SAVJET ZNANSTVENIKA

ZNATE LI ZAŠTO SE SLUŠALICE BAŠ UVIJEK ZAPETLJAJU? Čvorovi se stvaraju u sekundi, ali postoji trik koji će ih zaustaviti

 flickr

Svatko tko je ikad stavio slušalice u džep ili u torbu morao je primjetiti kako se one u rekordnom roku pretvaraju u zapetljanu masu žica.

Dorian Rayner i Douglas Smith sa Kalifornijskog Sveučilišta u San Diegu istražili su vjerojatnost da će se kablovi zapetljati, i otkrili da do čvorova dolazi već kroz nekoliko sekundi.

Čim se slušalice malo protresu, kada su sklupčane u džepu ili torbi, žice oblikuju omče kroz koje prolaze krajevi, što smjesta stvara čvorove.

S tim problemom se uhvatio u koštac fizičar Robert Matthews sa Sveučilišta Aston u Birminghamu razvio je teoriju kako spriječiti petljanje kablova, a potom ju je temeljito provjerio.

Zamolio je osnovne škole da sudjeluju u istraživanju, gdje su stotine učenika proučavali kako nastaju čvorovi na običnim komadima vezica kada se stave u kutiju i protresu.

Ispostavilo se da vezice čiji su krajevi spojeni tako da čine obruč gotovo nikad ne rade čvorove.

Rješenje za slušalice je slijedilo iz toga - prilikom spremanja slušalica u džep ili torbu, potrebno je nekako povezati vrhove slušalica s njihovim utikačem, što je moguće učiniti jednostavnom kopčom. Dva kabla koji izlaze iz lijeve i desne slušalice također moraju biti zakopčani nedaleko od slušalica, čime se stvaranje čvorova svodi na minimum.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 05:16