Pokazalo istraživanje

Automobili imaju ‘nevidljive‘ troškove na koje potrošimo 200 eura mjesečno, ali postoji način da se izbjegnu

U prosjeku vlasnici misle da troše oko 1530 kuna mjesečno na svoje vozilo, no zapravo je ta brojka bliža iznosu od 3200 kuna
 Darko Tomaš/Cropix

Fleet management je usluga o kojoj se sve više priča u poduzetničkim vodama, nevažno radilo li se o firmi s dva automobila u garaži ili korporaciji s cijelom flotom vozila. Hrvatski termin za ovu funkciju jest upravljanje vozilima, što, ujedno, i potanko objašnjava o kakvoj vrsti posla se radi. Naime, fleet management omogućuje tvrtkama da lakše upravljaju svojim voznim parkom, odnosno da umanje rizik povezan s ulaganjem u prijevozna sredstva, poboljšaju efikasnost transportnog procesa te umanje sve moguće troškove vezane uz transport.

Najveći naglasak fleet managementa odnosi se na tehničko upravljanje voznim parkom. Nabavka automobila, redovni servisi, osiguranje… sve su to zadaci na koje tvrtka mora obratiti pozornost. To je posebno problematično ako tvrtka samostalno akvizira i održava vozila jer često ne računa na dodatne troškove koji mogu nastupiti u tom sektoru. Primjerice, Institut za ekonomska istraživanja RWI iz Leibniza te Sveučilišta Mannheim i Yale proveli su prošle godine u Njemačkoj veliko istraživanje vezano uz posjedovanje automobila. Intervjuirali su čak 6.000 domaćinstava i rezultati su pokazali da u prosjeku vlasnici misle da troše 204 eura mjesečno na svoje vozilo. Ipak, nakon što su ih ispitivači temeljito proveli kroz sve troškove došli su do zaključka da taj iznos zapravo iznosi 425 eura. Ti neki “nevidljivi” troškovi su nabavka zimskih guma, pad vrijednosti automobila te, dakako, iznenadni kvarovi.

image
Ranko Šuvar/Cropix

Brojni poduzetnici se upravo zato okreću specijaliziranim tvrtkama za upravljanje vozilima koje pokrivaju cjelokupni tehnički dio posla. Raiffeisen Leasing nudi tako Raiffeisen full service leasing u suradnji sa svojim poslovnim partnerima, a pri tom se klijentu nudi mogućnost odabira usluga koje želi uključiti u full service leasing. U troškove održavanja uključeni su svi radovi propisani od strane proizvođača vozila, kao i svi izvanredni troškovi nastali prirodnim habanjem, tj. redovnom eksploatacijom vozila neovisno o periodu tvorničkog jamstva vozila.

U sklopu svoje usluge Raiffeisen full service leasing nudi i pomoć na cesti 0-24h (u suradnji s Oryx Asistencijom), jedinstveni paket koji omogućuje besplatnu tehničku pomoć na cesti u slučaju kvara ili prometne nezgode, te mobilnost klijenta u slučaju prometne nezgode. Ponudom su pokriveni i troškovi održavanja guma, što uključuje zamjenu ljetnih i zimskih guma u limitiranom/nelimitiranom obliku, kao i skladištenje tijekom sezone nekorištenja. Uz to je i omogućena usluga korištenja zamjenskog vozila za vrijeme kada je vozilo od tvrtke na redovnom servisu, sezonskoj zamjeni guma ili u slučaju mehaničkog kvara, kao i uslugu odvoza i dovoza vozila po završetku servisnih radova, sezonske zamjene guma ili redovnih godišnjih tehničkih pregleda/registracije.

image
Marko Todorov/Cropix

Prednosti Raiffeisen full service leasinga su što je uslugu moguće ugovoriti za osobna i laka komercijalna vozila do 3,5 tone, kao i za male flote od čak jednog automobila. Također se svakom klijentu predstavljaju transparentni i fiksni troškovi za ugovoreni period, a obavlja se i kontrola servisnih računa i izvršenih radova. Ujedno, moguće je na licu mjesta ugovoriti i neku od dodatnih usluga, koje se ne ukamaćuju, kao što su police obveznog i kasko osiguranja, registracija i tehnički pregled vozila, porez na cestovna motorna vozila te RTV pristojbu.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Raiffeisen Leasing.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:45