nude sve i svašta

Gdje ići u kolovozu ako vam se ne da na more? Pet šarmantnih gradova na ‘kopnu‘ prava su turistička meka

Svake godine privlače sve više turista, a zbog zanimljivih aktivnosti, divne prirode i povijesne baštine idealan su izbor za ljetni izlet

Varaždin 

 Shutterstock

U vrijeme godišnjih odmora većina nas se zaputi na more, no oni koji ostaju u unutrašnjosti Lijepe naše također mogu napuniti baterije za nove radne pobjede koje su pred njima. Predivne šetnice uz rijeke, guste i zelene šume, uređeni parkovi, stare gradske jezgre, vinski podrumi ili nezaobilazne manifestacije... Ovo su samo neke od ideja gdje je najbolje potražiti odmor ili zabavu, ali i faktori koji uvelike utječu na kontinentalni turizam u Hrvatskoj.

S tim da se turisti sve više zanimaju za ponudu u unutrašnjosti Hrvatske slaže se i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac. Početkom lipnja na sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija naglasila je da je turizam na kontinentu jednako tako važan kao i onaj u jadranskim županijama te da broj turista u unutrašnjosti zemlje sve više raste. Upravo zato se razvoj kontinentalnog turizma našao na popisu Strategija razvoja održivog turizma do 2030. godine., a novim Zakonom svaka će županija moći održivo upravljati svojim destinacijama.

Prema istraživanju magazina Journal of Travel Research, jedan od ključnih faktora za budućnost turizma je autentičnost destinacije. Drugim riječima, da bi neka destinacija privlačila turiste, mora nuditi autentična iskustva i proizvode koji su za nju karakteristični. Iz tih razloga sve više gradova u unutrašnjosti Hrvatske ulaže u svoje turističke atrakcije te ističe autohtone i kulturne vrijednosti.

Ako ćete kolovoz provesti na ‘kopnu‘, izdvojili smo pet kontinentalnih gradova koje vrijedi posjetiti zbog bogate kulturne i zabavne ponude.

Osijek

Jedan od najzelenijih gradova u Hrvatskoj smjestio se u Slavoniji uz rijeku Dravu i svojim šarmom osvaja srca svih posjetitelja. A tome svjedoče i brojke. Naime, u ovom su gradu na Dravi tijekom 2022. godine ostvarena 240.085 noćenja i 112.183 dolazaka, što u odnosu na podatke iz 2021. donosi povećanje noćenja od 33 posto, a dolazaka od 40 posto.

image

Osijek

Shutterstock

Ovaj povijesni grad ima bogatu kulturnu baštinu, prekrasne parkove i šetnice te mnoge zanimljive aktivnosti za posjetitelje. Kada se nađete u Osijeku nipošto ne smijete zaobići povijesnu jezgru grada, Tvrđu, koja je prepuna šarmantnih ulica, trgova, zgrada i crkvi, a barokne fasade i impresivne zidine će vas sigurno ostaviti bez teksta. Ako vas zanima nešto više o povijesti ovih područja svakako posjetite muzej Slavonije. On nudi bogatu zbirku arheoloških, etnografskih i povijesnih artefakata koji će vam ispričati istinitu priču. Promenada uz rijeku jedna je od poznatijih u Hrvatskoj, a šetajući njom se možete opustiti na klupama, u kafićima i restoranima s prekrasnim pogledom.

image

Fiš paprikaš

Davor Pongračić

Osijek je poznat i po bogatim jelima slavonske kuhinje, stoga morate isprobati specijalitete poput kulena i fiš paprikaša, a slasne zalogaje dodatno obogatite slavonskim vinima. Najbolje fešte u ovom gradu su krajem kolovoza kada se već tradicionalno slave Dani prvog hrvatskog piva. Posjetitelji mogu uživati i naplesati se uz nastupe najpoznatijih hrvatskih pjevača i bendova.

Vinkovci

Ako želite autentično iskustvo slavonskog života i kulture, onda je grad na istočnim vratima Hrvatske idealan za vas. Vinkovci su poznati po svojoj bogatoj povijesti i kulturnoj baštini, stoga ne smijete zaobići staru jezgru grada i crkvu sv. Euzebija i Poliona.

Za sve koji vole prirodu i aktivniji odmor dobro je znati da su Vinkovci povezani mrežom biciklističkih staza koje omogućuju istraživanje okolice na aktivan način. Razmislite i o posjetu Etno selu Stari Mikanovci, udaljeno je nekoliko kilometara od Vinkovaca i prava je oaza mira. Ondje možete uživati u čobancu, domaćem kulenu i kobasicama.

image

Vinkovci

Shutterstock

Ovaj grad nije pust tijekom ljeta jer se baš tada održava niz zanimljivih događaja koji privlače ljude svih uzrasta. Od Pro 3x3 Basket-Orion kupa krajem lipnja, preko modnih noći, glumačkih radionica za djecu i mlade, kina pod zvijezdama pa sve do završnog koncerta krajem kolovoza. Ono što definitivno ne smijete propustiti su besplatne vožnje fijakerima uz tamburaše, tako da rezervirajte 20. ili 27. kolovoz samo za to.

Motovun

Srednjovjekovni gradić u Istri, u čijoj se starogradskoj jezgri nalazi čak 26 zaštićenih spomenika kulture, poznat je po imenu Motovun. Nalazi se na brežuljku iznad doline rijeke Mirne te je specifičan po svojoj impresivnoj arhitekturi, bogatoj kulturnoj baštini i prekrasnom krajoliku. Okružen je impozantnim zidinama koje pružaju spektakularne poglede na okolni krajolik, a dodatnu draž ovom mjestu daje gradski zvonik kojeg često možete čuti.

image

Motovun

Shutterstock

Okolna priroda Motovuna nudi prekrasne pješačke i biciklističke staze koje omogućuju istraživanje čarobnog istarskog krajolika. Budući da je ova regija poznata po tartufima, u samom Motovunu možete posjetiti mnoštvo mjesta na kojima ćete čuti više o uzgoju i pripremi ovih prepoznatljivih delicija. Ne smijete zaobići ni vinarije kojih je Istra prepuna.

Ljeto je u ovom gradiću dinamično i to ne slučajno! Mnoštvo festivala i manifestacija svoje je idealno mjesto održavanja pronašlo baš ovdje. Jedan od događaja u kolovozu koji ne trebate propustiti nosi naziv Mračne tajne motovunske čarobnice Dilette. Radi se o interpretativnoj šetnji gradićem uz likove koji vas vode 750 godina u prošlost. Inače, Diletta Michiel bila je venecijanska gospođa iz visokog društva koja je zbog ljubavi i potrebe za poštovanjem pribjegla čarobnjaštvu, što joj je u konačnici presudilo. Poanta je da ova priča otkrije sve skrivene tajne Motovuna.

Varaždin

Dragulj baroknog sjaja smjestio se na sjeverozapadu Hrvatske te svojom arhitekturom i raskošjem čini istinsku turističku oazu. Ako zalutate u Varaždin ili ondje, pak, odlučite ciljano otići svakako morate vidjeti starogradsku jezgru i proći glavnom ulicom Korzo koja je prepuna šarmantnih kavana, trgovina i baroknih zgrada. Jedna od najpoznatijih građevina je Gradska vijećnica koja se smjestila na glavnom trgu i predstavlja prekrasan primjer barokne arhitekture, a bez riječi će vas ostaviti i Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije. Zanimljiva je i činjenica da je Varaždin do 1776. godine bio glavni grad tadašnje Hrvatske.

image

Varaždin

Shutterstock

Park Mladenaca je skroviti kutak u kojem zavodljiva priroda nudi pogled na modro jezerce, slikovite staze i trenutke za opuštanje, a okolica uz rijeku Dravu poziva vas na pustolovine pješačenja i bicikliranja.

Svakog kolovoza Varaždin postane jedan od najposjećenijih gradova u Hrvatskoj jer se upravo tada održava Špancirfest. Ovaj festival predstavlja spoj umjetnosti, glazbe, performansa, ulične zabave, gastronomije i kreativnih radionica te donosi nevjerojatno živo i raznoliko iskustvo posjetiteljima. Zanimljiv i raznovrstan program je prošle godine u Varaždin privukao veliki broj posjetitelja. Tako je prema procjenama PU varaždinske, tijekom održavanja festivala grad posjetilo oko 250 tisuća ljudi.

image

Ina Špancirfest

Mario Knor

Na svakom se kutu festivala može vidjeti posebno umjetničko djelo, čuti dobra glazba i prigristi savršena hrana. Ove ćete godine imati priliku na festivalu kušati i poseban hot dog Hudi Varaždinec kojeg možete potražiti na Fresh Corneru.

image

Fresh Corner

Ustupljena fotografija

INA je uvijek spremna podržati događaje koji pridonose povećanju kvalitete života lokalnih zajednica u kojima posluje te pružiti pomoć u obogaćivanju kulturne i turističke ponude. Ovogodišnji Špancirfest bit će održan od 18. do 27. kolovoza, a INA će u kategoriji ekskluzivnog sponzora na čak dvije lokacije – u Gajevoj ulici i Food & party zoni Stari Grad – za posjetitelje osigurati najfinije gastro osvježenje u Fresh Corner kućicama, ali i najbolju zabavu uz maskote, ležaljke i foto kutak.

Samobor

Slikoviti gradić na istočnim obroncima Samoborskog gorja, nedaleko od užurbanog Zagreba, odiše svojom povijesnom važnošću, kulturnim naslijeđem i prirodnim ljepotama. Njegova jedinstvena atmosfera, arhitektura i običaji čine ga izvanrednom destinacijom za posjetitelje. Očuvane kamene kuće, šarmantne trgovine i karakteristični trgovi predstavljaju ovaj grad u pravom svjetlu.

image

Samobor

Shutterstock

Šetnja starim gradom, posjeti gradskog muzeja ili dobro poznate Grgosove špilje, poznate po bogatom špiljskom nakitu, učinit će vaš dan zabavnijim, a ne smijete preskočiti ni slasne kremšnite. Naime, najpopularnija lokalna slastica, samoborska kremšnita, od 2021. godine postala je i zakonski zaštićena kao autohtoni hrvatski brend, a njen okus i izgled jasno daju do znanja zašto je tomu tako.

image

Samoborske kremšnite

Bruno Konjević/Cropix

Okružen zelenilom i prirodnim ljepotama, Samobor pruža mirno utočište od gradske vreve, a prirodni resursi poput parkova, šuma i brdašca Medvednice omogućuju rekreativne aktivnosti poput planinarenje, bicikliranja ili šetanja.

Za one koji žele lakšu rekreaciju u grupama, tijekom ljetnih mjeseci imaju priliku sudjelovati u besplatnim treninzima joge na otvorenom, a nakon aktivnog odmora i uživanja u prirodi idealno je pogledati film pod zvijezdama. Projekcije u ljetnom kinu na otvorenom trajat će do samog kraja kolovoza.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Inom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 15:13