KOMENTAR TANJE RUDEŽ

Zagreb treba učiti od Beča da stigne Ljubljanu i Beograd

 Midžor Sučić

Kolovoz je mjesec kada se tradicinalno objavljuje tzv. Šangajska lista 500 najboljih svjetskih sveučilišta. Ta najstarija i najprestižnija rang lista, koju od 2003. godine objavljuju znanstvenici sa Sveučilišta Jiao Tong u Šangaju, ponovno je pokazala nadmoć američkih i općenito anglosaksonskih sveučilišta. Uz prvoplasirani Harvard, među prvih 20 sveučilišta, čak 16 je američkih, dva britanska (Cambridge na petom i Oxford na 10. mjestu) te jedno švicarsko, glasoviti ETH (Švicarski federalni tehnološki institut). Na listi 500 najboljih ove, baš kao i prošle, godine nema Sveučilišta u Zagrebu (SUZG), ali su svoje pozicije zadržali Univerzitet u Beogradu, koji je svrstan između 301. i 400. mjesta te Univerza u Ljubljani koja je u kategoriji između 400. i 500. mjesta.

Da, smanjena ulaganja u znanost i visoko obrazovanje svakako su jedan od razloga zašto naše najveće i najstarije sveučilište i ove godine nije na Šangajskoj listi koja snažno favorizira znanstvena postignuća, poput publikacija u vodećim svjetskim znanstvenim časopisima.

No, manjak novca nikako nije i jedini problem SUZG. Za razliku od sveučilišta u Beogradu i Ljubljani koja su funkcionalno integrirana, SUZG je skup od 33 sastavnice koja svaka vodi svoju politiku. Iako je u posljednjih 15 godina bilo nekoliko pokušaja reformi Sveučilišta, svi su propali bez obzira na ideološki predznak Vlade. Dobronamjerni kritičari već godinama upozoravaju kako je nužna reorganizacija Sveučilišta jer u konstelaciji kako je ono danas organizirano i vođeno ne može se ni dogoditi neki veliki pomak.

I ne treba tu izmišljati toplu vodu nego učiti iz iskustava zemalja koje su imale slične probleme. Tako je prije 15-tak godina Sveučilište u Beču u mnogo aspekata bilo slično zagrebačkom. No, zaslugom tadašnjeg bečkog rektora i austrijskog ministra znanosti uspješno su provedene reforme pa se u roku od 10 godina Sveučilište u Beču iz prosječnog preobrazilo u jedno od najboljih u regiji zbog čega sve više privlači i studente iz Hrvatske. Upravo zbog studenata mora se promijeniti i Sveučilište u Zagrebu. Jer, ulaskom Hrvatske u EU, mladima su širom otvorena vrata studija na prestižnim europskim sveučilištima. Pozivanje na svijetlu tradiciju SUZG neće ih odvratiti od odlaska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:18