TATE NA PORODILJNOM

Darko, Ivan i Hrvoje donijeli su najbolju odluku svojih života: ‘Uživali smo u svakom trenutku, čak i u prematanju pelena‘

Došlo je do velikog pada broja očeva koji koriste roditeljski dopust. Dok ga je 2019. godine koristilo 8,71 posto očeva, odnosno 1325 muškaraca, 2020. i 2021. ta je ionako mala brojka pala na mizernih 4 posto očeva

Tata Ivan u igri frizera s kćeri Mašom

 Privatna arhiva

Darko, Ivan i Hrvoje nisu obični frajeri. Oni su u Hrvatskoj prava rijetkost – oni su očevi koji su bili na rodiljnom dopustu.

Za mnoge u našem društvu to je još uvijek nečuveno jer prema duboko ukorijenjenim patrijarhalnim normama muškarac je primarni hranitelj obitelji, a smatra se da je ženi mjesto doma, s djecom. Ovakav mentalitet jednostavno ne podnosi mogućnost da su se očevi itekako sposobni brinuti o bebama, da mijenjanje pelena ne umanjuje muškost te da je realno očekivati da obave i neke kućanske poslove dok beba spava. Oni koji se odvaže prkositi ustaljenim normama, u radnom okruženju će vrlo vjerojatno biti dočekani s podsmijehom.

- Iako je već dosta vremena prošlo otkako sam se vratio i danas će mi na poslu ekipa nerijetko na neku moju izjavu odgovoriti: 'Joj, kaj ti pričaš, daj odi doma na porodiljni'. Srećom, nisam osoba kojoj bi takvi komentari smetali, radije se nasmijem i našalim na svoj račun – priznaje 40-godišnji Ivan Barba, ekonomist po struci koji radi kao profesionalni vozač.

On, pak, spada u ekstra rijetku kategoriju jer je čak dvaput dosad bio na rodiljnom dopustu.

image

Ivan Barba

Matija Djanješić/Cropix

Muškarci u Hrvatskoj mogu ići na rodiljni dopust ako majka, kad dijete napuni 70 dana života, na njih u cijelosti ili djelomično prenese preostali dio rodiljnog dopusta do šest mjeseci djetetova života, te nakon toga mogu uzeti još četiri mjeseca roditeljskog dopusta, od kojih su dva neprenosiva na majku. Za blizance, treće i svako rođeno dijete, roditelji mogu biti na roditeljskom dopustu do treće godine života djeteta. No, tijekom pandemije je došlo do velikog pada broja očeva koji koriste roditeljski dopust. Dok ga je 2019. godine koristilo 8,71 posto očeva, odnosno 1325 muškaraca u odnosu na 29.306 žena, 2020. i 2021. ta je ionako mala brojka pala na mizernih četiri posto očeva.

ŽELITE RAVNOPRAVNIJU RASPODJELU KUĆANSKIH POSLOVA? VIŠE O PRVOM KORAKU SAZNAJTE U NAŠEM SPECIJALU!

Poražavajuće statistike

Statistike za rodiljni dopust još su više poražavajuće. Primjerice, prema podacima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u 2019. godini 53.630 žena koristilo je rodiljni dopust i samo 137 muškaraca, a u narednim godinama brojka je sve više padala.

Kao rješenje za ove tužne statistike, uskoro bi se prema nacrtu prijedloga Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama trebao uvesti očinski dopust za zaposlene i samozaposlene očeve u trajanju od 10 radnih dana. Planirano je da naknadu tijekom dopusta u potpunosti podmiruje država te da ona odgovara očevoj punoj plaći, bez gornjeg limita, a dopust neće biti obvezan, nego dobrovoljan, i moći će se iskoristiti u periodu isključivo nakon rođenja djeteta.

Ovakav prijedlog uvođenja očinskog dopusta dio je obveznog usklađivanja hrvatskoga zakonodavstva s Direktivom o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja, donesenom još 2019.

Hrvatska je među rijetkim državama, ako ne i jedina, u EU koje još nemaju definirani očinski dopust. Susjedna Slovenija takav dopust ima već godinama i traje 25 dana, u Finskoj traje devet tjedana, u Španjolskoj četiri tjedna…

Svi se nekako nadaju da bi ova mjera trebala služiti osnaženju muškaraca kao roditelja i potaknuti dijeljenje brige o djeci, no naši sugovornici smatraju da očinski dopust treba biti obavezan jer možda bi tada ove 'prave' muškarčine shvatile koliko je zahtjevna i iscrpljujuća briga o novorođenčetu, a možda bi i svoje partnerice počeli više respektirati.

image

Ivan Barba

Privatna arhiva

- Iskreno ne znam kako žene uspijevaju sve same, i brinuti o maloj bebi i kuhati i čistiti i još sto drugih stvari... Dok sami to ne probate, nitko vam to ne može dočarati. Ja sad znam da ne bih izdržao da sam sve morao sam, zato uistinu nakon ova dva rodiljna dopusta puno više poštujem svoju suprugu i njezino vrijeme – rekao nam je Zagrepčanin Barba koji je sa suprugom Andrejom sedam godina u braku, a imaju dvoje djece šestogodišnjeg Svena i trogodišnju Mašu.

Uspomene za cijeli život

S prvim djetetom su on i supruga kod kuće proveli svaki po šest mjeseci, no s kćeri je proveo čak godinu i pol dana jer je ranije rođena pa je osim klasičnih dopusta neko vrijeme boravio s njom i u bolnici i kao odgovoran skrbnik za kućnu njegu. Za Ivana je taj period bio najteži jer, kaže, nema goreg nego kada ti je dijete bolesno. No, kako se malena oporavljala, tako je i njihova svakodnevica postajala sve raznovrsnija.

- Po cijele dane smo se znali igrati i valjati po tepihu, a i druženja s ekipom u kvartovskom parku bila su nam obavezna. Upravo su mi ti roditelji postali novi prijatelji, jer kada dobiješ dijete potpuno se promijeni krug ljudi koji je oko tebe. Moji frendovi su teško shvaćali rodiljni dopust, činjenicu da ja ne mogu više samo tko, kada god oni na zovu, sve ostaviti i ići s njima po gradu ili na cugu. Jednostavno više nismo bili na istoj valnoj duljini. Sada kad se osvrnem na taj period koji sam proveo s djecom, mogu reći da sam uistinu uživao u svakom trenutku – ističe Barba.

Budući da sam potječe iz obitelji rastavljenih roditelja, bilo mu je neopisivo važno da se od samog početka poveže s djecom. Nije htio da u njihovim životima otac bude samo neka persona koja privređuje i obitava na kauču.

image

Tata Ivan omotan maramom za nošenje bebe

Privatna arhiva

- Stvorili smo toliko uspomena koje ću pamtiti dok sam živ. Poput prvog puta kada se moj sin sam okrenuo s leđa na trbuh, svake frke sa zaboravljenom rezervnom pelenom, svakog prematanja na klupi, svakog popodnevnog spavanca i svake igre frizera s kćeri – nabraja Barba pokazujući nam pritom na mobitelu sve te simpatične fotografije spontanih trenutaka sreće s mališanima.

- Sve više postajem svjestan da što su stariji imaju sve manje potrebe za mnom, stoga su ti trenuci koje smo proveli zajedno za mene neprocjenjivi – priznaje.

Isto govori i 47-godišnji Zagrepčanin Darko Božinović.

image

Darko Božinović

Marko Miščević/Cropix

- Supruga je kćer dojila do treće godine i to su svakako trenuci u kojima su se iznimno zbližile, zato mi je drago da sam se i ja uspio povezati s malenom pa sad nekada više traži mene nego suprugu – smije se Božinović koji već 14 godina radi kao vozač u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Grada Zagreba.

Inicijalni razlog zbog kojeg je odlučio otići na dopust bile su financije. Supruga Paulina radi u jednoj IT tvrtki i zarađuje više od njega pa im se više isplatilo da on bude kod kuće s kćeri kojoj su nadjenuli vrlo rijetko ime Ea. Ona danas ima četiri godine, a Darko je s njom proveo period od srpnja do prosinca 2018. godine. Pelene, grčevi i plač nisu ga iznenadili jer je sve to već prošao sa starijim sinom Neom iz prvog braka.

image

Tata Darko u điru s malenom Eom

Privatna arhiva

Zajednička briga

- Iskreno, meni vam je bilo super doma s bebom. Supruga je radila od 9 do 17 sati. Ujutro bi se prije posla izdojila pa bi bili opskrbljeni za prva hranjenje. Budući da volim voziti bicikl nabavio sam za Eu prikolicu, pa bi se po lijepom vremenu znali voziti i šetati po Jarunu, a onda bi se dovezli i do mame na posao, na novu rundu hranjenja. Ona u tvrtki ima posebnu prostoriju za mame i bebe, namijenjenu za dojenje tako da je sve bilo vrlo jednostavno – opisuje Božinović dodajući kako je papirologija za dopust vrlo jednostavna, što je pravo čudo s obzirom na to da je naša zemlja poznata po kompliciranoj birokraciji.

Trebalo im je samo tjedan dana da uđu u rutinu. Ubrzo je shvatio da zapravo ima dosta slobodnog vremena budući da je sita i sretna Ea znala spavati i po tri sata u komadu.

image

Darko Božinović i kći Ea

Privatna arhiva

- Kada si dobro rasporediš vrijeme, stigneš napraviti i više nego što misliš. Često bih kuhao ručak, nekoliko puta na dan sam usisavao jer imamo psa što je malo izazovno kad imaš i bebu, riješio bih rublje, oprao posuđe... Ne vjerujem vam ja u te podjele kućanskih poslova na muške i ženske, radi tko što stigne jer kućanstvo je zajedničko – naglašava Božinović koji se obožava s malenom igrati u parkovima, na bazenima, ali i svaki dan kod kuće, bilo da su u pitanju društvene igre i puzzle ili oblačenje u princeze.

Njegov kolega iz Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba, 39-godišnji Hrvoje Lovreković iz Sesveta priznaje da uopće nije bio svjestan u pravom smislu riječi da je postao otac sve dok nije ostao sam sa sinčićem Bornom koji sada već ima sedam godina.

image

Hrvoje Lovreković

Marko Miščević/Cropix

- Zapravo sam se na drugom dopustu, kojeg sam uzeo zbog drugog sina Brune, puno više zbližio sa starijim sinom Bornom s kojim je sada, kada je veći, jednostavnije komunicirati. Nogomet, autići, šetnja po šumi, igra u parku... sa starijim sinom sam kovao sve planove za zabavu, a malenome je ionako najbitnije da je sit i na suhom, stoga se nije bunio kamo god bi ga vodili – prepričava.

Golemi respekt

Ostati sam s prvim sinom mu je bio pravi izazov, pa je supruga Petra konstantno bila joker zovi, ali sada, s drugim sinom Brunom, sve je bilo puno lakše, a i stariji sin Borna već je mogao puno pomoći.

- Stekao sam golemi respekt prema supruzi, a ni danas mi uopće nikako nije jasno kako zna sve te razvojne točke napamet, kad beba smije sjediti, kad se treba okretati, kad ju smijemo postavljati na noge i slično – pita se Hrvoje.

image

Hrvoje Lovreković sa sinovima Brunom i Bornom

Privatna arhiva

Osim što se zbližio s mališanima, na dopustu je naučio i mnogo o sebi. Spoznao je da ima zapravo puno više strpljenja i sigurnosti u svoje sposobnosti nego što je to ranije vjerovao. Otkrio je i da zapravo zaista voli kuhati, posebice variva, stoga i danas kuha svaki dan, a ni drugi mu poslovi po kući nisu mrski.

- Djeca su obaveza oba roditelja, ali lijepa obaveza. Zato se ne obazirem na bezvezne komentare. Uvijek će se naći neki specijalci koji će muškarce koji brinu o djeci i kući nazvati papučarima ili nekom drugom riječi, ali meni to ništa ne znači. Ako, pak, žele neki savjet, rado ću im sve objasniti – govori Hrvoje ističući kako je prisutnost supruga na porodu, ali i u tim ključnim prvim danima s novorođenčetom, za žene velika psihološka podrška. Osvjedočio se na svom primjeru, a svako iskustvo ga je još više povezalo sa suprugom.

image

Tata Hrvoje sa sinovima

Privatna arhiva

Darko, Ivan i Hrvoje zalažu se za ravnopravnost u roditeljstvu i kućanstvu, a iste vrijednosti dijeli i Kraš, jedan od najdugovječnijih hrvatskih brendova koji svojom kampanjom #IJaSamDomacica želi skrenuti pozornost da je briga o domaćinstvu zajednički posao svih ukućana te nastoje napraviti prvi korak na putu prema ravnopravnijem društvu.

ŽELITE RAVNOPRAVNIJU RASPODJELU KUĆANSKIH POSLOVA? VIŠE O PRVOM KORAKU SAZNAJTE U NAŠEM SPECIJALU!

Ravnopravnost u roditeljstvu i kućanstvu

Iskoristivši jačinu brenda i imena Domaćice, Kraš je pokrenuo inicijativu za osuvremenjavanje pojma domaćica u rječnicima jer, kako ističu, vjeruju da svatko tko se brine za svoj dom, ukućane i goste, bez obzira na spol, uzrast, zanimanje ili bračni status može reći: #IJaSamDomacica. Potpišite i vi zamolbu za osuvremenjivanje pojma te približavanje ravnopravnijim definicijama:

Naime, trenutno je domaćin opisan kao "glava obitelji, privržen domu kojeg dobro vodi i prima goste", a domaćica kao "žena domaćina, supruga domaćina", definira se u odnosu na njega kao da bez domaćina ne postoji ni domaćica. Ujedno je definirana i kao "ona koja nije zaposlena izvan kuće, koja vodi kućanstvo, kućanica", čime su pojmovi domaćice i kućanice svedeni na razinu sinonima što u današnjem društvu više nije prihvatljivo.

Naravno, promjena jezika je samo prvi korak jer nakon toga je potrebno uvesti ravnopravnost u kućanstvo. Zato Kraš poziva i vas da se uključite u ovu hvalevrijednu inicijativu, preuzmite svoj dio obveza u kućanstvu i objavite post uz hashtag #JaCuDanas ili #IJaSamDomacica te na taj način postanite dio promjene u društvu.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Kraša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 05:45