IZA KULISA

Zbog MiG-ova je trebalo suditi za veleizdaju

 MORH/ N. Matić; HRZ i PZO/ M. Karačić

Ukrajinska tvrtka Ukrspecexport posao remonta hrvatskih MiG-ova dobila je uz pomoć mita, potvrđeno je sudskom presudom. Šef Povjerenstva voditelja stručnog tima MORH-a za provjeru i član tehničkog Povjerenstva MORH-a zaduženog za utvrđivanje tehničke sposobnosti izvršenja remonta MiG-ova, Josip Čović, primio je najmanje 10.000 eura od predstavnika ukrajinske tvrtke u Hrvatskoj Ivice Josipovića te je omogućio Ukrajincima posao vrijedan 14 milijuna eura. Prema optužnici, Čoviću, u vrijeme remonta visokom časniku Hrvatske vojske u činu bojnika, zapravo je bilo svejedno tko će mu platiti prvo traženih 50.000 eura.

Novac je tražio i od predstavnika rumunjske tvrtke Aerostar koja se također javila na natječaj. Josipović i Čović na kraju su sklopili dogovor na 10.000 eura i Ukrajinci su dobili posao, a Hrvati avione. Ali kakve? Serijski brojevi su zamijenjeni, broj sati naleta je nepoznat, dijelovi aviona su nabavljani bez valjanih papira. Na kraju je četiri od pet kupljenih aviona prizemljeno bez mogućnosti ponovnog korištenja. Dakle, nepovratno je izgubljeno 30 posto borbenih aviona. U drugim članicama NATO-a bi se visokom časniku, koji je primivši mito sredio posao nekoj tvrtki što je u konačnici dovelo do smanjenja sposobnosti obrane zemlje, sudilo za veleizdaju.

A u Hrvatskoj ne, jer bi takav proces vjerojatno razotkrio i neke važnije osobe koje su pogodovale ukrajinskoj tvrtki. MORH je od svega oprao ruke umirovivši bojnika Čovića nakon otkrića skandala, a država mu je sudila za klasično primanje mita i nepravomoćno ga osudila na 20 mjeseci zatvora. Ukrspecexport, pak, nije nimalo zabrinut što je njihov zastupnik osuđen za davanje mita. Aero Partner ih i dalje zastupa u Hrvatskoj, a MORH im je poslovni partner. Za krntije na Plesu plaćene 14 milijuna eura više nitko niti ne pita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 06:49