UNATOČ REZOVIMA

Švedska obavještajna služba potrošila 4.8 milijuna kuna na zabavu u stilu Jamesa Bonda

Počasni gost bio je šef MI5-a Jonathan Evans
British actor Daniel Craig arrives for the World Premiere of his latest film "The Girl with the Dragon Tattoo" in Leicester Square in London on December 12, 2011. AFP PHOTO / Max Nash
 MAX NASH

Švedska obavještajna služba (SÄPO) potrošila je vrtoglavih 4.8 milijuna kuna na zabavu za svoje špijune kojoj je tema bila – James Bond. Švedski špijuni tako su se tako mogli opustiti za stolovima kasina i utažiti žeđ u čitavim pladnjevima martinija, a kao počasni gost pridružio im se i Jonathan Evans, šef slavne britanske vojne protuobavještajne i sigurnosne agencije MI5 .

No General Anders Thornberg, šef SÄPO-a, našao se pod salvom kritika kad je javnost saznala za ekstravagantnu zabavu, s obzirom da je održana u vrijeme kad su SÄPO-u naređene oštre mjere štednje. Da stvar bude gora, SÄPO je čak zatražio i povrat poreza na dodanu vrijednost od 900.000 kuna na ime troškova zabave.

Thornberg je izjavio da je zabava "uslijedila nakon iznimno teškog perioda za organizaciju". Islamistički ekstremisti su 2010. planirali napasti Švedsku te je jedan bombaš samoubojica u prosincu uspio ubiti jednu osobu i raniti tri.

- Smatrali smo da će čitavom timu sigurnosne policije dobro doći jedno posebno okupljanje, bili smo pod ekstremnim pritiskom, izjavio je za jedne švedske novine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 01:29