FURIJA PRORADILA

Villa genijalnim potezom odveo Španjolsku dalje

'Sedmica' Španjolaca uspjela je dočekati svoj trenutak slave, 'sedmica' Portugalaca nije
Spain's striker David Villa celebrates after scoring the opening goal during the 2010 World Cup round of 16 football match Spain vs. Portugal on June 29, 2010 at Green Point stadium in Cape Town. NO PUSH TO MOBILE / MOBILE USE SOLELY WITHIN EDITORIAL ARTICLE - AFP PHOTO / CARL DE SOUZA
 AFP

ZAGREB - Kladioničari su ovoga puta bili prokleto u pravu: David Villa zabio je za 1-0 Španjolske i poslao Portugalce kući, a europskim prvacima otvorio put do polufinala Svjetskog prvenstva preko po svemu inferiornih Paragvajaca.

'Sedmica' Španjolaca uspjela je dočekati svoj trenutak slave, 'sedmica' Portugalaca nije, Villa - Cristiano 1-0, Torres i dalje ništa, ali sve bolji Iniesta i asistent Xavi. Četvrtoplasirani iz Njemačke su u Južnoj Africi zabijali samo Sjevernoj Koreji, nakon ništica s Obalom Bjelokosti i Brazilom nisu zabili niti Španjolcima, iako su stvorili više prigoda, poglavito u prvih 45 minuta.

Doista, dugo je izgledalo da će Carlos Queiroz dobiti taktičku bitku s Vicenteom Del Bosqueom. Portugalci su Španjolcima prepustili posjed lopte, a orijentirali se na kontre; zadnju liniju postavili su na rub šesnaesterca, a ostale plitko do centra, zonski su kontrolirali prostor kroz koji su europski prvaci samo u početnim minutama uspijevali prodrijeti. Bilo je opasnih akcija prema Eduardu, ali završile su na prijetnjama, trojica stopera i samo jedan bočni ( F. Coentrăo) u portugalskoj zadnjoj liniji pravodobno su blokirali sve pokušaje Ville i Torresa, te ubacivanja Sergia Ramosa iz drugog plana. Ostalo je bilo jalovo, beskorisna dodavanja oko sredine igrališta, bezuspješno vrebanje okomite lopte jer rupa nije bilo.

S druge strane, Portugalci, samopouzdani s osam čistih mreža u natjecateljskim utakmicama, a ukupno 18 ogleda bez poraza, čekali su i dočekali svoje prigode iz protunapada. U prva dva navrata Tiago i Cristiano Ronaldo zagrijali su Casillasa izdaleka, ali u završnici poluvremena, prvo je Hugo Almeida, koji je dobio prednost nad Liedsonom, bio za centimetar prenizak, a nedugo potom Simăo za korak prekratak za španjolskog čuvara mreže.

U drugi dio Španjolci su ušli s bržom izmjenom mjesta i protokom lopte, ali posljedično više pogrešaka u dodavanjima pa su opet Portugalci složili dvije opasne kontre, Puyol je imao sreće što nije zabio autogol. A onda su izbornici krenuli vući poteze kojima su htjeli do pobjede prije produžetaka: na Queirozovog svježeg napadača, pokretljivog Dannyja, Del Bosque je odgovorio skakačem Llorenteom (195 cm), kojeg je zaboravio na klupi protiv Švicarske. I napadač Athletica je odmah imao najveću prigodu, ali je Eduardo obranio. Nekoliko minuta potom David Villa ga je nakon malonogometne akcije svladao iz drugog pokušaja.

Otad su Portugalci bili prisiljeni riskirati, zadnju liniju pomaknuti višlje čime su ostavljali prostor iza leđa i na bokovima, pa su sada Španjolci sijali opasnost brzim kontrama. Uskoro je Queiroz otvorio sve karte, ubacio Liedsona u napad, a Pedra Mendesa u sredinu. S druge strane, Xabi Alonso je u 74. minuti zaradio prvu javnu opomenu za europske prvake na turniru. Ritam se digao samo za trenutak, Španjolci su se branili onako kako najbolje znaju, posjedom lopte i Portugalci su samo jednom uspjeli zapucati prema Casillasu, u blok, a na kraju je i Ricardo Costa izgubio živce i zbog lakta Capdevili zaradio isključenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 18:00