ČELIČENJE DJEČAKA

VIDEO Kinez natjerao četverogodišnjeg sina da gol trči po snijegu! Otac tvrdi: Tako se razvija muški temperament

He Liesheng hvali sina: I plivao je u ledenom jezeru
 AFP

Javne rasprave o strogom odgoju djece u Kini rasplamsao je ovih dana jedan kineski tata natjeravši svog četvorogodišnjeg sina da gol trči po snijegu i radi sklekove na temperaturi ispod ništice.

“Čeličenje” dječaka snimio je mobitelom i poslao prijateljima, no snimka je nekako dospjela u javnost i izazvala žestoke i oprečne reakcije. He Liesheng prozvan je tatom orlom jer su u Kini te ptice poznate po “tjeranju” potomaka da se osamostale.

Snimka prikazuje dječaka odjevenog samo u žute gaće i tenisice kako dršće i plače dok gol trči po snježnim ulicama New Yorka. Maleni Ho snimljen je kraj poznatog njujorškog Central Parku tijekom obiteljskog posjeta SAD-u 23. siječnja ove godine (za kinesku Novu godinu ).

He Liesheng, dječakov otac, izjavio je da je 4-godišnjaka izveo golog na snijeg kako bi “razvio muški temperament”. Na to je, kaže, dobrovoljno pristao. - Ne bih ga mogao natjerati da sam to nije htio. No, kad je osjetio snijeg i hladnoću, nije mu bilo ugodno - priznao je He.

Kung-fu, ples i penjanje

Novinarima je ispričao kako odgaja sina. Maleni, kaže, uči kung fu, išao je na satove plesa, učio je voziti bicikl te išao na penjanje. Odveo ga je na kupanje u vodu na zaleđenom jezeru. - Dječak je rođen sa zdravstvenim problemima pa ga na taj način želim ojačati - rekao je He i dodao da mu zimi daje sladoled kako bi mu se želudac naviknuo na hladnoću. - Gotovo da nikad nije bio prehlađen ili imao temperaturu - tvrdi.

Otac Orao

Slučaj bolnih odgojnih metoda tate Hea izazvao je polemike u Kini, ali i komentare na Zapadu. Tradicionalni spartanski odgoj djece u toj zemlji Dalekog istoka posljednji je put bio na tapeti nakon izlaska knjige “Bojni poklič Majke Tigrice” američke spisateljice kineskih korijena Amy Chua.

Majka dviju kćeri iz Illinoisa opisala je tradicionalni odgoj, koji mnogi smatraju okrutnim, a koji prati stare kineske izreke poput “Samo strog učitelj odgaja elitne učenike” ili “Samo se batinom djeca uče diciplini”.

Majku Tigricu sada je nadomjestio Otac Orao. Snimka rasplakanog dječaka u snijegu na jednom je kineskom portalu dobila 590 klikova podrške i 135 klikova “protiv”. No otac se ne zamara kritikama jer je dječak, kaže, zdrav i dobro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 04:22