KOMENTAR TANJE RUDEŽ

Sve što sam o Pavi Barišiću napisala bilo je točno

 Ronald Goršić / CROPIX

Tijekom saborske rasprave o njegovu opozivu ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić preksinoć je rekao da je povukao tužbu za klevetu protiv mene nakon što sam mu se ispričala. Kako je to Barišić dosad izjavio u nizu javnih i medijskih istupa, željela bih iznijeti točne činjenice o tome slučaju.

Kazneni postupak zbog kaznenog djela klevete, koji je protiv mene pokrenuo Pavo Barišić zbog moga članka “Superprofesor drži 19 kolegija na 4 fakulteta” objavljenog u Jutarnjem listu, trajao je gotovo četiri godine, od 2008. do 2012. godine. U njemu su donesene čak tri prvostupanjske presude. Prva je bila osuđujuća i viši sud ju je ukinuo. U ponovljenim postupcima koji su uslijedili dva puta sam nepravomoćno oslobođena. No, viši je sud te oslobađajuće presude dva puta ukidao, ali ne u meritumu.

Ukinuo ih je uz obrazloženje da Pavo Barišić nije dokazao da su moje tvrdnje u navedenom članku klevetničke, ali da su obrazloženja za moje oslobađanje u tim dvjema presudama pravno pogrešna. Sudovi su, dakle, u dvije nepravomoćne presude potpuno jasno utvrdili kako Pavo Barišić nije dokazao da sam ga oklevetala.

Kada je rasprava počela četvrti put, sutkinja je predložila da, s obzirom na dugotrajnost sudskog postupka, pronađemo način da obustavimo suđenje.

Pavo Barišić je rekao kako je spreman povući privatnu tužbu ako priznam da sam o njemu pisala neistinu.

Takav prijedlog, naravno, nisam prihvatila. Rekla sam pred sudom da mogu potvrditi da sam svoj novinarski posao obavila u cijelosti u skladu s pravilima profesije, da su informacije navedene u članku točne i da mogu izraziti ljudsko žaljenje ako se Barišić zbog moga članka osjetio oklevetanim. Barišić je na sudu rekao da ga i takva, kurtoazna isprika zadovoljava pa je povukao privatnu tužbu. Sve je to navedeno u sudskom zaspisniku s rasprave od 23. listopada 2012. i navedeno u obrazloženju odluke o obustavi sudskog postupka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 18:37