisačko-moslavačkoj županiji te izvana izgleda tradicionalno, u stilu prave turopoljske kuće, dok se u unutrašnjosti miješaju starina i moderan izričaj. Šteta bi bila, kaže Natalija, da se izvorni izgled kuće naruši kad je izdržala tolike godine. Sastoji se od dnevnog boravka s kuhinjom, kupaonicom i dvije spavaće sobe koje su na katu. Fokus u dnevnom boravku i kuhinji je na drvenim gredama koje daju poseban šarm unutrašnjem prostoru.

Blagodati 21. stoljeća

Natalija u vikendici najčešće provodi vrijeme sa suprugom, a nekada im se na ručku pridruže i njihove dvije kćeri studentice. Poseban je doživljaj objedovati s pogledom na prirodu, a roštilj na bujnom travnjaku priča je za sebe.

image

Vikendica je izvana u tradiiconalnom turopoljskom stilu

Ustupljena Fotografija

- S obzirom na to da je kuća okružena šumom te se nalazi u sklopu sela koje nažalost izumire, ne manjka nam privatnosti. Voljeli bismo nekada u budućnosti na imanju posaditi povrće, ali to je na čekanju jer smo suprug i ja posljednjih godina bili fokusirani samo na uređenje – otkrila je Natalija.

Osim što boravak u vikendici i okolnoj prirodi pruža mentalni odmor, Natalija ističe da u njoj može raditi i na daljinu, zahvaljujući izvanrednoj A1 infrastrukturi. Upravo zato, kaže Natalija, u svakom kutku vikendice, od kuhinje, spavaće sobe pa sve do dnevnog boravka ima dobar internet.

image

Po zimi dobro dođe kamin

Ustupljena Fotografija

- Tako cijelo vrijeme imamo pristup internetu bez prekida. Osim toga, preko njega možemo gledati jako puno TV programa koje prije nismo imali – zaključila je Natalija.

Da je pristup internetu u svakom kutku doma, pa tako i u vikendici, jako važan pokazuje istraživanje agencije KVAKA za A1 Hrvatska. Na uzorku od 500 ispitanika čak 91 posto korisnika je reklo da im je internet važan, posebice zato što žele slobodu i fleksibilnost da sami mijenjaju TV pakete jednom mjesečno bez naknade. Osim toga, 83 posto njih želi prenositi TV uslugu na druge lokacije, primjerice u vikendicu.

Korisničke potrebe stalno se mijenjaju i sve su dinamičnije, stoga je A1 Hrvatska skrojila novi portfelj usluga prema mjeri korisnika. U jedinstvenoj ponudi najveće gigabitne fiksne mreže u Hrvatskoj dostupna je brzina od 2 Gbps uz premium opremu - WiFi 6 router i mesh uređaje.

Opuštanje uz TV još je lakše zahvaljujući prijenosnoj TV usluzi s više od 220 kanala, što znači da program svatko može gledati na velikom ekranu na drugim lokacijama ili istovremeno na dva TV uređaja. Ova usluga vrlo je praktična kada se želite odmoriti u svojoj vikendici, a ne želite propustiti omiljenu seriju!


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i A1 Hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 18:07