Nezavidna situacija

Hrvate sve više pogađa gorući problem: Pregled se čeka i do 250 dana, a liječnika nedostaje

Na dugim listama za prvi pregled kod oftalmologa nalazi se više od 2000 djece, a u Hrvatskoj djeluje tek manji broj dječjih oftalmologa
 Ustupljena fotografija

Liste čekanja na preglede sve su duže.

Prema podatcima HZZO-a, najduže se čeka za prvi pregled kod reumatologa, ortopeda, urologa te oftalmologa. Tome u prilog ne ide ni činjenica da u Hrvatskoj živi oko 300 tisuća slabovidnih osoba. Među najdužim listama za oftalmološki pregled nalazi se više od 2000 djece, a čekanje traje duže od 250 dana.

Iako se u Hrvatskoj već četiri godine provodi preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti, glavni razlog za gornju poražavajuću statistiku je manjak liječnika, kaže dr.sc. Neda Striber, dr.med. specijalist oftalmologije i subspecijalist dječje oftalmologije i strabologije iz Klinike za dječje bolesti Zagreb.

- U Hrvatskoj djeluju samo 24 dječja oftalmologa, što je zaista malo, s obzirom na to da se sve više povećava broj djece s razvojem kratkovidnosti, osobito u školskoj dobi. Želja roditelja da pregled obave uglavnom u Kliničkim bolnicama dodatno povećava pritisak na manji broj oftalmologa i produžava čekanje na preglede. Sukladno broju stručnjaka i rastućim potrebama, teško možemo očekivati brzo i zadovoljavajuće rješenje bez obzira na želju i volju da povećanjem broja pregleda isto pokušamo ublažiti – objašnjava dr. Striber.

image

Dr.sc. Neda Striber

Ustupljena fotografija

Poteškoće s vidom u djece, dodaje dr. Striber, direktna su posljedica njihove izloženosti digitalnim medijima od najranije dobi. Oko 60 do 80 posto svih informacija iz okoline dobijemo upravo zahvaljujući vidu te je on vrlo važan za cjelokupni rast i razvoj djeteta.

- Svako odstupanje u razvoju vida može usporiti razvoj motorike, senzorike i kognitivni razvoj djeteta. Ako roditelji u najranijoj dobi ili tijekom razvoja djeteta primijete odstupanja od očekivanog vidnog ponašanja, uoče bježanje oka ili promjene na samom oku, trebali bi što prije zatražiti pomoć oftalmologa. Rana dijagnostika i otklanjanje svih zapreka bitno doprinose urednom razvoju vida – kaže dr. Striber.

Vrijedna suradnja

Osim manjka liječnika, problem predstavlja i to što su mnoge zdravstvene ustanove bile ozbiljno oštećene nakon potresa 2020. u Zagrebu i Petrinji. Osobito veliku štetu je pretrpjela Klinika za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj, gdje su oštećena tri od četiri bolnička objekta, a među njima i Poliklinika za oftalmologiju. Premda su prostori Poliklinike bili sigurni za korištenje, kaže dr. Striber, djeca su se u njemu osjećala nelagodno, a oprema je bila zastarjela i otežavala rad.

image
Ustupljena fotografija

U takvim uvjetima, dodaje sugovornica, vrlo je teško napredovati, no stručnjaci u Klaićevoj bolnici uvijek su težili držanju koraka s visokim standardima moderne dječje medicine u svakom segmentu pa tako i u sofisticiranoj medicinskoj opremi koju koriste. U svrhu što preciznije, bolje i brže oftalmološke dijagnostike, ali i što ugodnijeg smještaja malih pacijenata i njihovih roditelja tijekom bolničkog liječenja, Klaićeva bolnica ponovo se udružila s McDonald‘som. Zahvaljujući njihovom donacijom većom od 30.000 eura, odnosno 250.000 kuna, prostori Poliklinike za oftalmologiju Klinike za dječje bolesti Zagreb potpuno su obnovljeni te opremljeni i suvremenom oftalmološkom i medicinskom opremom.

image
Ustupljena fotografija

- Takva oprema izravno utječe na kvalitetu dijagnostike i liječenja, olakšava posao liječnicima i medicinskom osoblju, te utječe na dostupnost potrebnim medicinskim postupcima. Nadalje, ugodno bolničko okruženje prilagođeno dječjoj dobi važan je faktor u pridobivanju povjerenja naših pacijenata, a time i zadovoljstva njihovih roditelja i obitelji – napominje prof.dr.sc. Goran Roić, dr.med. specijalist radiologije i ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb.

image

Prof.dr.sc. Goran Roić

Ustupljena fotografija

Novouređeni prostori, otkriva dr. Striber, oduševili su i djecu i roditelje, ali i osoblje te su izgledom umirujući, što značajno smanjuje stres kod djece koji je uvijek prisutan kod odlaska na pregled.

Ukorak sa standardima

Obnova Poliklinike za oftalmologiju tek je jedan od dobrih primjera senzibilizacije društva i ulaganja koja na više razina doprinose poboljšanju zdravlja djece. Naime, prijateljstvo i suradnja Klaićeve bolnice i McDonald‘sa traje gotovo 13 godina, a rezultirala je nizom projekata oplemenjivanja bolničkih prostora i nabavkom najmodernije medicinske opreme.

image
Ustupljena fotografija

- Naš najveći cilj je pružiti vrhunsku medicinsku uslugu malim pacijentima, ali i maksimalno moguće uvjete boravka i liječenja u bolnici, bilo tijekom hospitalizacije ili tijekom ambulantnih specijalističko-konzilijarnih i dijagnostičkih pregleda te postupaka. Ponosni smo što smo kroz projekte s McDonald‘som proteklih godina uredili bolničke prostore Odjela kirurgije glave i vrata te Odjela pedijatrije, u kojima se sada nalazi šest “McDonald’s soba”. Za mališane smo nabavili najmodernije medicinske krevete i ormariće, a za roditelje udobne fotelje na razvlačenje – otkriva Roić.

Suradnja McDonald‘sa i Klinike za dječje bolesti Zagreb, smatra Roić, sigurno će uvelike poboljšati i konkurentnost na tržištu rada te potencijalno povećati broj oftalmologa.

image

Pavel Pavliček, direktor McDonald’sa Hrvatska, dr.sc. Neda Striber i prof.dr.sc. Goran Roić

Ustupljena fotografija

- Imperativ nam je stvoriti uvjete da Klinika u svom segmentu medicinske djelatnosti bude poželjno i ugodno okruženje za liječnike i druge medicinske djelatnike. Upravo nam ovakvi programi i inicijative pomažu da kontinuirano dižemo standarde liječenja, ali i uvjete boravka u bolnici. Zato me veseli spoznaja da iz godine u godinu raste broj donacija i humanitarnih aktivnosti usmjerenih prema dječjoj bolnici. Izraz je to sve više svijesti javnosti, tvrtki, institucija i pojedinaca za potrebu pomoći i podrške svojoj društvenoj zajednici, i to posebno osjetljivoj skupini - djeci kojoj je potrebno liječenje ili medicinska pomoć – zaključio je dr. Roić.

Osim bolnici u Klaićevoj, McDonald‘s je dosad pomogao brojnim drugim zdravstvenim institucijama kao što je rodilište Sveti Duh u Zagrebu. Prikupljenim sredstvima omogućio je kupnju potrebne medicinske opreme, a ranije su obnovljeni i odjeli dječjih bolnica u Osijeku i u Rijeci.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i McDonald‘sa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:47