Sunčani dragulji

Dosta vam je gužve na plažama? Pronašli smo idealne skrovite uvale na Jadranu koje će vas ostaviti bez daha

Do nekih od uvala koje smo pronašli može se doći samo brodom, što cijelo iskustvo čini još uzbudljivijim

Otok Cres

 Shutterstock

Ljeto nam polako odmiče, no gužve na plažama diljem Jadrana i dalje su postojane. Pronaći mjesto za svoj ručnik i još par stvarčica koje smo voljni ponijeti po vrućini čini se kao pravi podvig. Odlazak automobilom na neka mjesta koja možda i nemaju toliku gužvu svakako je opcija, no nismo mi jedini koji znamo koristiti internetske tražilice. Neka mjesta koja imaju potencijalno manje ljudi često su posjećena više od očekivanog, ili pak nemaju gotovo nikakav parking. To malo divljega što se pronađe zauzeto je praktički od jutra.

Dakle, čak i na nekim skrivenijim mjestima nije baš moguće dobiti osjećaj privatnosti i uživati u miru i tišini, kao i očuvanom okolišu i prirodi. Poneke aktivnosti, poput ronjenja ili čak meditacije, moguće su samo na nekim mirnijim mjestima, dok je more na manje posjećenijim uvalama i plažama bistrije.

Hrvatska obala s otocima spada u najrazvedenije obale na svijetu, a kako bi vam malo pomogli u pronalaženju skrivenih bisera, sastavili smo popis skrivenijih uvala na Jadranu. Do nekih od njih moguće je doći samo brodom, što cijelo iskustvo čini još uzbudljivijim jer pruža osjećaj avanture. Ova mjesta skrivena daleko od svijeta nude savršeno utočište za opuštanje, ali i priliku za dublje povezivanje s prirodom.

Stiniva, otok Vis

Stiniva je možda jedna od najpoznatijih skrivenih uvala na Jadranu, ali njezina izoliranost i dalje zadržava osjećaj tajnovitosti. Ovaj skriveni dragulj s južne strane otoka Visa okružen je strmim liticama koje se gotovo potpuno zatvaraju na ulazu, ostavljajući samo uski prolaz do mora.

image

Otok Vis

Shutterstock

Kada uđete brodom, unutar uvale dočekuje vas idilično mirna šljunčana plaža koja se lagano spušta u tirkizno more. Stiniva je prirodni fenomen kojeg je more oblikovalo stoljećima. Idealna je za ljubitelje prirode i one koji traže bijeg od civilizacije, a od 1967. godine zaštićeni dio prirode, pod statusom značajnog krajobraza.

Uvala Sakarun, Dugi otok

Iako nije potpuno nepoznata, uvala Sakarun na Dugom otoku prepuna je šarma zbog svoje relativne izoliranosti, a može ju se smatrati i simbolom netaknute prirode. Smještena na sjeverozapadu otoka, uvala je poznata po svojoj prostranoj pješčanoj plaži i tirkiznom moru koje kao da vas teleportira na Karibe.

image

Uvala Saharun

Shutterstock

Plaža je dugačka gotovo 800 metara, a more je plitko i izuzetno bistro, što je čini savršenom za obitelji s djecom. Sakarun je okružen borovom šumom koja pruža hladovinu, a zbog svoje udaljenosti od većih naselja, plaža je idealna i za one koji traže miran dan u prirodi. Ova plaža uvrštena je i među najljepše plaže na svijetu, a dio je i Natura 2000 mreže zaštićenih područja.

Uvala Krivica, otok Lošinj

Krivica je uvala na južnoj strani otoka Lošinja, idealna je za avanturiste željne istraživanja. Do nje se može doći samo brodom ili dugom šetnjom kroz gustu borovu šumu. Oni koji dolaze brodom u Krivici će pronaći sigurno sidrište i mirno okruženje, što ju čine popularnim odredištem za nautičare.

image

Otok Mali Lošinj

Shutterstock

More je izrazito bistro, idealno za plivanje i ronjenje, dok je priroda oko Uvale netaknuta i pruža osjećaj mira. Idealna je za one koji žele provesti dan u prirodi, daleko od gužve i buke.

Savršen model za nautičare

Savršen način za istraživanje ovakvih skrivenih mjesta Jadrana je brod Wellcraft 355, koji uz izvanredan dizajn nudi i udobnost, prostranost i vrhunske performanse. Trup je robusnog dizajna, s visokim bočnim stranicama koji omogućuju brzu i sigurnu vožnju u svim uvjetima, te je u usporedbi s konkurencijom slične vrste plovila znatno efikasniji u svladavanju teških vremenskih uvjeta. Model 355 time spaja sav know-how američkog proizvođača brodova Wellcraft, odnosno, njihovo bogato offshore iskustvo.

image

Wellcraft 355

Ustupljena Fotografija

Opremljen je najmodernijim tehnološkim rješenjima, poput najnaprednijih navigacijskih uređaja, a sofisticirani interijer prilagođen je i za razonodu i za sport, što 355 čini posebnijim od dnevnog broda. Zastupnik za hrvatsko tržište Euromarine opisuje ga kao plutajući dom, jednako idealan za kratki vikend bijeg na jednu od uvala koje smo izdvojili, ali i za dugi put, primjerice do više njih kroz tjedan ili dva plovidbe.

image

Wellcraft 355

Ustupljena Fotografija

Wellcraft 355 opremljen je s tri vanbrodska motora koji pružaju brzinu i učinkovitost, pa bez napora može kliziti kroz vodu, što ga čini idealnim za one koji žude za brzinom, ali i one koji su željni avanture ili opuštanja u uvalama.

Uvala Vela Luka, otok Krk

Vela Luka je jedna od najvećih i najljepših uvala na otoku Krku, a ovaj mali raj smješten je na njegovoj zapadnoj strani. Imenjakinja korčulanskog mediteranskog gradića okružena zelenilom i mirnim morem, koje je savršeno za plivanje i ronjenje. Do uvale se može doći samo pješice ili brodom, što garantira privatnost i mir.

Plaža u Veloj Luci prekrivena je šljunkom, a more je kristalno čisto, s predivnim pogledom na susjedne otoke. Vela Luka je popularna među nautičarima na Kvarneru, ponajviše zbog svoje ljepote, ali i zbog svoje sigurnosti i prirodnog zaklona od vjetra.

Uvala Mala Stiniva, otok Hvar

Mala Stiniva, smještena na sjevernoj strani Hvara, manje je poznata od svoje veće imenjakinje na Visu, ali nudi sličnu vrstu izolacije i prirodne ljepote. Poznata je po svojim pitoresknim stijenama, koje se okomito spuštaju na azurno plavo more. Na malenoj šljunčanoj plaži nalazi se i ladanjska kuća Duboković – Nadalina iz 18. stoljeća, koju lokalna turistička zajednica opisuje kao „skromni ruralni barok na otoku Hvaru“.

Premda se do uvale može doći pješice i automobilom, cestom iz Poljica, idealni način dolaska je morem. Unatoč nešto veće pristupačnosti, Mala Stiniva je i dalje savršena za one koji traže mir i tišinu, daleko od gužve, s morem koje je idealno za plivanje i istraživanje podvodnog svijeta.

Mali Bok, otok Cres

Otok Cres, dalje od nekih od najpoznatijih i posjećenijih lokacija nudi i jedna od najljepših mjesta na Jadranu. Jedna od njih je uvala Mali Bok, smještena na istočnoj obali otoka, nedaleko od mjesta Orlec. Do nje se teško dolazi budući da je kopneni put prilično nepristupačan, pa je idealan transport do ove oaze brodom. U Malom Boku nalazi se šljunčana plaža, a uz osvježenje u moru ohladiti se može i u hladu kojeg stvaraju stijene.

image

Otok Cres

Shutterstock

Otok Silba

Silba, koja je poznata pod nazivom „otok pješaka“, brodovlasnika i kapetana jer na njoj nema automobila, poznata je po svojem mirnom i opuštenom ambijentu. Otok pruža mnoga mjesta idealna za opuštanje u prirodnim ljepotama, daleko od modernog svijeta.

image

Otok Silba

Shutterstock

Premda je najpopularnija plaža Sotorišće, diljem otoka se mogu pronaći skrivene uvale s kristalno čistim morem, idealne za istraživanje brodom, stoga je teško odabrati favorita.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i tvrtke Euromarine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 10:48