SOCIJALNI EKSPERIMENT

VIDEO: OVO ŽENE PROŽIVLJAVAJU SVAKI DAN Pogledajte što je ova ljepotica doživjela dok je šetala ulicom

 Screenshot

Lijepa 24-godišnja glumica snimana je tijekom desetosatne šetnje kroz ulice New Yorka, a u tom periodu joj je s raznim upadicama prišlo čak 108 muškaraca pored kojih je prolazila - iako je nosila samo običnu majicu kratkih rukava te traperice i tenisice.

'Šta ima ljepotice?', 'Hej mala', 'Nasmiješi se'. Ugodnu večer draga'... samo su neke od upadica koje se mogu čuti na snimci.

Jedan mladić čak ju je nekoliko minuta slijedio i neprestano zapitkivao: 'Ne želiš razgovarati? Jel' to zato što sam ružan?'

Drugi su pak fućkali i ispuštali neprikladne zvukove.

Šokantan video snimljen u kolovozu Shoshana Roberts kasnije je objavila na YouTubeu i Facebooku te se opisala kao 'njujorška glumica s crnim pojasom'.

Uz video, Roberts je napisala: 'Ovo se ženama događa na dnevnoj bazi. Ne trpimo zlostavljanje u školi, u kući niti na poslu, pa zašto bi to trebali trpjeti na ulici? Svi imaju pravo osjećati se sigurno.

Shoshanu Roberts skrivenom kamerom iz ruksaka snimao je njezin prijatelj Rob Bliss. Kaže kako je inspiraciju dobio nakon što mu se njegova djevojka, Kendal Pektas, požalila zbog svakodnevnog neprimjerenog dobacivanja od strane muškaraca.

Neželjeni komentari uhvaćeni su i mikrofonima koje je Roberts držala u svojoj ruci. Neke nisu ni čuli sve dok, kako kažu, nisu vidjeli snimku.

- Bila sam šokirana komentarima koje je pokupio mikrofon dok sam šetala. Pogotovo u trenucima dok nisam bila ni svjesna, niti sam čula da netko nešto dobacuje.

Jedan joj je dobacio: 'Trebala bi češće zahvaljivati', na što ona kasnije odgovara: - Zamislite sve te muškarce koji ti dobacuju iste komentare iz dana u dan, kako bi se vi osjećali. Možda mislite da je izgovoriti nešto takvo bezazleno i nevino, no vi ste samo drvo u šumi - poručila je napasnicima.

Organizacija Hollaback! koja se bori protiv maltretiranja na ulici procjenjuje kako je između 70 do 90 posto žena maltretirano u jednom trenutku dok su hodale ulicom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:09