USKORO U TRGOVINAMA

ZNANSTVENICI IZUMILI ZDRAVIJI SLADOLED KOJI SE SPORIJE TOPI Škoti tvrde da su izmislili sladoled budućnosti

Pula, 080911.Slasticarna Gelatando smjestena na Pulskoj rivi po mnogima ima najbolji sladoled u Puli. Vlasnica Gelatanda je Zeljka Domazet. Foto: Srecko Niketic / CROPIX
 Srećko Niketić / CROPIX

LONDON - Škotski znanstvenici razvili su sastojak koji bi mogao usporiti topljenje sladoleda, piše BBC.

Radi se o prirodnom proteinu BsIA koji pomaže da sladoled duže ostane smrznut na vrućini. Znanstvenici sa sveučilišta u Edinburghu i Dundeeju smatraju da bi sastojak mogao biti na tržištu za tri do pet godina.

Njegov razvoj omogućio bi i da u sladoledu bude manje zasićenih masti i manje kalorija.

BsIA funkcionira tako da veže zrak, masnoću i vodu u sladoledu, što usporava topljenje. Spriječava i formiranje ledenih kristalića, odnosno održava glatku teksturu sladoleda.

"Sladoled će se, naravno, ipak topiti, ali će dulje zadržati stabilnost i manje 'kapati' okolo", rekla je voditeljica istraživanja profesorica Cait MacPhee.

Znanstvenici su razvili metodu proizvodnje toga proteina koji se prirodno pojavljuje u nekim namirnicama i prijateljskim bakterijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. studeni 2024 13:33