USRED POLJA

VIDEO: KAKO JE TAMO DOSPIO? Zalutalog tuljana pronašli na livadi udaljenoj 30 kilometara od obale

 YouTube / YouTube

LIVERPOOL Jedan je tuljan u Engleskoj jučer pronađen kako luta livadom udaljenom 30-ak kilometara od mora. Tuljan je pronađen u selu Newton-le-Willowsu, između Liverpoola i Manchestera.

Stručnjaci smatraju kako je tuljan na livadu dospio iz obližnjeg potoka, ali nije im jasno što ga je natjeralo da prepliva toliku udaljenost od svog morskog doma.

Izgubljenu životinju pronašao je prolaznik koji je šetao psa u 9:45 ujutro te je odmah alarmirao spasilačke službe, piše The Telegraph .

Policija i Kraljevsko društvo za zaštitu životinja pokrenuli su akciju spašavanja i pritom upozorili prolaznike da se klone 'potencijalno opasne' životinje.

Mladi mužjak nakon podužeg uvjeravanja napokon ja namamljen u kamionsku prikolicu pomoću par skuša ponuđenih kao slastica kojoj tuljan naprosto nije mogao odoljeti.

'Ujutro smo se probudili i pronašli tuljana u našem polju što je poprilično neobično', kaže Gary Watkinson, vlasnik farme na kojoj je tuljan završio.

'Obično imamo par ponija i ovce, ali nikad do sada nismo imali tuljana. Naime, udaljeni smo 20 milja od morske obale.'

'Sigurno je došao iz obližnjeg potoka. Pratio sam njegove tragove koje je ostavio na mokrom tlu', kaže Watkinson.

Rachael Fraser iz Društva za zaštitu životinja tuljana je opisala kao 'vrlo uzbuđenog' i 'pomalo dehidriranog'.

'Postoji kolonija sivih tuljana nedaleko otoka Hibre i mislim da je došao odatle, ali izgleda da se pritom jako, jako izgubio.'

Otok Hibre je udaljen 80 kilometara od ušća rijeke Dee, a od ušća je izgubljeni tuljan preplivao kroz desetak potoka dok nije došao do kraja svoje avanture u Newton-le-Willowsu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. lipanj 2024 21:00