NEŽELJENI GOST

VELIKA BIJELA PSINA VIĐENA U MEDITERANU PRVI PUT NAKON 30 GODINA Eksperti savjetuju: 'Ako se sretnete u moru, samo nemojte napraviti jednu stvar!'

 
 ALNITAK

Velika bijela psina viđena je u četvtak kod otoka Cabrera koji pripada balearskom otočju. U tom dijelu Sredozemlja velika bijela psina je zadnji put viđena prije 30 godina. 'Opazilii smo psinu dugačku 4.95 metara kod Cabrere, južno od Mallorce, objavio je španjolski centar za istraživanje mora Alnitak.

Velika bijela psina je jedna od 47 vrsta morskih pasa koji kruže Sredozemljem, a u vodama Španjolske obično obitavaju modrulji.

Od 1900. dogodilo se više od 200 napada morskih pasa u Mediteranu, a više od 50 ljudi izgubilo je pritom život. No, šanse da vas napadne morski pas izuzetno su male: oko 11 milijuna naprema 1. Dapače, statistički je 3.000 puta veća mogućnost da se udavite u moru nego da vas ubije morski pas.

Ipak, koliko god to izgledalo gotovo nemoguće, ukoliko se dogodi - nemojte se praviti mrtvi, savjetuj stručnjaci za britanski The Sun. Udarac u nos ili u oko može zbuniti predatora dovoljno da otplivate na sigurno, a korisno je također da se postavite leđima uz brod ili stijenu, jer će tako zubati napadač imati dvostruko manje kutova iz kojeg vas može napasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:43