NOVA NADA

UTJEČE NA VEĆ OBOLJELE Cjepivo protiv HPV-a „ubija" i bradavice!?

Cjepivo protiv humanog papiloma virusa (HPV-a) trebalo bi spriječiti da se ljudi zaraze ovim virusom, no u nekim slučajevima, moglo bi koristiti i kao lijek, odnosno tretman za uklanjanje bradavica kod onih osoba koje su već zaražene HPV-om, pokazalo je najnovije istraživanje koje je prenio portal Live Science.

U istraživanju se, naime, spominje nekoliko slučajeva pacijenata koji su imali bradavice u ustima. Nakon što cu primili cjepivo protiv HPV-a te su im bradavice nestale. Iako je prerano tvrditi kako HPV cjepivo „ubija“ kondilome, istraživači su rekli kako treba razmotriti i posvetiti se i toj mogućnosti.

U spomenutom istraživanju posebno je naglašen slučaj 60-godišnjaka koji je imao kondilome na usnama, jeziku i obrazima. Iako ih je nekoliko puta u 18 mjeseci uklanjao, kondilomi su se uvijek vraćali. Liječnici su naknadno utvrdili da se zarazio HPV virusom. Iako je poznato više od 150 tipova HPV-a od kojih mnogi prođu sami od sebe, neki od njih mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su oralne i genitalne bradavice te, u najgorim slučajevima, oralni ili rak cerviksa.

Jedan od autora studije, dr. John Stern koji radi na Divison of Infectious Diseases na Sveučilištu u Pennsylvaniji, liječio je pacijenta s kondilomima u ustima. Nakon što je u više navrata uklonio bradavice s njegovih usana, jezika i obraza, a one su se iznova vraćale, rekao mu je da više ništa ne može učiniti za njega. Ipak, predložio je pacijentu da primi cjepivo protiv HPV-a kako se u budućnosti ne bi inficirao još nekim tipom HPV-a.

Pacijent je primio kvadrivalentno cjepivo koje štiti od četiri tipa HPV-a.

„Na taj smo mu način pružili imunitet bez da smo razmišljali kako bi cjepivo moglo imati i terapeutski učinak na postojeću infekciju.“ rekao je dr. Stern.

No, već nakon mjesec dana od prve doze cjepiva, pokazalo se da ono djeluje na bradavice, a nakon tri mjeseca u potpunosti su nestale.

Danas, dvije godine nakon toga, pacijent još uvijek nema bradavice u usnoj šupljini.

Kako bi vidjeli djeluje li cjepivo na isti način i kod drugih pacijenata, dakle onih koji su se već inficirali HPV virusom, istraživači su utvrdili da je zabilježeno osam slučajeva. Kod svih osam bradavice su se nakon cijepljenja povukle. Neki od tih pacijenata rekli su kako su im bradavice nestale već dva ili tri tjedna nakon prve doze cjepiva.

Posebno je zanimljiv slučaj 41-godišnje pacjentice koja je kondilome imala po cijelom tijelu duže od desetljeća. Odlučila se cjepiti i kondilomi su u potpunosti nestali u roku od šest mjeseci.

Naravno, ostaje otvorena mogućnost da su se kondilomi povukli i sami od sebe, međutim nije za odbaciti teorija da je u tome pomoglo cjepivo protiv HPV-a.

Ipak, nemojmo zaboraviti niti studiju iz 2013. koja je utvrdila kako su se genitalne bradavice vratile svakom od šest promatranih pacijenata iako su primili cjepivo.

Kakogod, istraživači naglašavaju kako je činjenica da cjepivo protiv HPV-a pomaže u nekim slučajevima, a to je dovoljno da se istraživanja nastave, objavljeno je u stručnom časopisu JAMA Dermatology.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 19:00