Gastro destinacija

Čuli smo za samoborsku kremšnitu, no ovih 9 nerazvikanih specijaliteta je i nas iznenadilo

Donosimo vam deset kultnih delicija od Prigorja, Moslavine i Turopolja do Jaske, Samobora i Zaprešića
 TZ Zagrebačke županije

Postoje priče koje nije uvijek lako opisati riječima, pogotovo kada dijelimo doživljaje s putovanja i izleta. Klasični ukrasni epiteti poput "prekrasno", "divno" i "lijepo" jednostavno nisu dovoljni da se sažmu senzacije koje smo osjetili. Ukratko, takva iskustva se moraju doživjeti.

Nepresušni izvor takvih, "neopisivih" priča je Zagrebačka županija, krajolik u kojemu osjetila pamte trenutke. Prvi zalogaj turopoljskog tartufa, miris tek otvorene butelje plešivičkog vina, toplina friško pečenog kruha pod prstima, spokojna tišina prekrasnih šuma i pogled na vinograde okupane sunce, sve su ovo redom senzacije koje je moguće doživjeti u ovom kraju nadomak Zagreba.

Ovo ljeto je TZ Zagrebačke županije odlučila naglasak doživljaja staviti na gurmanska iskustva. Domaće turiste ugostit će obiteljska gospodarstva, moderne kuće za odmor i vrhunski restorani iz zagrebačkog prstena, a u ovoj velikoj kampanji sudjelovali su i lokalni turistički uredi iz cijele županije.

- Veseli me što smo kao regionalna turistička zajednica okupili kolege iz sustava lokalnih turističkih zajednica na području županije koji su se aktivno uključili u kreiranje kampanje. Prošlu, do sada najtežu turističku godinu, odradili smo vrlo dobro i sada trebamo kapitalizirati sve na čemu smo radili. Prošlogodišnja kampanja „Odmor nikad bliže“ je bila iznimno uspješna i vjerujem kako će tako biti i s novom kampanjom. Zagrebački zeleni prsten idealna je destinacija za domaće posjetitelje i turiste jer na samo pola sata od Zagreba nudimo održiv turizam i autentične doživljaje – istaknula Ivana Alilović, direktorica TZ Zagrebačke županije.

image
Ivana Alilović, direktorica TZ Zagrebačke županije
TZ Zagrebačke županije

Kako bi vam olakšali izbor destinacija koje trebate posjetiti donosimo vam deset kultnih delicija od Prigorja, Moslavine i Turopolja do Jaske, Samobora i Zaprešića.

Turopoljski tartuf

Iako je Istra sinonim za tartufe, crne tartufe možemo pronaći i na području turopoljskog luga. Ovim rijetkim samoniklim gljivama dom su guste i vlažne šume kojih na obroncima Medvednice ne manjka. Skrivaju se ispod tla pa ih je zato nemoguće pronaći bez posebno obučenih pasa, no u zagrebačkom prstenu nekoliko restorana organizira lov na tartufe gdje spajaju avanturu šumske potrage s užitkom kušanja ove ekskluzivne poslastice.

image
Crni tartuf
TZ Zagrebačke županije

Žumberačka pastrva

Hladni gorski potoci žumberačkog kraja bogati su pastrvama, a one su najukusnije netom ulovljene, uvaljane u kukuruzno brašno ili tucane bučine koštice pa ispečene na žaru. Ove ukusne ribe pripremaju u brojnim restoranima, no postoje je i izletišta na Žumberku gdje možete sami uloviti pastrvu koju ćete kasnije i pojesti.

Kotlet s trsja

Jelo koje je spoj vinogradske tradicije i dobre hrane - ovo je najlakše objašnjenje specijaliteta zvanog kotlet s trsja. Riječ je o receptu za marinirani svinjski kotlet u umaku od grožđa, vina i začina koji će oduševiti svakog ljubitelja vina i mesa.

Delicije od autohtone turopoljske svinje

Turopoljska svinja najstarija je hrvatska pasmina svinja, oblikovana na području Turopolja, po kojem je i dobila ime. Ovu pasminu karakterizira slobodan uzgoj zbog čega se hrani prirodnim šumskim plodovima što samo još više oplemenjuje njeno meso od kojih se rade brojni suhi specijaliteti kao što su šunke, salame i slanine.

image
Turopoljska svinja
TZ Zagrebačke županije

Kotlovina

Rijetki su restorani koji u Zagrebačkoj županiji nemaju kotlovinu na meniju. Osim što je jelo, kotlovina je i sam složeni postupak pripreme. Ovo sočno tradicionalno jelo od više vrsta mesa, povrća i začina satima se do savršenstva krčka vani, na otvorenoj vatri, u posebnom velikom željeznom tanjuru.

Rudarska greblica

Skroman, ali ukusan slani kolač od tankog tijesta punjenog kravljim sirom i dodacima kao što su orasi, žuta mrkva, lišće mladog luka, koprive ili špinat iz malog mjesta kraj Samobora postao je prvi zaštićeni gastronomski proizvod u Zagrebačkoj županiji.

image
Rudarska greblica
Željko Grgić/Cropix

Plešivički copanjek

Što je greblica s jedne strane Samoborskog gorja, to je copanjek s druge strane, u plešivičkom kraju. Slani prhki kolač punjen sezonskim zelenjem obavezan je desert koji ćete pronaći u okolici Jaske.

Samoborska kremšnita

Vjerojatno najpoznatiji specijalitet zagrebačke okolice koji ne treba previše predstavljati jer ne postoji osoba u Hrvatskoj koja ne zna za samoborsku kremšnitu.

Vrbovečka pera

Pera je slana pita koja počiva na jednostavnim namirnicama kojih je bilo u svakome domaćinstvu. Radi se od dizanog tijesta i puni mješavinom sira, vrhnja, jaja i kukuruzne krupice. Kao što i samo ime kaže, ovu pitu možete pronaći u okolici Vrbovca.

image
Vrbovečka pera
Marko Todorov/Cropix

Zlevanka

Jednostavne kocke od kukuruznog brašna nekoć su bile sirotinjski desert, a danas rado viđen zalogaj u cijeloj sjevernoj Hrvatskoj, s bezbrojnim varijacijama. Osnova su uvijek domaća jaja, kukuruzno brašno, svježi sir ili vrhnje, a mogu se premazati različitim pekmezima ili drugim namazima.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:04